παιχνίδια για παιδιά 2-3 ετών: Τι να επιλέξω για το παιδί μου;

Παιχνίδια για παιδιά 2-3 ετών: Τι να επιλέξω για το παιδί μου;

Το ηλικιακό ορόσημο των δύο ετών συχνά αναφέρεται από αρκετούς γονείς ως την περίοδο των “terrible twos”. Ίσως όχι άδικα, καθώς οι απατήσεις αυξάνονται και το παιδί μας ζητάει ολοένα και περισσότερες προσλαμβάνουσες για να μπορέσει να κατανοήσει τον κόσμο. Μέσα από την κατάλληλη επιλογή παιχνιδιών και αρκετή παρατήρηση, θα μπορέσουμε να δώσουμε στο παιδί όσο το δυνατόν περισσότερα ερεθίσματα για να κατακτήσει επαρκώς και αυτό το αναπτυξιακό στάδιο. Με τι κριτήρια όμως διαλέγω παιχνίδια για παιδιά 2-3 ετών; 

Η γνωστική ανάπτυξη των παιδιών μέσα από τα κατάλληλα παιχνίδια

Τα παιδιά μέσα από τα παιχνίδια τους μαθαίνουν!

Τα παιχνίδια βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν όλες εκείνες τις απαραίτητες δεξιότητες για την μετέπειτα ζωή τους.

Διανύοντας τον δεύτερο χρόνο ζωής έως και τον τρίτο παρατηρούμε ένα κοινό  χαρακτηριστικό στη δραστηριότητας των παιδιών. Αυτό δεν είναι άλλο από την ταχύτητα της ανάπτυξης της ομιλίας των παιδιών και τη δημιουργικότητα τους. Ένα παιδί σε αυτές τις ηλικίες ανακαλύπτει τις ικανότητες του μέσα από τη μίμηση. Τόσο οι ενήλικες φροντιστές, όσο και τα άλλα παιδιά αποτελούν τα πρότυπα του. Σιγά σιγά, εισάγονται τα παιχνίδια ρόλων μέσα από λούτρινα και άλλα αντικείμενα. Αν παρατηρήσουμε το παιχνίδι του, θα δούμε πως το παιδί αναπαριστά καταστάσεις, συμπεριφορές και εικόνες οικείες σε εκείνο, μέσα από το περιβάλλον του.

Κατά τον Piaget, το παιδί εισέρχεται σταδιακά στο προεννοιολογικό στάδιο ανάπτυξης το οποίο διαρκεί μέχρι την ηλικία περίπου των 7 ετών. Οι αναπαραστάσεις και η ραγδαία γλωσσική ανάπτυξη που σημειώνει αποτελούν το μέσω της επικοινωνίας του πλέον. Σε αυτή την ηλικία ένα παιδί παραμένει να δυσκολεύεται να αντιληφθεί και να διαχωρίσει τον εαυτό του από τους άλλους. Στο σημείο αυτό, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως κάθε παιδί έχει διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τα αναπτυξιακά ορόσημα είναι ενδεικτικά. Οποιοσδήποτε λόγος ανησυχίας μπορεί να συζητηθεί με τον παιδίατρο του παιδιού και μαζί να αξιολογήσετε την ανάπτυξη του. 

Με τι κριτήριο να επιλέξω παιχνίδια για παιδιά 2-3 ετών;

Τα παιχνίδια που μπορούμε να επιλέξουμε γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι σημαντικό να έχουν ως στόχο την ανάπτυξη της δημιουργικότητας των παιδιών. Επιλέγουμε επίσης παιχνίδια μίμησης και ρόλων. Ο στόχος είναι το παιδί μέσα από το παιχνίδι όχι μόνο να αναπτύξει την λεκτική επικοινωνία του αλλά να διασκεδάσει, να νιώσει ικανό, να χτίσει την εμπιστοσύνη στο εαυτό του και να αναπτύξει τον έλεγχο του περιβάλλοντος του και την αυτονομία του. 

Σε συνεργασία με το kopeli.gr, προτείνουμε για εσάς τα κατάλληλα παιχνίδια για παιδιά 2-3 ετών, για τις πρώτες δημιουργικές δραστηριότητες του παιδιού σας!

Ποια είναι τα κατάλληλα παιχνίδια για παιδιά 2-3 ετών που προτείνουμε & μπορείτε να τα βρείτε στο kopeli.gr;

  • Μαγνητικός Μαυροπίνακας 
Μαγνητικός Πίνακας και Θρανίο 2 σε 1 Topbright
  • Ενσφηνώματα
Παζλ Ενσφηνώματα Ζωολογικός Κήπος Legler
  • Παιδικά κουζινικά
Παιδική Ξύλινη Κουζίνα "Tasty" Legler
  • Πηλός, πλαστελίνη, μπογιές, κλπ

Κατασκευές με Πηλό Sycomore
  • Παιχνίδια-μεταφορικά μέσα
Ξύλινο Ποδήλατο Ισορροπίας 3 σε 1 Leg&go
  • Παιχνίδια αναρρίχησης
Τρίγωνο Αναρρίχησης Pikler - Swedish Wall 2 σε 1 Natural Leg&go

tokopeli.gr γνωρίζει πολύ καλά τις ανάγκες των παιδιών μας, αποδέχεται την πρόκληση για την επιλογή του κατάλληλου παιχνιδιού και θέτει ως στόχο την ανάδειξη των ποιοτικών και σωστών παιχνιδιών ως μέσο δημιουργίας, χαράς, φαντασίας και εξέλιξης!

Και να μην ξεχνάτε πως συμμετέχοντας  στο παιχνίδι μαζί με τα παιδιά μας δεν τα βοηθάμε μόνο να εξελιχθούν κοινωνικά, αλλά αποκτούμε και εμείς ένα εισιτήριο στον μαγικό τους κόσμο.

tokopeli.gr

Κροκιδά Σ. 57

73133, Χανιά Κρήτη

+30 2821058355

info@tokopeli.gr

Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας | Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια
Παιδοψυχολογία & Ψυχολογία Εφήβου
Μέλος Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP)
Υπερείδου 6, Ηλιούπολη | 6945494044
mariafounda.com

Περισσότερα άρθρα