Το παιδί μου έχει βραχύ χαλινό. Τι σημαίνει αυτό;

Όταν ένα μωρό ή ένα παιδί έχει βραχύ χαλινό μπορούν να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα αρχικά στον θηλασμό και στη συνέχεια, σε μεγαλύτερα παιδιά στην ομιλία, τη μάσηση και την κατάποση του φαγητού. Για να αντιληφθείτε πόσο μπορεί να δυσκολεύει το μωρό σας, δοκιμάστε να κρατήσετε τη γλώσσα σας κάτω από τα κάτω μπροστινά δόντια και έπειτα προσπαθήστε να φάτε ή να μιλήσετε με τη γλώσσα σε αυτή τη θέση. Μοιάζει σχεδόν ακατόρθωτο!

Συχνά τα μωράκια με βραχύ χαλινό δυσκολεύονται να θηλάσουν και οι νέες μανούλες, που δεν ξέρουν που να το αποδώσουν, αγχώνονται και νομίζουν ότι κάνουν κάτι λάθος. Σε κάθε περίπτωση πάντως η αντιμετώπιση του είναι εύκολη και γρήγορη.

Τι είναι ο βραχύς χαλινός;

Ο χαλινός της γλώσσας είναι ένας υμένας, δηλαδή μία μεμβράνη, που ενώνει το κάτω μέρος της γλώσσας με το έδαφος του στόματος.

Σε περίπτωση που είναι βραχύς, δηλαδή πιο κοντός από το συνηθισμένο, περιορίζει το εύρος των κινήσεων της γλώσσας. Ουσιαστικά, ο βραχύς χαλινός είναι σαν να «δένει» το κάτω μέρος στης άκρης της γλώσσας στο έδαφος του στόματος, οπότε η γλώσσα δεν μπορεί εύκολα να βγει προς τα έξω ή να πάει προς τα πάνω ή στο πλάι.

Ο βραχύς χαλινός σε ένα νεογνό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο θηλασμό, αν και αυτό δεν είναι πάντα ξεκάθαρο.

Σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται ότι εμποδίζει την εγκατάσταση του θηλασμού από την αρχή, άλλοτε πάλι παρά το μικρό του μέγεθος μπορεί μην την επηρεάζει καθόλου. Τέλος υπάρχουν περιπτώσεις που τα προβλήματα φαίνονται στην πορεία με αφορμή την μη ικανοποιητική πρόσληψη βάρους από το βρέφος. Σε μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να επηρεάσει την ομιλία, την μάσηση ή ακόμη και την κατάποση. Από την καταγραφή του προβλήματος έχει προκύψει ότι είναι πιο συχνός στα αγόρια.

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου έχει βραχύ χαλινό;

Τα συμπτώματα στα νεογνά είναι:

Δυσκολία στο θηλασμό: Το μωρό με βραχύ χαλινό δεν μπορεί να βγάλει τη γλώσσα έξω από το στόμα (δηλαδή έξω από τα κάτω ούλα) και κατ’ επέκταση δε μπορεί ούτε να πιάσει καλά το στήθος, ούτε να το πιέσει με τη γλώσσα του για να «βγάλει» γάλα. Έτσι το μωρό είναι πεινασμένο, ανήσυχο και δεν παίρνει ικανοποιητικό βάρος, ενώ παράλληλα το στήθος της μητέρας είναι τραυματισμένο και πονεμένο.

Διαβάστε επίσης

Τα συμπτώματα στα μεγαλύτερα παιδιά είναι:

Σε ένα μεγαλύτερο παιδί μπορούμε να καταλάβουμε ότι έχει βραχύ χαλινό όταν δεν μπορεί να βγάλει τη γλώσσα έξω από το στόμα, δηλαδή πέρα από τα μπροστινά δόντια και να γλείψει τα χείλη του.

Δυσκολεύεται να κουνήσει τη γλώσσα από το ένα πλάι του στόματος στο άλλο ή να την ακουμπήσει στα μπροστινά του δόντια. Το σχήμα της γλώσσας όταν τη βγάζει προς τα έξω μοιάζει με καρδιά.

Πότε να επικοινωνήσω με τον παιδίατρό μου;

Αν και υπάρχουν περιπτώσεις που ο βραχύς χαλινός δε δημιουργεί πρόβλημα, σε αρκετά βρέφη ή παιδιά θα χρειαστεί μια μικρή επέμβαση, που λέγεται διατομή.

Η επέμβαση αυτή κρίνεται απαραίτητη όταν:

  • Το μωρό δεν μπορεί να θηλάσει.
  • Παρουσιάζονται διαταραχές στην ομιλία, που δεν αποδίδονται σε άλλη αιτία.
  • Το ίδιο το παιδί αναφέρει ότι το ενοχλεί η γλώσσα του όταν τρώει ή μιλάει.

Διαβάστε επίσης

Πώς αντιμετωπίζεται ο βραχύς χαλινός;

Η διαδικασία διατομής του χαλινού είναι απλή, γίνεται από χειρουργό με τη χρήση αποστειρωμένου ψαλιδιού ή σπανιότερα με laser και μπορεί να γίνει με ή χωρίς αναισθησία.

Στα νεογνά συνήθως γίνεται χωρίς αναισθησία, σε απλό εξεταστικό χώρο (δηλαδή δεν απαιτείται χειρουργείο), καθώς η διαδικασία είναι πολύ γρήγορη, πρακτικά αναίμακτη και ανώδυνη γιατί ο υμένας δεν έχει ιδιαίτερες νευρικές απολήψεις και αιμοφόρα αγγεία. Το μωρό αμέσως μετά τη διατομή μπορεί να θηλάσει. Σε μωρά άνω των 6 μηνών η διατομή γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία.

Βικτωρία Κούγια

Παιδίατρος

 Ν. Πλαστήρα & Αναξιμάνδρου 30-32

 Χαριλάου, Θεσσαλονίκη

 Τηλ Ιατρείου: 2314.020.705

Κινητό : 6942.460.588

Email: victoria@kougia.gr

www.kougia.gr

Η παιδίατρος Βικτωρία Κούγια σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά την  εκπαίδευσή της συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών “Erasmus” και  εκπαιδεύτηκε στη Ρώμη στο Παιδιατρικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Univercita Cattolica del Sacro Cuore, που βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των ιδιωτικών πανεπιστημίων της Ιταλίας. Η ειδίκευσή της παιδιάτρου άρχισε στο Νοσοκομείο «Ειδικών Παθήσεων» Θεσσαλονίκης (Ν.Ε.Π.Θ. ή Λοιμωδών), όπου εκπαιδεύτηκε σε όλο των φάσμα των λοιμωδών νοσημάτων, όπως είναι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, γαστρεντερικού, ουροποιητικού και κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η ειδίκευσή της στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε στη Γ’ Παιδιατρική Κλινική του  Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης,  όπου εκπαιδεύτηκε στην  αντιμετώπιση των οξέως και χρονίως πασχόντων ασθενών, καθώς και στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.Για την πληρέστερη κατάρτισή της, μετά την ειδίκευσή της στο Ν.Ε.Π.Θ.  η ιατρός μετέβη στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε στη Μονάδα Εντατικής  Νοσηλείας Νεογνών και Τμήμα Φυσιολογικών Νεογνών του  Chelsea and Westminster Hospital, ενός τριτοβάθμιου νοσοκομείου, που βρίσκεται στο κέντρο του Λονδίνου και είναι αναγνωρισμένο  ως “Baby Friendly ” από τη UNICEF. Εκεί μεταξύ άλλων εκπαιδεύτηκε σε θέματα θηλασμού από εξειδικευμένο προσωπικό. Ακολούθως, στο ίδιο τριτοβάθμιο νοσοκομείο εργάστηκε στο  τμήμα της Γενικής Παιδιατρικής, με ασθενείς από τη βρεφική ηλικία έως την εφηβεία και με νοσήματα από όλο το φάσμα της Παιδιατρικής.

Ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το τμήμα της εκπαίδευσή της δόθηκε στην αντιμετώπιση παιδιών με σύνθετα γαστρεντερολογικά προβλήματα, καθώς και με  χρόνια σοβαρά προβλήματα που απαιτούσαν νοσηλεία σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επόμενο βήμα στην εκπαίδευσή της αποτέλεσε το γνωστό νοσοκομείο του Λονδίνου  Royal Brompton Hospital, που αποτελεί διεθνές κέντρο αναφοράς για αναπνευστικά και καρδιολογικά περιστατικά. Εκεί εργάστηκε στην Μονάδα Εντατικής Παίδων, καθώς και στο Παιδοαναπνευστικό και Παιδοκαρδιολογικό τμήμα με ασθενείς με δύσκολα και απαιτητικά νοσήματα.

Περισσότερα άρθρα