Κιναισθητική δυσκολία: Τι είναι & πώς επηρεάζει τη γραφή του παιδιού

Τι ονομάζεται κιναισθησία;

Κιναισθησία ορίζεται ως η ικανότητα που διαθέτουμε για να αναγνωρίζουμε την διαδρομή και την κατεύθυνση των κινήσεων που κάνουν οι αρθρώσεις μας. Για παράδειγμα, κλείστε τα μάτια σας και προσπαθήστε να φέρετε με επιτυχία τον δείκτη σας να ακουμπήσει την άκρη της μύτης σας. Η παραπάνω διαδικασία σχετίζεται άμεσα με το ιδιοδεκτικό μας σύστημα.

Κιναισθητική δυσκολία: Ποιες οι συνέπειες της στην γραφή;

  • Το βλέμμα επικεντρώνεται στην μύτη του μολυβιού
  • Το κεφάλι γέρνει πολύ κοντά στην επιφάνεια της εργασίας
  • Άτυπη λαβή του γραφικού εργαλείου
  • Υπερβολική πίεση στο μολύβι
  • Τρύπημα του χαρτιού
  • Επίπονη προσπάθεια για γράψιμο
  • Αργός και φτωχός σχηματισμός των γραμμάτων

Διαβάστε επίσης

Αν κάτι από τα παραπάνω σε προβληματίζει για το παιδί σου, μη διστάσεις να απευθυνθείς σε έναν ειδικό για διευκρινίσεις.

Μαρία Κυριαζή

Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια S.I.
Συγγραφέας
OT blogger
www.ergotherapeiakids.blogspot.gr

Η Κυριαζή Μαρία είναι παιδιατρική εργοθεραπεύτρια-συγγραφέας. Γεννήθηκε στις 24/10/1989 στην Αθήνα, όπου και διαμένει. Το 2008 εισήχθη στο τμήμα Εργοθεραπείας στο Α.Τ.Ε.Ι. Αθήνας, απ᾽ όπου αποφοίτησε το 2013. Έχει εξειδικευτεί στην Παιδιατρική Αισθητηριακή Ολοκλήρωση (S.I.), την αντιμετώπιση της Δυσγραφίας, την μέθοδο δομημένης εκπαίδευσης TEACCH και την χορήγηση του αξιολογητικού εργαλείου Miller Assessment Test για παιδια προσχολικής ηλικίας. Έχει υπάρξει εκπαιδεύτρια πρακτικής φοιτητών του τμήματος Εργοθεραπείας.

Από το 2013 εργάζεται ως εργοθεραπεύτρια κατ᾽ οίκον και σε κέντρα ειδικής αγωγής, με παιδιά που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες, νευροαναπτυξιακές διαταραχές όπως ο αυτισμός, η διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα, διαταραχές της κινητικής λειτουργίας και διάφορα σύνδρομα. Ἐχει κυκλοφορήσει το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο: «Καρδιά δυο νούμερα μικρότερη» από τις εκδόσεις Πνοή, έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα που σχετίζονται με τα παιδιά και την εργοθεραπεία και είναι διαχειρίστρια της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας: http://ergotherapeiakids.blogspot.gr.

Περισσότερα άρθρα