το μωρο μου κλαιει

Το μωρό μου κλαίει… τι θέλει να μου πει;

Ο μόνος τρόπος που έχουν τα βρέφη για να επικοινωνήσουν αυτό που θέλουν είναι το κλάμα. Μέχρι να αρχίσουν να μιλούν, δεν έχουν κανέναν άλλον τρόπο για να εκφράσουν τις ανάγκες τους. Τι θέλει λοιπόν να μας πει το μωρό μας; Παρακάτω θα δούμε τους βασικούς λόγους που το μωρό κλαίει.

Διαβάστε επίσης

Πείνα

Ο πιο συνήθης λόγος που το μωρό κλαίει, ειδικά τους πρώτους μήνες της ζωής του, που το στομάχι του έχει μικρή χωρητικότητα. Δοκιμάστε να του δώσετε φαγητό πρώτα, μπορεί να μην σταματήσει να κλαίει αμέσως, αλλά δώστε του να φάει όσο θέλει. Κάποια μωρά δεν σταματούν να κλαίνε αν δεν χορτάσουν πρώτα.  

Νιώθει ζέστη ή κρύο

Τα μωρά προτιμούν συνήθως να βρίσκονται σε θερμοκρασία 18-20 βαθμών Κελσίου. Για να ελέγξουμε αν ένα μωρό κρυώνει ή ζεσταίνεται, μπορούμε να το ακουμπήσουμε στην κοιλιά. Συνήθως, για να νιώθει άνετα, θα πρέπει να φοράει μία στρώση ρούχων παραπάνω από τον ενήλικα.

Αλλαγή πάνας

Αν και κάποια μωρά δεν ενοχλούνται με την βρεγμένη πάνα, η πλειοψηφία εκφράζει την δυσαρέσκειά της άμεσα. Επίσης κάποια μωρά δεν κλαίνε καθόλου με την λερωμένη πάνα, αλλά κλαίνε κατά την διάρκεια της αλλαγής διότι νιώθουν ένα απότομο κρύο. Επίσης, μπορεί το μωρό να κλαίει γιατί έχει συγκαεί.

Φροντίδα

Στα μωρά αρέσει πολύ να παίρνουν προσοχή και φροντίδα. Τους αρέσει να νιώθουν την παρέα των γονιών, να ακούν τον χτύπο της καρδιάς, να ακούν την φωνή. Πολλά αρκούνται με το να τα έχετε πάνω σας ή δίπλα σας. Μπορεί λοιπόν το μωρό να κλαίει γιατί έχει ανάγκη την προσοχή σας.

Κούραση

Τα μωρά είναι ευαίσθητα, οπότε μπορεί εύκολα να κουραστεί όταν δέχεται πολλά ερεθίσματα για πολλή ώρα. Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα μετά από διακοπές.

Κολικός

Ένα σημαντικό ποσοστό βρεφών υποφέρουν από κολικούς. Συνήθως, το μωρό έχει κολικούς τις απογευματινές ώρες. Η διάρκειά τους κυμαίνεται από κάποια λεπτά έως και ώρες.

Διαβάστε επίσης

Πατώντας επάνω στην εικόνα θα βρείς το ιδανικό σύστημα ενδοεπικοινωνίας

Αν έχετε αποκλείσει όλα τα παραπάνω ενδεχόμενα αλλά το μωρό συνεχίζει να κλαίει, δώστε του μία πιπίλα, αν την δέχεται, ή κουνήστε το απαλά και ρυθμικά για να χαλαρώσει. Όταν ο γονιός δεν είναι σίγουρος για κάτι, είναι καλό να απευθύνεται στον παιδίατρο του για να λύσει κάθε απορία που τυχόν έχει.

Λάιος Παναγιώτης

Παιδίατρος

www.pedmed.gr

6985999000

Ο κύριος Λάιος Παναγιώτης είναι παιδίατρος με ιδιωτικό ιατρείο στη Νέα Σμύρνη. Είναι πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και υπ. Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου LMU Μονάχου. Κατά την διάρκεια των σπουδών διεξήγε με υποτροφίες πρακτική άσκηση σε μεγάλα νοσοκομεία όπως Karonlinska στην Στοκχόλμη , Meyer στην Φλωρεντία, στην μοναδική ιδιωτική ιατρική σχολή Witten – Herdecke της Γερμανίας και στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ευρώπης AKH Wien στην Βιέννη. Έχει εκπαιδευθεί σε μεγάλα παιδιατρικά κέντρα σε Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία, στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων “Π. & Α. Κυριακού” και στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων “Ελπίδα”. Επίσης, έχει διεξάγει πρωτότυπη έρευνα στο αντικείμενο της Μοριακής Νεογνολογίας στο Πανεπιστήμιο LMU του Μονάχου, στα πλαίσια της Διδακτορικής του Διατριβής. 

 

Οι ποικίλες μετεκπαιδεύσεις του αφορούν στους τομείς της Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας (Πανεπ.Χαϊδελβέργης), αναγνωρισμένη από το ΚΕΣΥ, του Παιδιατρικού Υπερήχου (πανεπ.Χαϊδελβέργης & Ιένας), αναγνωρισμένη από το ΚΕΣΥ, της Παιδοκαρδιολογίας & Αναπτυξιακών διαταραχών, μέσα από την εμπειρία του σε ιδιωτικά παιδιατρικά ιατρεία σε Γερμανία και Ελβετία και της Παιδοπνευμονολογίας & Αλλεργιολογίας, ως συνεργάτης της πανεπιστημιακής κλινικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ακόμα, έχει μεγάλη εμπειρία σε παιδιά προσχολικής ηλικίας μέσα από την εκτενή συνεργασία του ως παιδίατρος σε 6 δήμους της επικράτειας αλλά και σε παιδιά με χρόνιες παθήσεις δουλεύοντας μέχρι και σήμερα σε δομές αρωγής ατόμων ΑμΕΑ. 

Περισσότερα άρθρα