
14 Μαρ Πώς επηρεάζει η μάσκα τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού;
Το σημερινό μας άρθρο θα αναλύσει ένα σημαντικό θέμα. Θα ασχοληθούμε με το πώς επηρεάζει η μάσκα του Κορονοϊού την ανάπτυξη των φωνημάτων, του λόγου και της ομιλίας των μικρών μας φίλων. Γιατί ως γνωστό εμάς τους μεγάλους μας επηρεάζει από άποψη ψυχολογίας όμως τους μικρούς μας φίλους που αναγκάζονται να μεγαλώσουν σε τέτοιες συνθήκες τους επηρεάζει και σε άλλα επίπεδα. Δυσκολεύονται να αναπτύξουν τους ήχους της ομιλίας και σταδιακά την ομιλία.
Ας ξεκινήσουμε με την χειλεανάγνωση ή την ανάγνωση της ομιλίας όπου σύμφωνα με τον Leonhardt είναι μια πολύ σημαντική δεξιότητα όπου περιλαμβάνει όχι μόνο τις κινήσεις του στόματος αλλά και τις μιμικές κινήσεις του προσώπου, δηλαδή τις γκριμάτσες και τα συναισθήματα που εμφανίζονται στο πρόσωπο μας όσο μιλάμε. Όπως είναι γνωστό τα παιδιά από την βρεφική κιόλας ηλικία ξεκινούν την παρατήρηση, παρατηρούν τους γονείς ή τους φροντιστές τους και στην συνέχεια ξεκινούν να τους μιμούνται. Είναι σημαντικό επίσης οι γονείς και οι φροντιστές των βρεφών και παιδιών κατά την διάρκεια της φροντίδας και της ενασχόλησης τους με το παιδί να του παρέχουν οπτικά και ηχητικά ερεθίσματα. Πρέπει δηλαδή να μιλάνε στα παιδιά, να κατονομάζουν τα πάντα και να χρησιμοποιούν ευδιάκριτες κινήσεις του προσώπου και γκριμάτσες. Να εκφράζονται δηλαδή και με την γλώσσα του σώματος.
Κατά την διάρκεια της παρατήρησης τα παιδιά απεικονίζουν στο νου τους τις κινήσεις που πραγματοποιεί το στόμα στην παραγωγή διάφορων φωνημάτων.
Παρατηρούν τον τόνο της φωνής, την αλλαγή της προσωδίας, τον τονισμό των λέξεων, τον ρυθμό της ομιλίας, πόσο γρήγορα ή πόσο αργά μιλάμε, τις κινήσεις που εμφανίζονται στο πρόσωπο σε κάθε λέξη, τα συναισθήματα που αποτυπώνονται στο πρόσωπο μας ανάλογα με την λέξη ή την έκφραση και τις μιμικές κινήσεις που πραγματοποιούνται από τον ενήλικα. Έτσι μετά από ένα διάστημα παρατήρησης ξεκινούν τις προσπάθειες μίμησης των ενηλίκων, μιμούνται τις κινήσεις του στόματος και των αρθρωτών και εμφανίζονται οι πρώτοι ήχοι, δηλαδή το βάβισμα, το βάβισμα σιγά-σιγά εξελίσσεται και γύρω στο 12ο μήνα εμφανίζονται οι πρώτες λεξούλες οι οποίες με την σειρά τους πολλαπλασιάζονται και ξεκινάει η δημιουργία και η εξέλιξη του λόγου.
Διαβάστε επίσης
Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά που μεγαλώνουν στην εποχή του COVID-19, εξαιτίας της συμπαγούς μάσκας χάνουν πολλές από αυτές τις ευκαιρίες που μας δίνει ένα πρόσωπο χωρίς μάσκα. Χάνουν την εικόνα και ένα μέρος του ηχητικού ερεθίσματος με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται στην συσχέτιση του οπτικού ερεθίσματος με το ακουστικό ερέθισμα. Αυτό τις περισσότερες φορές έχει αντίκτυπο και εμφανίζονται καθυστερήσεις λόγου και ομιλίας. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι δεν είναι αναγκαίο να ισχύει σε όλα τα παιδιά.
Κάποια από τα παιδιά μπορεί να είναι πιο ευάλωτα από άλλα και να επηρεάζονται περισσότερο, ενώ κάποια άλλα να αναπτύσσουν τα στάδια χωρίς δυσκολίες.
Πώς μπορούμε να προστατευόμαστε από τον Κορονοϊό αλλά & να βοηθάμε ταυτόχρονα την γλωσσική εξέλιξη των παιδιών;
Φυσικά και δεν μπορούμε να βγάλουμε από την ζωή μας την χρήση της μάσκας προτού μας εγκαταλείψει η πανδημία, όμως μπορούμε να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες μας. Μπορούμε αντί για την κλασική συμπαγή μάσκα που χρησιμοποιούμε να προτιμήσουμε τις μάσκες με την διαφάνεια στην περιοχή του στόματος. Έτσι με αυτό τον τρόπο καλύπτουμε δύο στόχους, πρώτον προστατευόμαστε από τον κορονοϊό και δεύτερον βοηθάμε τα παιδιά. Οι μάσκες με διαφάνεια είναι πολύ βοηθητικές αν χρησιμοποιούνται από άτομα που ασχολούνται με παιδιά προσχολικής ηλικίας και βρέφη, καθώς κατά την ενασχόληση τους με αυτά, τα παιδιά δεν θα χάνουν τις οπτικές ευκαιρίες.
ΚΟΝΤΕ-ΧΑΣΑΝ ΜΠΟΥΣΡΑ
BSc Λογοθεραπεύτρια – Λογοπεδικός (Πτυχιούχος ΑΤΕΙ Πατρών)
Εξειδικευμένη στον αυτισμό
INSTAGRAM: speech_corner
EMAIL για διευκρινήσεις και απορίες: busrak1997@gmail.com
Ονομάζομαι ΚΟΝΤΕ-ΧΑΣΑΝ ΜΠΟΥΣΡΑ είμαι Λογοθεραπεύτρια. Αποφοίτησα το 2020 από το τμήμα Λογοθεραπείας του ΑΤΕΙ Πατρών και το 2022 από την Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε όπου απόκτησα το πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας. Πραγματοποιώ εξειδίκευση στον Αυτισμό. Έχω πραγματοποιήσει εθελοντικές εργασίες στο επάγγελμα, έχω εργαστεί ως Λογοθεραπεύτρια σε δομή ΑΜΕΑ και στην παρούσα φάση εργάζομαι σε ιδιωτικό γραφείο Λογοθεραπείας. Στα πλαίσια συνεχούς επιμόρφωσης και επαγγελματικής κατάρτισης έχω αποκτήσει πιστοποιήσεις και έχω συμμετέχει σε σεμινάρια για να εμβαθύνω τις γνώσεις μου.