Πώς να μιλάτε στο μωρό σας για να ενθαρρύνετε τη γλωσσική ανάπτυξή του

Τα μωρά αρχίζουν να επικοινωνούν καλά προτού μάθουν να χρησιμοποιούν  οποιαδήποτε λέξη. Η δουλειά μας είναι να αναγνωρίσουμε τι εννοούν και να ανταποκριθούμε με τα λόγια και την προσοχή μας. Μάθετε πώς να μιλάτε στο μωρό σας χρησιμοποιώντας μεθόδους που ενθαρρύνουν τη γλωσσική ανάπτυξη.

Πρώτα βήματα:

1 – 6 μήνες

Τα μωρά ακούνε και προσέχουν σημαντικές φωνές γύρω τους (φωνή μαμάς/μπαμπά κλπ). Ανακαλύπτουν τις φωνές τους και παίζουν με ήχους τσιρίζοντας, στριγκλίζοντας, μουρμουρίζοντας και μπαμπαλίζοντας.

6 – 10 μήνες

Τα μωρά ανακαλύπτουν ότι μπορούν να ενώσουν ήχους για να φτιάξουν συλλαβές όπως «μπα» και έπειτα να μπαμπαλίζουν.

9 – 10 μήνες

Αρχίζουν να δείχνουν ή να προσπαθούν να φτάσουν κάτι. Αυτές οι χειρονομίες μπορεί να σημαίνουν «το θέλω» ή «κοίτα με».

Χρησιμοποιήστε τα δύο Α: Αναγνώριση και Ανταπόκριση

Οι γονείς μπορούν να υποστηρίξουν τα μικρά τους στην επικοινωνία ακολουθώντας τα εξής:

Βήμα 1: Αναγνώριση

Αναγνωρίστε τα σήματα του μωρού σας, μια έκφραση του προσώπου, μια βλεμματική επαφή, μια προσπάθειά του να φτάσει κάτι και αναρωτηθείτε: «Τι προσπαθεί να πει το μωρό μου;».

Βήμα 2: Ανταπόκριση

Ανταποκριθείτε σε αυτά τα σήματα ως επικοινωνία. Θυμηθείτε: «Απαντάω σε αυτό που προσπαθεί να πει το μωρό μου!».

Ενημερώστε το μωρό σας «Σε άκουσα!» κάθε φορά που του ανταποκρίνεστε. Αυτό ενθαρρύνει το μωρό σας να επικοινωνεί περισσότερο! Το μωρό σας συνειδητοποιεί ότι η χειρονομία, η φωνή ή η έκφραση του προσώπου σας έκανε να καταλάβετε. Το μωρό σας θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει ξανά με αυτόν τον τρόπο. Έτσι του δείχνετε ότι οι συνομιλίες έχουν δύο πλευρές και ότι και οι δύο συνεργάτες παίρνουν μια σειρά.

Διαβάστε επίσης

Το σημαντικό σημείο στην αρχή είναι να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας γνωρίζει ότι ανταποκριθήκατε. Αυτό θα βοηθήσει το μωρό σας να αρχίσει να προβλέπει ότι θα ανταποκριθείτε και θα κάνει τις συνομιλίες συναρπαστικές και για τους δύο. Οι λέξεις θα έρθουν εγκαίρως!

Αναγνώριση σημάτων & γλωσσική ανάπτυξη

Τα μωρά επικοινωνούν με πολλούς τρόπους. Ποιον είδατε ότι το παιδί σας χρησιμοποίησε σήμερα;

Πώς να μιλάτε στο μωρό σας για να ενθαρρύνετε τη γλωσσική ανάπτυξή του

Ας δούμε δύο παραδείγματα

Παράδειγμα 1

Το παιδί σας προσπαθεί να φτάσει το παιχνίδι του, αλλά εσείς καθαρίζετε και βάζετε το παιχνίδι σε ψηλό ράφι. Το παιδί σας αρχίζει να κλαίει.

Πώς μπορείτε να απαντήσετε;

α. Μην κλαις.

β. Είσαι λυπημένος.

γ. Θέλεις το παιχνίδι.

δ. Το παιχνίδι σου.

Διαλέξατε το «δ»; Και εμείς! Τα συναισθήματα ενός παιδιού δεν αναγνωρίζονται αν λέμε «Μην κλαις.» Οι άλλες απαντήσεις ονομάζουν τα συναισθήματά του και βάζουν λόγια σε αυτό που προσπαθεί να πει.

Παράδειγμα 2

Προσφέρετε στο παιδί σας μια επιλογή γάλακτος ή νερού (κρατώντας το κάθε ένα).

Πώς μπορείτε να απαντήσετε; Ποια απάντηση από τις παρακάτω θα αφήσετε;

α. Γάλα ή νερό; Χμμμ;

β. Πρέπει να βιαστούμε.

γ. Δεν είσαι σίγουρος.

δ. Είναι δύσκολο να διαλέξεις.

Αφήσατε το «β»;  Μπορεί να είναι δύσκολο για τα μικρά να αποφασίσουν, αλλά ίσως θέλουμε να τα εκθέσουμε περισσότερο στη γλώσσα προτού προσπαθήσουμε να τα κατευθύνουμε προς μια απόφαση.

Εριφύλη Χατζησάββα

Λογοπαθολόγος

Ειδική Παιδαγωγός, MSc

Η Εριφύλη Χατζησάββα είναι Λογοπαθολόγος/Λογοθεραπεύτρια και Ειδική Παιδαγωγός, MSc. Η επαγγελματική της εμπειρία ξεκινάει από το 2015 παρέχοντας τις υπηρεσίες της σε κέντρα ειδικών θεραπειών και παράλληλης στήριξης σε παιδιά στο σχολικό πλαίσιο. Από το 2021 είναι επιστημονικά υπεύθυνη του Παιδιατρικού Θεραπευτικού Κέντρου «ΛογοΠλανήτης». Στα πλαίσια της δια βίου επιμόρφωσης της έχει λάβει πλήθος εκπαιδεύσεων μεταξύ των οποίων: Intensive Interaction, Marte Meo, Feeding Therapy, TEACCH, PECS, MAKATON, More – Στόμα, Gravity, Palin Parent – Child Interaction (PCI), Mini Kids.

Περισσότερα άρθρα