Ιδέες για δώρα που ενισχύουν τη γλωσσική ανάπτυξη

Η περίοδος των γιορτών πλησιάζει γρήγορα και γνωρίζουμε ότι η εύρεση των κατάλληλων δώρων μπορεί να είναι μια δύσκολη υπόθεση. Είναι διασκεδαστικό το να δίνεις δώρα που είναι αγαπητά από τους παραλήπτες, αλλά για να φτάσεις σε αυτό το σημείο απαιτεί συχνά πολλή προσπάθεια. Παρακάτω θα βρείτε μερικά από τα αγαπημένα μας δώρα που συγκεντρώσαμε για εσάς. Είναι διασκεδαστικά για τα παιδιά και προωθούν συγχρόνως τις δεξιότητες επικοινωνίας, λόγου και ομιλίας!

Τα παιχνίδια, τα βιβλία και γενικότερα δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτά ενθαρρύνουν την επικοινωνία, συμβάλλουν στην προώθηση της γλωσσικής ανάπτυξης και παρέχουν ευκαιρίες εξάσκησης στους ήχους της ομιλίας. Ένα διασκεδαστικό περιβάλλον είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να αναπτύξετε δεξιότητες λόγου και ομιλίας. Τα δώρα που παραθέτουμε παρακάτω παρέχουν ευκαιρίες στα παιδιά να αλληλεπιδράσουν μαζί σας ή και με άλλους και να μάθουν νέα πράγματα.

Γιατί το παιχνίδι είναι σημαντικό για τη γλωσσική ανάπτυξη;

Οι δεξιότητες παιχνιδιού είναι σημαντικές όταν πρόκειται για την ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας ενός παιδιού. Το παιχνίδι παρέχει μερικές από τις πρώτες ευκαιρίες για ένα παιδί να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες, να δημιουργήσει συμβολικές σχέσεις (π.χ. παιχνίδι προσποίησης), να υποβάλει αιτήματα και να σχολιάσει. Η εναλλαγή σειράς κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού διδάσκει επίσης πρώιμες δεξιότητες εναλλαγής σειράς που σχετίζονται με τις συνομιλίες μας με τους άλλους.

Γιατί τα βιβλία είναι σημαντικά για τη γλωσσική ανάπτυξη;

Η από κοινού ανάγνωση βιβλίων μπορεί να είναι μια πολύ ευχάριστη εμπειρία μεταξύ ενός παιδιού και ενός αγαπημένου προσώπου. Η ανάγνωση με ή σε ένα παιδί προωθεί διαδραστικές συμπεριφορές που καλλιεργούν μια ισχυρή αίσθηση επικοινωνίας και κοινωνικής εγγύτητας. Οι πρώιμες διαδραστικές συμπεριφορές περιλαμβάνουν την παρακολούθηση οδηγιών, τη μίμηση και την καθιέρωση κοινής προσοχής. Ακόμα κι αν ένα παιδί δεν είναι ακόμη «αναγνώστης», η έκθεση σε βιβλία και άλλα έντυπα ενθαρρύνει επίσης την πρώιμη επίγνωση του γραμματισμού. Καθώς ένα παιδί αρχίζει να αναπτύσσει δεξιότητες γραμματισμού, τα βιβλία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξάσκηση στην ανάγνωση και την κατανόηση αλλά και για να εκτεθούν σε πιο προηγμένες αφηγήσεις.

Τα αγαπημένα μας δώρα Λογοθεραπείας

Μερικές από τις προτάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλο εύρος ηλικίας, ενώ άλλες μπορεί να μην είναι τόσο κατάλληλα για όλες τις ηλικίες. Συνιστούμε να διαβάσετε προσεκτικά όλες τις οδηγίες και τις πληροφορίες πριν αγοράσετε ένα δώρο ή το δώσετε σε κάποιον, προκειμένου να διαπιστώσετε εάν είναι ασφαλές και κατάλληλο για αυτόν.

Διαβάστε επίσης

Χατζησάββα Εριφύλη

Λογοπαθολόγος – Ειδική Παιδαγωγός, MSc

Η Εριφύλη Χατζησάββα είναι Λογοπαθολόγος/Λογοθεραπεύτρια και Ειδική Παιδαγωγός, MSc. Η επαγγελματική της εμπειρία ξεκινάει από το 2015 παρέχοντας τις υπηρεσίες της σε κέντρα ειδικών θεραπειών και παράλληλης στήριξης σε παιδιά στο σχολικό πλαίσιο. Από το 2021 είναι επιστημονικά υπεύθυνη του Παιδιατρικού Θεραπευτικού Κέντρου «ΛογοΠλανήτης». Στα πλαίσια της δια βίου επιμόρφωσης της έχει λάβει πλήθος εκπαιδεύσεων μεταξύ των οποίων: Intensive Interaction, Marte Meo, Feeding Therapy, TEACCH, PECS, MAKATON, More – Στόμα, Gravity, Palin ParentChild Interaction (PCI), Mini Kids.

Περισσότερα άρθρα