ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ;

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της καραντίνας στη φυσική κατάσταση των παιδιών;

Οι αθλητικές δραστηριότητες είναι σχεδόν ένα χρόνο κλειστές. H μειωμένη σωματική άσκηση επηρεάζει σημαντικά την υγεία των παιδιών σε πολλαπλά επίπεδα. Οι επιπτώσεις της πανδημίας στη ζωή των παιδιών θα είναι μακροπρόθεσμες και ίσως με διάρκεια.

Τα παιδιά κάθονται πολύ περισσότερες ώρες έχοντας χάσει ακόμα και τη μετακίνηση από και προς το σχολείο, το παιχνίδι και την εκτόνωση που προσφέρουν τα διαλείμματα μεταξύ των μαθημάτων. Εκτός από το χρόνο που περνούν μέσα στο σπίτι, συχνά μπροστά από μια οθόνη, προστίθεται και η εξ αποστάσεως διδασκαλία, η οποία γίνεται από μια καρέκλα.

Οι χαμηλές κινητικές δραστηριότητες αυξάνουν δυσανάλογα το βάρος τους. Ίσως έτσι να επιβαρύνεται και το ήδη υπάρχον πρόβλημα παχυσαρκίας, όπου εμφανίζεται. Ο τρόπος ζωής που έχουν αποκτήσει τα παιδιά, λόγω της πανδημίας, συμβάλλει επίσης στην απώλεια καρδιοαναπνευστικής ικανότητας και στην αύξηση του στρες.

Μέσω του αθλητισμού, εκτός από τη σωματική υγεία, προάγεται και η συναισθηματική ανάπτυξη, καθώς είναι ένας χώρος κοινωνικοποίησης και εκτόνωσης, που τα παιδιά στερούνται αυτήν την περίοδο. Επιπλέον, πολλές φορές ο χώρος του αθλητισμού προσφέρει μια διέξοδο από ένα πιεστικό ή και κακοποιητικό οικογενειακό περιβάλλον. Όλα τα παραπάνω, δυστυχώς, πολλά παιδιά το τελευταίο έτος τα στερούνται.

Διαβάστε επίσης

Ο ρόλος του γονέα

Σε όλη αυτή την κατάσταση, ο ρόλος των γονέων επιβαρύνεται  με την κινητική ενασχόληση των παιδιών τους. Είναι αυτοί που απομένουν για να παροτρύνουν και να κινητοποιήσουν τα παιδιά, εφόσον οι υπόλοιποι δάσκαλοι είναι «διαδικτυακοί» ή σε αναστολή, προστατεύοντάς τα το μέγιστο δυνατό από τις επιπτώσεις του εγκλεισμού.

Στον πολλαπλό ρόλο του γονέα έρχεται να προστεθεί και η ενασχόληση με την κινητική δραστηριότητα του παιδιού του. Ας το δούμε σαν μια ευκαιρία εκτόνωσης, με πολλά οφέλη και για τους δύο.

Εξωτερικές δραστηριότητες

  • Η καλύτερη άσκηση πάντα για την ανθρώπινη ύπαρξη και ειδικά αυτή την περίοδο, είναι στη φύση. Θα μπορούσαμε να κάνουμε έναν περίπατο – εξερεύνηση για να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα παιδιά.
  • Δώστε τους κίνητρο. Για παράδειγμα, ποιος θα μαζέψει τα περισσότερα κουκουνάρια, ξυλάκια ή λουλούδια κατά τη διάρκεια του περιπάτου. Καλό είναι η διαδρομή να διαρκέσει από 20 λεπτά και πάνω.
  • Ας γίνουμε ξανά παιδιά! Μπορούμε να παίξουμε κρυφτό, κυνηγητό, μήλα ή αθλοπαιδιές.
  • Να κάνουμε ποδήλατο.

Μέσα στο σπίτι

  • Πολλές σχολές κάνουν διαδικτυακά προγράμματα για παιδιά, σε χαμηλές τιμές ή δωρεάν. Δεν αναπληρώνουν τα δια ζώσεις μαθήματα, είναι όμως μια προσωρινή λύση για να κινηθεί το παιδί και να κρατήσει την επαφή με τη δραστηριότητα που αγαπάει.
  • Αν κάνετε οι γονείς κάποιου είδους άσκηση διαδικτυακά, παροτρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν μαζί σας.
  • Υπάρχουν επίσης διαδικτυακά προγράμματα για γονείς και παιδιά, μαζί.
  • Βάλτε μουσική! Χορέψτε ελεύθερα χωρίς κάποια τεχνική και περιορισμούς. Είναι απίστευτα θεραπευτικό!
  • Όλοι έχουμε κάνει κάποια στιγμή στη ζωή μας γυμναστική. Θυμηθείτε ασκήσεις και εκτελέστε με τα παιδιά σας.
  • Αντιγράψτε κινήσεις ζώων. Πείτε στα παιδιά να μιμηθούν κάποια ζώα και αφήστε τα να εκφραστούν μέσω της φαντασίας τους.

Διαβάστε επίσης

Η κίνηση είναι θεμελιακή δραστηριότητα και ζωτική ανάγκη για τα παιδιά. Είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του υγιούς σωματικού βάρους, της υγείας των οστών, του μεταβολισμού και της ψυχολογίας.

Αφήστε, λοιπόν, τη φαντασία σας ελεύθερη! Σηκωθείτε και σηκώστε τα παιδιά σας από τον καναπέ… για να προλάβουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της καραντίνας στη σωματική και ψυχολογική υγεία όλων μας!

Ρέα Σωτηροπούλου

                                                                                                    Καθηγήτρια  Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού

                                                                                                                                                 Αρμονία και Κίνηση

                                                                                                                                            Τ. Φιλήμονος 9, Αθήνα

Ονομάζομαι Ρέα Σωτηροπούλου. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Είμαι απόφοιτος του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών με ειδικότητες Ρυθμική Γυμναστική και Ελληνικούς Παραδοσιακούς Χορούς. Είμαι κάτοχος διπλώματος Pilates (I.O.P.P.) και YOGAWORKS 200h . Έχω εργαστεί σε ιδιωτικά και δημοτικά γυμναστήρια ,σε αθλητικούς συλλόγους και σε σχολεία. Το 2019 ίδρυσα το δικό μου χώρο την ¨Αρμονία και Κίνηση¨ μέσα στον οποίο καταθέτω τη γνώση, την εμπειρία και την αγάπη μου για την άσκηση.