ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΛΕΞΩ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;

Πώς θα διαλέξω τα κατάλληλα παιχνίδια για το παιδί μου;

Τα παιχνίδια είναι το μέσο των παιδιών μας να ανακαλύψουν τον κόσμο! Η μεγαλύτερη πρόκληση για ένα γονιό είναι να εφοδιάσει το παιδί του με τα κατάλληλα εργαλεία – συμμάχους στην ανάπτυξη του!

Οι επιλογές είναι αμέτρητες & οι ανάγκες κάθε παιδιού διαφορετικές!

tokopeli.gr προσφέροντας μία πληθώρα παιχνιδιών για όλα τα αναπτυξιακά στάδια των παιδιού μας, μας προσκαλεί να δημιουργήσουμε αναμνήσεις μαζί του! Αυτό που μου τράβηξε την προσοχή αμέσως, ήταν η μεγάλη ποικιλία σε ξύλινα παιχνίδια και η ταξινόμηση τους κατά ηλικιακό γκρουπ και αναπτυξιακή ανάγκη (διασκέδαση, δεξιότητες, λογική, ανάπτυξη, κοινωνικοποίηση), τα οποία ήταν πολύ βοηθητικά για εμένα να επιλέξω!

το κοπέλι - παιχνίδι

Γιατί όμως σαν γονείς (κι όχι μόνο) να επιλέξουμε ξύλινα παιχνίδια για τα παιδιά;

Αρχικά θα αναφερθώ στην διακριτική μυρωδιά φυσικού ξύλου, αλλά και την πανέμορφη αισθητική τους και τις γήινες και παστέλ αποχρώσεις τους, που διακοσμούν με αρμονία κάθε παιδικό δωμάτιο, καθώς όλοι οι γονείς ως βασικό μέλημα έχουμε το παιδικό δωμάτιο να είναι ένα σημείο αναφοράς και ένας χώρος ηρεμίας για το παιδί μας! Να μπορούν εκεί να συγκεντρωθούν στο παιχνίδι τους και να μην αποσπάται η προσοχή τους από έντονα οπτικά ή ακόμα και ηχητικά ερεθίσματα. Προτρέπουν το παιδί να παίξει σε χαμηλούς τόνους, χωρίς να το κουράζουν και να του προκαλούν στρες.

Πέρα, λοιπόν, από την αισθητική και τον οικολογικό τους χαρακτήρα (καθώς δεν περιέχουν χημικές ουσίες), τα ξύλινα παιχνίδια είναι ανθεκτικά και ασφαλή για τα παιδιά μας. Και το κυριότερο, τα βοηθούν να αναπτύξουν τις γνωστικές τους δεξιότητες και να εξελίξουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους! Και γιατί όχι και τη δική μας, αφού μπορούμε να εμπλακούμε κι εμείς ενεργά, περνώντας δημιουργικά αλλά και εκπαιδευτικά το χρόνο μας παίζοντας μαζί τους!

Μέσω της αφής, της όσφρησης και της όρασης δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά για την επεξεργασία των σχήμα των σχημάτων, του όγκου και του βάρους των αντικειμένων, με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν πολύπλοκες νευρολογικές συνδέσεις κι έτσι, ενισχύεται η μνήμη και η αντίληψη τους!

Τα ξύλινα παιχνίδια, μέσα από την αισθητηριακή εξερεύνηση, δίνουν την ευκαιρία στα μικρά παιδιά να οξύνουν τις αισθήσεις τους.

Η ιδιαίτερη αισθητική τους προσκαλεί τα παιδιά να τα εξερευνήσουν και να τους δώσουν διαφορετικούς ρόλους! Τα παιδιά μπορούν να παίξουν μαζί τους ενεργητικά, χωρίς να τα περιορίζουν σε συγκεκριμένους κανόνες και οδηγίες, με αποτέλεσμα να νιώθουν ελεύθερα και ικανά να εξελίξουν, να εκφράσουν και να δώσουν νόημα στη σκέψη τους, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση τους. 

 

Τα ξύλινα παιχνίδια δίνουν τον απαραίτητο χώρο λοιπόν στα παιδιά να τα αξιοποιούν στο μέγιστο και να αντλούν ικανοποίηση! Ένας σημαντικός κανόνας που πρέπει να κρατάμε για την επιλογή του κατάλληλου παιχνιδιού, είναι πως τα παιχνίδια πρέπει πρώτα από όλα να εξυπηρετούν τα παιδιά και τις ανάγκες τους!

Η φαντασία χρειάζεται όμως και παρέα! Με τα ξύλινα παιχνίδια τα παιδιά ενισχύουν επίσης και τις κοινωνικές τους δεξιότητες καθώς μαθαίνουν να μοιράζονται, να δίνουν λόγο και ζωή στη φαντασία τους και να ανταλλάζουν ιδέες. Εισάγεται έτσι η έννοια της ομαδικότητας και της συνύπαρξης μέσα από το συμβολικό παιχνίδι! Δίνουν την ευκαιρία να δημιουργηθούν ποιοτικές σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας και να προετοιμαστούν κατάλληλα για τα κοινωνικά πλαίσια στα οποία θα εντάσσονται σταδιακά στην ανάπτυξη τους!

Συμμετέχοντας λοιπόν στο παιχνίδι μαζί με τα παιδιά μας δεν τα βοηθάμε μόνο να εξελιχθούν κοινωνικά, αλλά αποκτούμε και εμείς ένα εισιτήριο στον μαγικό τους κόσμο.

Τα παιδιά μέσα από το βιωματικό παιχνίδι και τα παιχνίδια ρόλων, αναπαριστούν τα βιώματα της καθημερινότητα τους, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους.

Αν δώσουμε την απαραίτητη προσοχή και εμπλακούμε στο συμβολικό παιχνίδι τους, θα κατανοήσουμε καλύτερα τον χώρο που τα παιδιά δημιουργούν, φαντασιακά, ώστε να επεξεργαστούν οτιδήποτε τους συμβαίνει μέσα στην ημέρα τους! Οι ιστορίες που δημιουργούν μας δείχνουν το δρόμο για να κατανοήσουμε τον τρόπο σκέψης και αντίληψης που έχουν κατακτήσει. Τα παιχνίδια που διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία αποτελούν ανεκτίμητα εργαλεία κατανόησης για τους γονείς!

Οι λόγοι λοιπόν που μας οδηγούν στην επιλογή ξύλινων παιχνιδιών είναι η συμβολή τους στη γνωστική, κοινωνική και αισθητηριακή ανάπτυξη των παιδιών, ανεξαρτήτως ηλικίας!

tokopeli.gr γνωρίζει πολύ καλά τις ανάγκες των παιδιών μας, αποδέχεται την πρόκληση για την επιλογή του κατάλληλου παιχνιδιού και θέτει ως στόχο την ανάδειξη των ποιοτικών και σωστών παιχνιδιών ως μέσο δημιουργίας, χαράς, φαντασίας και εξέλιξης!

tokopeli.gr

Κροκιδά Σ. 57

73133, Χανιά Κρήτη

+30 2821058355

info@tokopeli.gr

το κοπέλι - παιχνίδι

Διαβάστε επίσης

Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας | Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια
Παιδοψυχολογία & Ψυχολογία Εφήβου
Μέλος Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP)
Υπερείδου 6, Ηλιούπολη | 6945494044
www.mariafounda.com