Πιπίλα: Πώς επηρεάζει η χρήση της την ομιλία του παιδιού μου;

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν επηρεάζει αρνητικά η χρήση της πιπίλας την γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών τους. Επίσης συχνά, γεννάται η απορία «ΓΙΑΤΊ ΝΑ ΚΟΠΕΙ Η ΠΙΠΙΛΑ ΑΦΟΥ ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΗΓΟΡΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ;». Γονείς μεγαλύτερων παιδιών αναζητούν πληροφορίες και βοήθεια για το πως να μειώσουν ή να κόψουν την πιπίλα στα παιδιά τους. Από τα παραπάνω, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η συχνότητα και η διάρκεια της πιπίλας προκαλεί σύγχυση και άγχος στους γονείς, οι οποίοι φορτίζονται συναισθηματικά προκειμένου να ανταποκριθούν σωστά στις ανάγκες του παιδιού τους.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ας δούμε αναλυτικά ποιος είναι ο ρόλος της πιπίλας και ποιους κινδύνους επιφέρει;

Σύμφωνα με έρευνες, το πιπίλισμα δεν αποτελεί απαραίτητα μια κακή συνήθεια, καθώς θεωρείται ένα φυσιολογικό αντανακλαστικό, αφού σε πολλούς υπέρηχους παρατηρείται ότι το βρέφος πιπιλάει το δάχτυλο του. Επιπλέον, η χρήση της πιπίλας ως τους πρώτους 12 μήνες ζωής του μωρού συντελεί στην αποφυγή του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Αυτό γιατί τα βρέφη που κοιμούνται με πιπίλα δεν έχουν τόσο βαθύ ύπνο και ξυπνάνε πιο εύκολα. Ακόμη, η χρήση της πιπίλας στη βρεφική ηλικία συμβάλλει στην τόνωση και στο συντονισμό του μοτίβου αναρρόφησης, κατάποσης, αναπνοής που απαιτείται για τη διατροφή των προώρων βρεφών.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η πιπίλα φαίνεται να αποτελεί η σανίδα σωτηρίας τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς, μπορεί να επηρεάσει την γλωσσική ανάπτυξη. Αυτό συμβαίνει, καθώς έχοντας απασχολημένο το στόμα και την γλώσσα του μωρού με την πιπίλα, μειώνονται δραματικά οι ευκαιρίες να φλυαρήσει, να μιμηθεί ήχους, συλλαβές ή και λεξούλες, πράγμα σημαντικό για την εξέλιξη του λόγου.

Πιο συγκεκριμένα, ας δούμε τις παρακάτω πιθανές συνέπειες από την παρατεταμένη χρήση της πιπίλας:

➢ Η παρατεταμένη χρήση της πιπίλας μπορεί να προκαλέσει ορθοδοντικά προβλήματα όπως αυξημένη πρόταξη της άνω γνάθου ή και πρόσθια χασμοδοντία (κενό κατά το κλείσιμο του στόματος ανάμεσα στα άνω και κάτω μπροστινά δόντια). Αυτά τα ορθοδοντικά προβλήματα τις περισσότερες φορές διορθώνονται αυτόματα εάν η πιπίλα διακοπεί εγκαίρως. Στην αντίθετη περίπτωση διορθώνονται με ορθοδοντική θεραπεία.

➢ Ανώριμο μηχανισμό κατάποσης και κίνηση της γλώσσας. Οι πιπίλες προκαλούν αλλαγές στην γλώσσα κάνοντας την πιο πλαδαρή έχοντας σαν αποτέλεσμα την λανθασμένη θέση της που θα επηρεάσει την μάσηση και την κατάποση.

➢ Προβλήματα άρθρωσης , όπως για παράδειγμα αλλοίωση των χειλικών, οδοντικών και φατνιακών φωνημάτων ( /t/, /d/, /n/, /r/,/l/,/f/, /v/, /s/).

➢ Ερευνητές συνδέουν την πιπίλα με τις συχνές ωτίτιδες και αυτό γιατί το συνεχές ρούφηγμα της πιπίλας μπορεί να διευρύνει υπερβολικά τους ακουστικούς σωλήνες, που σημαίνει ότι θα επιτρέπει να διεισδύσουν στο αυτί του παιδιού οι εκκρίσεις από το λαιμό, έτσι μολύνεται το αυτί και δημιουργούνται ωτίτιδες.

Πόσο συχνά και πότε πρέπει να χρησιμοποιείται η πιπίλα;

➢ Η πιπίλα καλό θα ήταν να χρησιμοποιείται για μικρό χρονικό διάστημα π.χ. μέχρι να κοιμηθεί το μωρό ή κάποια στιγμή που μπορεί να είναι ανήσυχο.

➢ Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείται μεταξύ των μηνών 12-20, όπου η δημιουργία κάποιας στοματοκινητικής δυσκολίας είναι λιγότερη πιθανή.

➢ Χρησιμοποιήστε από την αρχή την πιπίλα μόνο για να αποκοιμηθεί το μωρό. Μόλις αυτό αποκοιμηθεί, βγάλτε την από το στόμα.

➢ Όταν το μικρό σας ξυπνήσει και επιθυμεί να βγει από την κούνια αφαιρέστε του την πιπίλα, προκειμένου να μάθει ότι την πιπίλα την έχει μόνο στον ύπνο και μόνο μέσα στην κούνια.

➢ Αφαιρέστε του την πιπίλα από το στόμα όταν προσπαθεί να μιλήσει. Καλό θα ήταν να μην αφήνετε το παιδί να βάζει την πιπίλα στο πλάι και να προσπαθεί να μιλήσει.

Πώς όμως θα κόψουμε την πιπίλα;

Η πιπίλα για τα περισσότερα παιδιά εξασφαλίζει την ασφάλεια, καθώς μέσα από αυτή ηρεμούν. Αυτό το γεγονός θα πρέπει να μας κάνει προσεκτικούς για τον τρόπο με τον οποίο θα κόψουμε την πιπίλα, αφού για το παιδί είναι μια ιδιαίτερα σημαντική μετάβαση. Καλό θα ήταν την περίοδο αυτή να μην επιχειρήσουμε να αφαιρέσουμε και κάποια άλλη «ασφάλεια» του παιδιού όπως π.χ. την πάνα, καθώς η πραγματοποίηση δυο σημαντικών μεταβάσεων μόνο σύγχυση θα προκαλέσει στο παιδί. Η επιλογή μιας περιόδου χωρίς αλλαγές και εντάσεις θα ήταν πιο ενθαρρυντική για την επίτευξη του στόχου. Επιπλέον, όπως σε κάθε μετάβαση έτσι και τώρα θα πρέπει πρώτα εμείς οι ίδιοι να είμαστε έτοιμοι και σίγουροι ότι το μικρό μας θα τα καταφέρει δείχνοντας του εμπιστοσύνη.

Διαβάστε επίσης

Η προετοιμασία του παιδιού με κάποιο παραμύθι για την αφαίρεση της πιπίλας λίγο καιρό πριν την έναρξη της διαδικασίας, θα εξασφαλίσει μια ομαλή μετάβαση στην καινούρια κατάσταση. Ωφέλιμο αποτελεί, την εβδομάδα που θα κόψετε την πιπίλα κουράστε σωματικά περισσότερο το παιδί σας κατά την διάρκεια της ημέρας με βόλτες, περπάτημα, αθλητισμό κλπ. Έτσι το βράδυ θα είναι πολύ κουρασμένο και θα αποκοιμηθεί ευκολότερα. Τέλος, σε περίπτωση εκνευρισμού του παιδιού και ξεκινήσει να αναζητά την πιπίλα απασχολήστε το με κάτι άλλο, αποσπάστε την προσοχή του, κάντε ένα περίπατο η κάτι που ξέρετε ότι το ευχαριστεί. Ας μάθουμε στο παιδί ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι χαλάρωσης. Βάλτε το αγαπημένο του τραγούδι ή τραγουδήστε το αγαπημένο του τραγούδι, κάντε ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο.

Να θυμάστε δεν χρειάζεται πανικός! Η πιπίλα μπορεί να κοπεί και όσο πιο νωρίς κοπεί τόσο πιο εύκολα έρχεται το επιθυμητό αποτέλεσμα!

Νικολέτα Κούτρου

Λογοθεραπεύτρια

Η Νικολέτα Κούτρου είναι Λογοθεραπεύτρια/Λογοπεδικός και είναι απόφοιτος του τμήματος Λογοθεραπείας στο Α.Ε.Ι Πατρών. Ολοκλήρωσε με επιτυχία τα προγράμματα «ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» του Πανεπιστήμιου Αιγαίου (Μάιος 2021) και «HANEN TEACHER TALK» του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Ιούνιος 2021). Από το Σεπτέμβρη του 2019 έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως ιδιωτική παράλληλη στήριξη και από το Σεπτέμβρη του 2021 εργάζεται ως λογοθεραπεύτρια σε κέντρο ειδικών θεραπειών. Στα πλαίσια συνεχούς επιμόρφωσης και επαγγελματικής κατάρτισης έχει παρακολουθήσει συνέδρια, εκπαιδευτικά σεμινάρια (Intensive interaction, MAKATON, PECS, Social Stories, A three part treatment of Oral Placement Therapy, Πρωτόκολλο Λογοπεδικής Αξιολόγησης (ΠΛΑΣΗ), ΑΘΗΝΑ ΤΕΣΤ), εποπτείες και συνεχίζει εμβαθύνοντας έτσι τις γνώσεις της σε ένα ευρύ φάσμα διαταραχών λόγου και ομιλίας.

Περισσότερα άρθρα