Γιατί τσακώνομαι συχνά με το παιδί μου;

Τα παιδιά μας είναι ότι πιο πολύτιμο έχουμε και η αγάπη μας για εκείνα είναι αδιαπραγμάτευτη. Πολύ συχνά όμως, αρκετοί γονείς μπορεί να νιώθουμε πως φτάνουμε σε αδιέξοδο, προσπαθώντας να επικοινωνήσουμε και να συνεννοηθούμε με το παιδί, ακόμα και για απλές καθημερινές διαδικασίες.

Για ποιο λόγο συμβαίνει τσακώνομαι συχνά με το παιδί;

Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Χρειάζεται να παρατηρήσουμε αν υπάρχει κάποια απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού, πόσο εύκολα μπορεί να μπαίνει – είτε εκείνο, είτε εμείς- σε διαδικασία να απαντήσει με ένταση και αν ο συγκεκριμένος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ γονέων και παιδιού είναι κάτι πρόσκαιρο ή έχει παγιοποιηθεί.

Υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρχει κάποια έντονη αλλαγή στη ζωή του ή την καθημερινότητά είτε των γονέων, είτε του παιδιού, η οποία να έχει φέρει αναστάτωση και η δυσκολία στη διαχείριση αυτού του ζητήματος να ξεσπά σε έλλειψη υπομονής και μη εποικοδομητικής επικοινωνίας από τη μία ή και τις δύο πλευρές.

Χρειάζεται επίσης να αναλογιστούμε σε τι βαθμό έχει καλλιεργηθεί αλληλοσεβασμός στη σχέση μας με το παιδί και το κατά πόσον γίνονται σεβαστά τα όρια τόσο τα δικά μας, όσο κι εκείνου.

Πώς νιώθουν γονείς και παιδιά;

Είναι πιθανό και για εσάς, αλλά και για το παιδί, να νιώθετε ότι παραβιάζονται τα όριά σας. Επιπλέον, οι συνεχείς συγκρούσεις επιφέρουν απογοήτευση, απομάκρυνση και αρνητικά συναισθήματα. Αυτό δυσχεραίνει την ομαλή σχέση και τη διάθεση για επικοινωνία. Έτσι, συχνά η μια μεριά μπορεί να αποτελεί κόκκινο πανί για την άλλη, παγιώνοντας μια επικοινωνία γεμάτη εντάσεις, θυμό, αγανάκτηση και με το αίσθημα ότι δε μπορεί ο ένας να γίνει κατανοητός από τον άλλον.

Τι μπορώ να κάνω για το γεγονός ότι τσακώνομαι συχνά με το παιδί;

Αν η αλλαγή στην επικοινωνία μας με το παιδί είναι ξαφνική και πρόσκαιρη, ίσως είναι καλό να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να παρατηρήσουμε αν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή στη ζωή μας ή στη ζωή του παιδιού ή ίσως κάποια συνθήκη που προκαλεί αναστάτωση, άγχος κι ένταση.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να γνωστοποιούμε τα όριά μας κατά τη συζήτηση με το παιδί, καθώς και να σεβόμαστε τα δικά του, όταν δείχνει μειωμένη δεκτικότητα να επικοινωνήσει, δίνοντάς του λίγο χρόνο να διαχειρισθεί το συναίσθημά του και παρέχοντας ένα έφορο πεδίο για συζήτηση. Έχει μεγάλη σημασία, τόσο οι γονείς όσο και το παιδί, να νιώθουν ασφαλείς να εκφράσουν το συναίσθημά τους και να αναζητήσουν λύση στο θέμα τους σε συνεργασία, εφόσον και το παιδί είναι σε ηλικία και αναπτυξιακό στάδιο που μπορεί να διαχειριστεί κάτι τέτοιο.

Διαβάστε επίσης

Είναι θεμιτό να προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε με ηρεμία, αγάπη και κατανόηση το παιδί και να προσπαθήσουμε να αντιληφθούμε και να εστιάσουμε στο αίτιο το οποίο προκαλεί το σύμπτωμα της αρνητικής συμπεριφοράς, ώστε να το αντιμετωπίσουμε.

 Η σχέση και η επικοινωνία που χτίζουμε με το παιδί μας από την αρχή της ζωής του, αποτελεί βάση και για τη μετέπειτα εξέλιξή του, για τον τρόπο που θα σχετίζεται και θα επικοινωνεί και με εμάς, τους γονείς του, αλλά και γενικότερα με τα άτομα που θα συναναστρέφεται. Θεωρείται λοιπόν σκόπιμο να επενδύσουμε στον τομέα αυτόν και να είμαστε σίγουροι πως σε βάθος χρόνου, οι βάσεις που θα θέσουμε μαζί, θα επιφέρουν θετικά αποτελέσματα.

Κομνηνού Γεωργία

Μηχανικός Αυτοματισμού- Καθηγήτρια αγγλικών- Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή

e-mail: tzokomninou@gmail.com

τηλ: 6972019725

Η Γεωργία Κομνηνού είναι απόφοιτη του τμήματος Μηχανικών Αυτοματισμού, με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου και συνεχή επιμόρφωση στους τομείς της Ειδικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης. Έχει εργασθεί ως καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής κι έχει πολυετή εμπειρία στην διδασκαλία αγγλικών σε παιδιά τυπικής και μη, ανάπτυξης. Επιπλέον, εργάζεται στον τομέα της Ειδικής Αγωγής σε ατομικά και ομαδικά πλαίσια. Οραματίζεται να συνδυάσει την Εκπαιδευτική Ρομποτική με την Ειδική Αγωγή, διατηρώντας παράλληλα το ενδιαφέρον και την αγάπη της για την ξενόγλωσση διδασκαλία.

Περισσότερα άρθρα