Αθλητισμός & παιδί: Γνωρίζεις τους συχνότερους τραυματισμούς & τον ρόλο του φυσικοθεραπευτή;

Αθλητισμός & παιδί: Γνωρίζεις τους συχνότερους τραυματισμούς & τον ρόλο του φυσικοθεραπευτή;

Στην εποχή της τεχνολογίας ένας πολύ σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης, διαμόρφωσης ,της σωματοδομής και του ψυχισμού του παιδιού είναι ο αθλητισμός. Η σωστή και ασφαλής άθληση είναι αποτέλεσμα αρκετών παραγόντων.

Ο προπονητής, ο ιατρός και ο φυσικοθεραπευτής πρέπει να έχουν μια άριστη συνεργασία ώστε να πλαισιώνουν σωστά το αθλούμενο παιδί.

Πότε πρέπει να απευθυνθεί ο γονιός σε φυσικοθεραπευτή;

Η φυσικοθεραπευτική παρέμβαση ξεκινά από την στιγμή που αθλούμενος αποφασίζει να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Η ανεπαρκής ενημέρωση για την προσφορά του φυσικοθεραπευτή κατά την άθληση στερεί στα παιδιά αθλητές  την ευκαιρία για μια σωστή προετοιμασία και αποθεραπεία μετά το πέρας της προπόνησης.

Όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό σε ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό επίπεδο συχνά υφίστανται κακώσεις. Οι κακώσεις εκτός από τον  μυοσκελετικό τραυματισμό και τα συνοδά του προβλήματα, επηρεάζουν και ψυχολογικά τους αθλούμενους. Ως εκ τούτου, τα παιδιά αθλητές μπορεί να έχουν χαμηλότερες επιδόσεις, αλλά και να εγκαταλείψουν και την ενασχόλησή τους με το άθλημα.

Ο αθλητικός φυσικοθεραπευτής

Οι Αθλητικοί φυσικοθεραπευτές είναι εξειδικευμένοι στην αξιολόγηση των τραυματισμών. Σε αυτή περιλαμβάνεται η λειτουργική αξιολόγηση του ατόμου μετά τον τραυματισμό. Σκοπός είναι ο καθορισμός της ασφαλούς επιστροφής στην δραστηριότητα και τον αγωνιστικό χώρο.

Η Θεραπεία και Αποκατάσταση των τραυματισμών είναι στο επίκεντρο της Αθλητικής Φυσικοθεραπείας.

Διαβάστε επίσης

Ο ρόλος του φυσικοθεραπευτής είναι να σχεδιάζει και να υλοποιεί προγράμματα για την αντιμετώπιση αυτών των δυσλειτουργιών σε ασθενείς όλων των ηλικιών και φυσικών ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένων τόσο αυτών με κινητική αναπηρία όσο και των πρωταθλητών.

Ποια η χρησιμότητα της αξιολόγησης του φυσικοθεραπευτή;

Οι φυσικοθεραπευτές βοηθούν τα άτομα να βελτιώσουν την απόδοσή τους με διάφορους τρόπους. Η απόδοση μπορεί να βελτιωθεί μέσω μιας ενδελεχούς αξιολόγησης του νευρομυοσκελετικού και κάρδιο-αναπνευστικού συστήματος.

 

Τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να καταγραφούν τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες του φυσικού προφίλ ενός ατόμου. Αυτό το προφίλ στην συνέχεια μπορεί να αντιστοιχιστεί στην συγκεκριμένη αθλητική δραστηριότητα του κάθε παιδιού. Περιοχές που μειονεκτούν σε ελαστικότητα, μυϊκή δύναμη και αντοχή, και στα αερόβια/ αναερόβια συστήματα μπορούν να συμπεριληφθούν σε εξειδικευμένο προπονητικό πρόγραμμα. Η επαναξιολόγηση μπορεί να καθορίσει επιπλέον αλλαγές του προπονητικού προγράμματος.

Πώς γίνεται η αποκατάσταση;

Η αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων απαιτεί επαφή του φυσικοθεραπευτή με τις πλέον σύγχρονες manual τεχνικές για την γρήγορη επανένταξη του αθλητή. Οι τεχνικές αυτές συνδυάζονται με σύγχρονα φυσικοθεραπευτικά μέσα αποκατάστασης. H ολοκλήρωση της αποκατάστασης πραγματοποιείται με την βοήθεια του προπονητή, όπου δίνεται έμφαση στην ενδυνάμωση και την ιδιοδεκτικότητα.

Οι συχνότερες κακώσεις

  • Συχνές είναι οι κακώσεις της ποδοκνημικής (διαστρέμματα, κατάγματα), των γονάτων ( κακώσεις μηνίσκων, πλαγίων συνδέσμων, χιαστών συνδέσμων) αλλά και των ισχίων στα κάτω άκρα.
  • Στα άνω άκρα συχνές είναι επίσης οι φλεγμονώδεις διεργασίες και τεντονοπάθειες στον ώμο (σύνδρομο πρόσκρουσης, παγωμένος ώμος, αστάθειες, εξαρθήματα) στον αγκώνα (επικονδυλίτιδες) και στον καρπό και κάθε είδους τενοντίτιδες. Αλλά και κάθε είδους αθλητική κάκωση (σύνδρομο υπερχρήσης, τενοντίτιδες, μυϊκές θλάσεις, stress fractures, κατάγματα) είναι συχνό φαινόμενο στους αθλούμενους.

Οι τραυματισμοί οφείλονται σε άμεσους παράγοντες όπως οι πτώσεις, άμεση επαφή με άλλο αθλούμενο ή σε έμμεσους που είναι σύνδρομα καταπόνησης ή υπέρχρησης.

Ο φυσικοθεραπευτής βοηθά στην αποκατάσταση όλων των ειδών τραυματισμού αλλά συμβάλει και στην πρόληψη αυτών.

Κάθε άθλημα έχει διαφορετικές προσαρμογές στο σώμα και καταπονούνται διαφορετικές μυϊκές ομάδες. Άρα, ο φυσικοθεραπευτής πρέπει να κρίνει και να αξιολογεί εξατομικευμένα κάθε παιδί – αθλητή ανάλογα με το άθλημα του.

Ο σημαντικότερος στόχος του φυσικοθεραπευτή

Ο σημαντικότερος στόχος ενός φυσικοθεραπευτή είναι η σωστή και γρήγορη αποκατάσταση και σταδιακή λειτουργική επανεκπαίδευση. Η επιστροφή στην αγωνιστική δραστηριότητα πρέπει να ακολουθεί το απαιτούμενο χρονοδιάγραμμα, ώστε να προλάβει και πιθανούς επανατραυματισμούς.

Διαβάστε επίσης

Μαίρη Αλεξανδροπούλου

Φυσικοθεραπεύτρια (P.T)

Manual therapist (M.T)

Μέλος της ΕΦΕΑ (Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρίας Αλγολογίας)

Kinesio Taping

Info: alexandropoulou@live.com 

Instagram:physiotherapyalexandropoulou_m

Facebook: physio.alexandropoulou

Η Αλεξανδροπούλου Μαίρη είναι πτυχιούχος του ΑΤΕΙ Λαμίας. Έχει εργαστεί στο Κωνσταντινοπούλιο Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας και σε ιδιωτικό Φυσικοθεραπευτήριο στον Άγιο Ελευθέριο Αθηνών. Από το 2012 διατηρεί ιδιωτικό Φυσικοθεραπευτήριο στον Πύργο Ηλείας. Με σύμμαχο την εμπειρία την συνεχή κατάρτιση και τον σύγχρονο εξοπλισμό έχει σαν στόχο την αποτελεσματική αποκατάσταση αλλά και την πρόληψη τραυματισμών. Ασχολείται ιδιαίτερα με αθλητές, αθλούμενους και χορευτές.

Περισσότερα άρθρα