Το φαρμακείο των διακοπών: Τι να έχω μαζί μου όταν ταξιδεύω με παιδιά;

Οι διακοπές είναι η στιγμή του χρόνου που περιμένουν μικροί και μεγάλοι! Αυτό το διάστημα τα παιδιά παίζουν μέχρι τελικής πτώσεως και οι γονείς χαλαρώνουν από την καθημερινότητα. Όσο και αν θέλετε να γλυτώσετε τις πολλές αποσκευές και να πάρετε μαζί σας μόνο τα είδη θαλάσσης… καλό θα είναι να προσθέσετε στη λίστα σας και ένα φαρμακείο για διακοπές (first aid kit) για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τυχόν ατυχήματα ή ιατρικά προβλήματα.

Ένα μικρό φαρμακείο χωρίς υπερβολές, ειδικά αν επιλέξουμε διακοπές σε ένα απομακρυσμένο μέρος, μπορεί να σας γλιτώσει από δυσάρεστες εκπλήξεις και αναστάτωση.

Προετοιμασία για το ταξίδι με παιδιά

Φροντίστε να έχετε μαζί σας τα φάρμακα που χρησιμοποιεί το παιδί σας σε καθημερινή βάση ή έχει συχνά ανάγκη, όπως για παράδειγμα φάρμακα για άσθμα ή αλλεργίες αλλά και τον απαραίτητο εξοπλισμό, για παράδειγμα τον αεροθάλαμο για τα εισπνεόμενα φάρμακα. Αφού αποφασίσετε τον προορισμό καλό θα ήταν να εντοπίσετε το κοντινότερο Κέντρο Υγείας ή νοσοκομείο στην περιοχή όπως και το φαρμακεία ή ακόμη και αν υπάρχει παιδίατρος, ειδικά αν ταξιδεύετε σε μικρά και απομονωμένα μέρη, όπως τα ακριτικά νησιά. Αν σχεδιάζετε να πάτε στο εξωτερικό βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τί καλύπτει η ασφάλειά σας και πώς μπορείτε να απευθυνθείτε σε γιατρό.

Διαβάστε επίσης

Πριν αναχωρήσετε για τον προορισμό της επιλογής σας, ελέγξτε ότι έχουν γίνει οι απαραίτητοι εμβολιασμοί, ειδικά ο εμβολιασμός έναντι του τετάνου. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάτε πόσο σημαντική είναι η σωστή μεταφορά και διατήρηση των φαρμάκων. Αρχικά βεβαιωθείτε ότι οι συσκευασίες είναι σε καλή κατάσταση και τα φάρμακα δεν έχουν λήξει. Κατά τη μεταφορά τους δεν πρέπει να βρίσκονται εκτεθειμένα στον ήλιο και πάντα τα αποθηκεύουμε σε μέρος σκιερό και δροσερό, ενώ αν το ταξίδι είναι πολύωρο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ισοθερμική τσάντα.

Τι να έχω μαζί μου όταν ταξιδεύω με παιδιά;

  • Ένα μικρό κουτί πρώτων βοηθειών σε περίπτωση τραυματισμού είναι απαραίτητο σε κάθε ταξίδι με μικρά παιδιά. Μπορεί να περιλαμβάνει αντισηπτικό, γάζες αποστειρωμένες και απλές, λευκοπλάστη (τύπου χανζαπλαστ), επίδεσμο απλό και ελαστικό, αυτοκόλλητα ράμματα.
  • Κορτιζονούχα αλοιφή (υδροκορτιζόνη), που μπορεί να χρειαστεί μετά από τσιμπήματα αν υπάρξει τοπική αντίδραση, δηλαδή αν το δέρμα κοκκινίσει και πρηστεί.
  • Αντισταμινικό σιρόπι ή σταγόνες σε περίπτωση που το παιδί εμφανίσει αλλεργία μετά από τσίμπημα εντόμου, κατανάλωση αλλεργιογόνου φαγητού ή μετά από επαφή με φυτά, δέντρα, άνθη κ.τ.λ.
  • Αντιβιοτική αλοιφή σε περίπτωση επιμολυσμένου τσιμπήματος ή επιμόλυνσης πληγής.
  • Θερμόμετρο και αντιπυρετικό/παυσίπονο σε περίπτωση πυρετού.
  • Ακόμη μη ξεχάσετε και τα μη φαρμακευτικά σκευάσματα:
  • Ενυδατική και καταπραϋντική κρέμα σε περίπτωση ήπιου ηλιακού εγκαύματος ή ερεθισμού του δέρματος.
  • Διαλύματα ηλεκτρολυτών σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας
  • Αντικουνουπικά σκευάσματα
  • Αντισηπτικό υγρό ή μαντηλάκια

Δεν ξεχνάμε το βιβλιάριο υγείας του παιδιού ή αντίγραφό του.

Σε περίπτωση που πηγαίνετε σε ένα μέρος με εύκολη πρόσβαση σε φαρμακείο δεν είναι απαραίτητο να έχετε ετοιμάσει το πλήρες φαρμακείο που προτείνεται, γιατί εύκολα μπορείτε να προμηθευτείτε ό,τι χρειαστείτε!

Αρχική δημοσίευση ΕΔΩ!

Βικτωρία Κούγια

Παιδίατρος

    Ν. Πλαστήρα & Αναξιμάνδρου 30-32

    Χαριλάου, Θεσσαλονίκη

    Τηλ Ιατρείου: 2314.020.705

    Κινητό : 6942.460.588

    Email: victoria@kougia.gr

www.kougia.gr

Βικτωρία Κούγια σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά την  εκπαίδευσή της συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών “Erasmus” και  εκπαιδεύτηκε στη Ρώμη στο Παιδιατρικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Univercita Cattolica del Sacro Cuore, που βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των ιδιωτικών πανεπιστημίων της Ιταλίας. Η ειδίκευσή της παιδιάτρου άρχισε στο Νοσοκομείο «Ειδικών Παθήσεων» Θεσσαλονίκης (Ν.Ε.Π.Θ. ή Λοιμωδών), όπου εκπαιδεύτηκε σε όλο των φάσμα των λοιμωδών νοσημάτων, όπως είναι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, γαστρεντερικού, ουροποιητικού και κεντρικού νευρικού συστήματος. Η ειδίκευσή της στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε στη Γ’ Παιδιατρική Κλινική του  Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης,  όπου εκπαιδεύτηκε στην  αντιμετώπιση των οξέως και χρονίως πασχόντων ασθενών, καθώς και στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.Για την πληρέστερη κατάρτισή της, μετά την ειδίκευσή της στο Ν.Ε.Π.Θ.  η ιατρός μετέβη στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε στη Μονάδα Εντατικής  Νοσηλείας Νεογνών και Τμήμα Φυσιολογικών Νεογνών του  Chelsea and Westminster Hospital, ενός τριτοβάθμιου νοσοκομείου, που βρίσκεται στο κέντρο του Λονδίνου και είναι αναγνωρισμένο  ως “Baby Friendly ” από τη UNICEF. Εκεί μεταξύ άλλων εκπαιδεύτηκε σε θέματα θηλασμού από εξειδικευμένο προσωπικό.Ακολούθως, στο ίδιο τριτοβάθμιο νοσοκομείο εργάστηκε στο  τμήμα της Γενικής Παιδιατρικής, με ασθενείς από τη βρεφική ηλικία έως την εφηβεία και με νοσήματα από όλο το φάσμα της Παιδιατρικής. Ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το τμήμα της εκπαίδευσή της δόθηκε στην αντιμετώπιση παιδιών με σύνθετα γαστρεντερολογικά προβλήματα, καθώς και με  χρόνια σοβαρά προβλήματα που απαιτούσαν νοσηλεία σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επόμενο βήμα στην εκπαίδευσή της αποτέλεσε το γνωστό νοσοκομείο του Λονδίνου  Royal Brompton Hospital, που αποτελεί διεθνές κέντρο αναφοράς για αναπνευστικά και καρδιολογικά περιστατικά. Εκεί εργάστηκε στην Μονάδα Εντατικής Παίδων, καθώς και στο Παιδοαναπνευστικό και Παιδοκαρδιολογικό τμήμα με ασθενείς με δύσκολα και απαιτητικά νοσήματα.

Περισσότερα άρθρα