Τα οφέλη του μπαλέτου στα παιδιά

Ο κλασικός χορός,  η υψηλή μορφή χορευτικής τέχνης του μπαλέτου με τη μεγάλη ιστορία κι εξέλιξη μέσα στους αιώνες, αποτελεί ένα από τα μια όμορφα και διαδεδομένα είδη χορού παγκοσμίως. Δεν είναι δύσκολο ν’ αντιληφθεί κανείς τα οφέλη που προσφέρει ο χορός γενικότερα στον άνθρωπο.

Πόσο σημαντική είναι όμως η επίδραση που ασκεί στα παιδιά σχολικής ηλικίας ο χορός και συγκεκριμένα η ενασχόληση με το μπαλέτο;

Αρχικά, αξίζει ν’ αναφερθούμε στα οφέλη του κλασικού χορού ως προς τη σωματική ανάπτυξη του παιδιού. Το παιδί καθώς αναπτύσσεται το μυοσκελετικό του σύστημα, μαθαίνει να στέκεται και να περπατά σωστά. Το σώμα γίνεται ευθυτενές και οι κινήσεις αποκτούν χάρη μέσω του συντονισμού. Οι μυϊκές ομάδες γυμνάζονται και “μακραίνουν” χωρίς ν’ αποκτούν όγκο και το σώμα δυναμώνει και γίνεται πιο ευλύγιστο. Με αυτόν τον τρόπο χτίζονται δυνατά κορμιά, ικανά να ανταπεξέλθουν σε διάφορα είδη χορού. Αυτός είναι κι ο λόγος που από πολλούς το μπαλέτο θεωρείται η βάση όλων των ειδών χορού.

Ωστόσο, τα οφέλη του μπαλέτου δεν είναι μόνο σωματικά. Η συμβολή του στη ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού και στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του είναι εξίσου σημαντική. 

Αρχικά, το παιδί μαθαίνει να εκτονώνει την ενέργεια του μέσω της άσκησης και να τη διοχετεύει σε κάτι δημιουργικό. Έτσι εκφράζει τα συναισθήματά του μέσω της κίνησης με μη λεκτικό τρόπο. Καθώς μεγαλώνει, μαθαίνει ν’ αγαπά την άθληση, τις σωματικές δραστηριότητες και να υιοθετεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Επίσης, κατά τη διάρκεια του μαθήματος έρχεται σε επαφή με συγκεκριμένους κανόνες κι έτσι αποκτά πειθαρχία η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και σε άλλα περιβάλλοντα (οικογενειακό, σχολικό κλπ).

Στο διάστημα της ενασχόλησής τους με το μπαλέτο, τα παιδιά ενθαρρύνονται ν’ αγαπήσουν τον εαυτό τους, το σώμα τους και να πιστέψουν στις δυνατότητές τους. Έτσι απελευθερώνονται απ’ όλα τα ψυχοσωματικά τους προβλήματα. Με αυτό το τρόπο ενισχύεται πολύ η αυτοπεποίθησή τους, καθώς μαθαίνουν να επιμένουν στην επίτευξη στόχων κάτι που θα τους βοηθήσει στη μετέπειτα ζωή τους.

Το μπαλέτο μπορεί να θεωρηθεί ένα απαιτητικό είδος χορού καθώς έχει συγκεκριμένη τεχνική και λεξιλόγιο. Αυτό όμως βοηθάει και στη γνωστική ανάπτυξη, αφού το παιδί πρέπει να παραμένει σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια του μαθήματος χωρίς ν’ αποσπάται η προσοχή του. Με αυτό το τρόπο βελτιώνεται και η μνήμη του. 

Διαβάστε επίσης

Συμβολή του μπαλέτου και στην κοινωνική ανάπτυξη

Ακόμη, αξίζει ν’ αναφερθούμε στη συμβολή του μπαλέτου και στην κοινωνική ανάπτυξη. Μέσα σε μια αίθουσα χορού, το παιδί αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως μέλος μιας ομάδας και αποκτά φιλίες με άλλα παιδιά που μπορεί να μην ανήκουν στο ίδιο σχολικό περιβάλλον.

Επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι το παιδί έρχεται σε επαφή με τις τέχνες κι ευαισθητοποιείται με αυτές. Όσο εκτελεί μια άσκηση, μαθαίνει να συντονίζει και να εναρμονίζει τις κινήσεις του με τη μουσική. Όμως στη πραγματικότητα δε γίνεται μόνο αυτό. Αποκτά μουσικότητα και μαθαίνει να εκτιμά τη μουσική, κι όχι μόνο τη κλασική. Τέλος, μέσα απ’ τη διαδικασία της παράστασης, το αναπτυσσόμενο άτομο αποκτά “σκηνική παιδεία”, μαθαίνει να εκτίθεται στο κοινό και να λέει μια ιστορία μέσω μη λεκτικής επικοινωνίας. Αυτό αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι για τη μετέπειτα ζωή του, αφού το άτομο μπορεί να χρειαστεί να εκτεθεί σε κοινό (ομιλία, παράσταση κλπ) χωρίς να ντρέπεται.

Εν κατακλείδι, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι είτε το παιδί ασχοληθεί επαγγελματικά με το χορό είτε όχι, δεν έχει καμία σημασία, καθώς τα οφέλη απ’ αυτόν είναι αναρίθμητα. Με την επιλογή του σωστού δασκάλου, που πάνω απ’ όλα πρέπει να μεταδίδει την αγάπη του γι’ αυτή τη τέχνη, το παιδί θα βγει σίγουρα κερδισμένο σε όλους τους τομείς. Η εκμάθηση του χορού γενικότερα αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. Αξίζει όλοι κάποια στιγμή της ζωής μας να έρθουμε σε επαφή μ’ αυτή τη μοναδική και ύψιστη μορφή Τέχνης.

Διαβάστε επίσης

Η μπαλαρίνα: Μια εισαγωγή στο κόσμο του μπαλέτου

Δέσποινα Σακελλαροπούλου

Δασκάλα χορού

Χορεύτρια
debbie_sak@hotmail.com