Το παιδί μου έπεσε και έσπασε το δόντι του! Τι κάνω;

Τα ατυχήματα στα παιδιά είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Πάνω στο παιχνίδι ή σε μια απότομη κίνηση είναι πιθανό να σπάσουν το δόντι τους.  Το σημαντικό είναι να μη χάσετε την ψυχραιμία σας και να αντιδράσετε όσο πιο άμεσα γίνεται.  Σύμφωνα με την Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία, η έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση βελτιώνει την πρόγνωση του δοντιού και περιορίζει την εμφάνιση ανεπιθύμητων συνεπειών.

Κατά την προσχολική ηλικία (2 - 4 ετών)

Ο κύριος παράγοντας τραυματισμού των νεογιλών (παιδικών) δοντιών είναι το πέσιμο. Δυστυχώς σε αυτήν την ηλικία οι τραυματισμοί των νεογιλών δοντιών θεωρούνται αναπόφευκτοι, αφού ο πρωταρχικός σκοπός του παιδιού είναι να γνωρίσει το περιβάλλοντα χώρο μέσα από τα πρώτα του ασταθή βήματα.

Κατά την σχολική ηλικία (8 -12 ετών)

Οι επικρατέστεροι παράγοντες πρόκλησης τραυματισμού των μόνιμων δοντιών είναι τα ατυχήματα λόγω αθλητικών δραστηριοτήτων (ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση κτλ).

Ανεξάρτητα από την ηλικία

Τα τραύματα στην ευρύτερη στοματική κοιλότητα παιδιού μπορεί να προκληθούν λόγω  τροχαίων ατυχημάτων ή και κακοποίησης του παιδιού. Πρέπει να αναφερθεί ότι οι ανωμαλίες της σύγκλεισης αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμού των οδοντικών ιστών ιδιαίτερα όταν τα άνω πρόσθια δόντια είναι προς τα έξω.

Στα νεογιλά δόντια κατά τον τραυματισμό συμβαίνει συχνότερα πλάγια μετατόπιση του δοντιού, ενσφήνωσή του στο φατνίο  δηλαδή το σφήνωμα του δοντιού προς τα πάνω μέσα στο κόκκαλο της γνάθου ή ακόμη και πλήρης απόσπασή του από το στόμα (εκγόμφωση).  Ωστόσο και τα κατάγματα είναι αρκετά συχνά.  Τα παραπάνω έχουν σαν συνέπεια συχνά την αλλαγή χρώματος του δοντιού και πολλές φορές αργότερα τη δημιουργία αποστήματος  ή συριγγίου.  Η αξιολόγηση από τον οδοντίατρο κρίνεται απαραίτητη σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να αποφευχθεί ζημιά στα αντίστοιχα μόνιμα δόντια

Διαβάστε επίσης

Στα μόνιμα δόντια τα κατάγματα της μύλης (ορατό μέρος του δοντιού) είναι τα συχνότερα.      Σπανιότερα μπορεί να συμβεί κάταγμα στη ρίζα, μετατόπιση του δοντιού ή εκγόμφωση, δηλαδή να βγει ολόκληρο το δόντι από τη θέση του μέσα στο οστό.

1η περίπτωση

Όταν ένα κομμάτι από το δόντι σπάσει και το παιδί συνεργάζεται τότε μπορεί ο οδοντίατρος να κτίσει το σπασμένο δοντάκι και να το διαμορφώσει όπως ήταν πριν το τραύμα δηλαδή μπορεί  να γίνει άμεσα συγκόλληση του σπασμένου κομματιού ή εάν αυτό δεν είναι εφικτό, πραγματοποιείται  ανασύσταση του σπασμένου δοντιού με λευκό υλικό (σύνθετη ρητίνη). Βέβαια το δόντι πρέπει να εξεταστεί μήπως και το κάταγμα επεκτείνεται στο νεύρο γιατί σε τέτοια περίπτωση μπορεί το δόντι να χρειαστεί και κάποια θεραπεία στο νεύρο πριν την αποκατάσταση του. Εάν το παιδάκι είναι πολύ μικρό και δεν συνεργάζεται τότε αναλόγως της σοβαρότητας του τραύματος και της ανάγκης για θεραπείας το δόντι μπορεί να μείνει αθεράπευτο και να παρακολουθείται ή να αφαιρεθεί.

2η περίπτωση

Όταν μετά από τραύμα το δοντάκι δεν μετακινηθεί καθόλου από τη θέση του αλλά κουνιέται ελαφρά έως μέτρια, υπάρχει καλή πιθανότητα να σταθεροποιηθεί από μόνο του μέσα σε 2-3 βδομάδες ή με ένα συρματάκι να το σταθεροποιήσει ο οδοντίατρος. Εάν όμως κουνιέται πολύ έντονα τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χαθεί πρόωρα από μόνο του ή θα πρέπει να το αφαιρέσει ο οδοντίατρος. 

3η περίπτωση

Όταν το δοντάκι μετά από τραύμα αλλάξει θέση και  η μετακίνηση που υπέστη είναι μικρή και δεν δημιουργεί προβλήματα στο δάγκωμα τότε δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία παρά μόνο παρακολούθηση για τυχόν επιπλοκές. Εάν όμως το τραυματισμένο δόντι εμποδίζει το σωστό δάγκωμα, τότε ο οδοντίατρος θα πρέπει ή να το τοποθετήσει πίσω στη σωστή θέση, ή ακόμα και να το αφαιρέσει στην περίπτωση που η μετακίνηση είναι πολύ σοβαρή και υπάρχει η πιθανότητα να επηρεαστεί το σπέρμα του μονίμου δοντιού το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από το νεογιλό.

4η περίπτωση

Το σφήνωμα του δοντιού προς τα πάνω μέσα στο κόκκαλο της γνάθου αποτελεί το συχνότερο τραυματισμό στη νεογιλή οδοντοφυΐα. Σε τέτοια περίπτωση θα δείτε το δοντάκι του παιδιού να χάνεται μέσα στα ούλα ή να φαίνεται πολύ μικρότερο από ότι ήταν και μάλιστα ορισμένες φορές να εξαφανίζεται εντελώς μέσα στα ούλα. Παρόλη την τραγική εμφάνιση των δοντιών αυτών αμέσως μετά τον τραυματισμό, στις πλείστες των περιπτώσεων το δοντάκι επανέρχεται από μόνο του στην αρχική του θέση σε διάστημα 1-4 μηνών ανάλογα με την έκταση της εμβύθισης. Σε άλλες περιπτώσεις το δόντι θα αγκυλωθεί, δηλαδή θα κολλήσει με το κόκκαλο και δεν θα τα καταφέρει να ανατείλει. Σε κάθε περίπτωση ο οδοντίατρος θα πρέπει να εξετάσει το παιδί.

5η περίπτωση

Σε αντίθεση με τα μόνιμα δόντια, τα παιδικά δόντια όταν πέσουν μαζί με τη ρίζα δεν επανατοποθετούνται (δεν τα βάζουμε πίσω) στην αρχική τους θέση γιατί υπάρχει ο κίνδυνος αγκύλωσής τους μέσα στο οστό γεγονός που θα εμποδίσει τη ανατολή του μόνιμου διαδόχου τους. Σε περίπτωση ολικής εκγόμφωσης του μόνιμου δοντιού, θα πρέπει να γίνει επανατοποθέτηση του στο φατνίο και ΑΜΕΣΗ επίσκεψη στον οδοντίατρο.  Συγκεκριμένα, τα βήματα τα οποία πρέπει να ακολουθήσουμε όταν ένα τέτοιο ατύχημα συμβεί στο μικρούλι σας είναι:

  1. Βρίσκουμε το δόντι.
  2. Ξεπλένουμε το δόντι με κρύο νερό, χωρίς να πιάσουμε τη ρίζα του για να μη καταστρέψουμε τα κύτταρα της ρίζας που είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της εμφύτευσης
  3. Βάζουμε το δόντι ξανά στη θέση του στο στόμα και το κρατάμε σταθερό με γάζα
  4. Αν δεν μπορούμε να το βάλουμε στην αρχική του θέση, τότε βάζουμε το δόντι σε ένα δοχείο με γάλα (όχι σε νερό). Αν δεν υπάρχει η πιθανότητα στο γύρω χώρο να βρούμε γάλα, τότε ζητούμε από το παιδί να βάλει το δοντάκι κάτω από την γλώσσα του και να το κρατήσει εκεί μέχρι να πάμε στον πλησιέστερο οδοντίατρο ή αν το παιδί είναι πολύ μικρό και υπάρχει κίνδυνος κατάποσης του δοντιού το βάζει ο γονιός στο στόμα του κάτω από τη γλώσσα του.
  5. Παίρνουμεαμέσως  τον οδοντίατρο μας τηλέφωνο.

Αξίζει να θυμόμαστε ότι στενή παρακολούθηση από τον οδοντίατρο  είναι απαραίτητη στην περίπτωση τραυματισμένων παιδικών δοντιών λόγω της πιθανότητας να επηρεαστεί αρνητικά το διάδοχο μόνιμο δόντι. Έχει μεγάλη σημασία λοιπόν η έγκαιρη επέμβαση του οδοντιάτρου, για την όσο το δυνατόν καλύτερη πρόγνωση του τραυματισμένου δοντιού του μικρού μας.

Σιμοπούλου Αθ. Βασιλική

Στρατιωτικός χειρουργός οδοντίατρος, DDS Msc

Ειδικευθείς στη Νοσοκομειακή Οδοντιατρική και Στοματολογία,

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μετεκπαιδευθείς στη Δημόσια Υγεία,

Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας

Tooth experts, Δημ.Σούτσου 22, Αθήνα

Τηλ: 211.750.2466, 6934084240

Email: vicky.simopoulou@gmail.com

Η κα. Σιμοπούλου Βασιλική γεννήθηκε στην πόλη της Λάρισας όπου μεγάλωσε και πέρασε τα μαθητικά της χρόνια. Εισήχθη κατόπιν πανελληνίων εξετάσεων στην οδοντιατρική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απ’ όπου και αποφοίτησε τρίτη με σειρά βαθμολογίας τον Ιούλιο του 2014  και τον Οκτώβριο του 2014 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Υγειονομικού από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων. Έχει ειδικευθεί στην Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών στην Κλινική της Στοματολογίας με εξειδίκευση στη Νοσοκομειακή Οδοντιατρική. Επιπλέον ολοκλήρωσε με «Άριστα» το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Δημόσιας Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Από το 2009 συμμετέχει εθελοντικά σε κοινωνικά οδοντιατρικά προγράμματα και λαμβάνει μέρος σε οδοντιατρικά και ιατρικά συνέδρια με επιστημονικές ανακοινώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει θεωρητικά και πρακτικά σεμινάρια και ενημερώνεται διαρκώς για τις επιστημονικές εξελίξεις της οδοντιατρικής σε διεθνή συνέδρια. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον στρέφεται στις εργασίες επανορθωτικής οδοντιατρικής, στις ενδοδοντικές θεραπείες(απονευρώσεις), στις ακίνητες και κινητές προσθετικές αποκαταστάσεις καθώς επίσης σε νεότερες τεχνικές, τόσο στον τομέα της αισθητικής όσο και της παιδοδοντίας.

Στόχος της γιατρού είναι να χτίζει πανέμορφα υγιή χαμόγελα και να εμψυχώνει ιδιαίτερα τους μικρούς ασθενείς να αποκτήσουν σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής για τα επόμενα χρόνια της ζωής τους. Γι’ αυτό το λόγο μοναδικό της μέλημα είναι η παροχή υψηλής ποιότητας οδοντιατρικής φροντίδας με τον ιδανικό τρόπο και τα πιο φιλικά για τους ασθενείς υλικά και τεχνικές. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην οδό Δημ.Σούτσου 22, στην Αθήνα με την επωνυμία Tooth Experts όπου υποδέχεται με χαμόγελο και αμέριστη διάθεση μικρούς και μεγάλους ασθενείς.

Περισσότερα άρθρα