Τι είναι τα μαύρα στίγματα στα δοντάκια του παιδιού μου;

Πολλές φορές στα δόντια των παιδιών παρατηρούνται μαύρα ή καφέ στίγματα που εμφανίζονται κοντά στα ούλα σαν στεφάνι, σε φαρδιές λωρίδες ή ακόμη μπορεί να καλύπτουν ολόκληρη την επιφάνεια του δοντιού. Η συγκεκριμένη εικόνα ανησυχεί πολύ τους γονείς.

Τι είναι όμως αυτές οι χρωστικές και πώς αντιμετωπίζονται;

Πρόκειται για χρωστικές που σχηματίζονται από χρωμογόνα μικρόβια του σάλιου, τα οποία επικάθονται στην οδοντική πλάκα λόγω πλημμελούς στοματικής υγιεινής στα συγκεκριμένα σημεία του δοντιού.

Δεν πρέπει να συγχέονται με τερηδόνα ή κάποια άλλη νόσο των δοντιών. Έχει συσχετισθεί με χαμηλό τερηδονικό κίνδυνο στα παιδιά και η πιο πιθανή αιτία είναι ότι τα χρωμογόνα μικρόβια τα οποία βρίσκονται στην μικροβιακή πλάκα σε εκείνα τα σημεία έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο. Συνήθως αποτελούν αισθητικό πρόβλημα. Αυτό είναι και η βασική αιτία επίσκεψης του παιδιού στον οδοντίατρο. Από τη στιγμή που σχηματίζονται δεν απομακρύνονται εύκολα με το βούρτσισμα στο σπίτι, παρά μόνο με καθαρισμό των δοντιών και στίλβωση (γυάλισμα) με ειδική πάστα στο οδοντιατρείο.

Συνήθως οι μαύρες χρωστικές επανεμφανίζονται, μπορούν όμως να μειωθούν σε έκταση κι ένταση με  άσκηση σωστής στοματικής υγιεινής από τη μητέρα στο παιδί ή και από το ίδιο το παιδί. Με την πάροδο της ηλικίας οι χρωστικές μειώνονται και τελικά συνήθως εξαφανίζονται.

Διβάστε επίσης

Τα μαύρα στίγματα που παρατηρούνται στα νεογιλά δόντια δεν είναι κάτι το ανησυχητικό ωστόσο πρέπει να γίνει η εξέταση από τον οδοντίατρο προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για τις συγκεκριμένες χρωστικές.

Σιμοπούλου Αθ. Βασιλική

Στρατιωτικός χειρουργός οδοντίατρος

DDS Msc

Ειδικευθείς στη Νοσοκομειακή Οδοντιατρική και Στοματολογία, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μετεκπαιδευθείς στη Δημόσια Υγεία, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας

 

Στοιχεία επικοινωνίας γιατρού: Tooth experts, Δημ.Σούτσου 22, Αθήνα

                                                         τηλ: 211.750.2466, 6934084240

                                                         Email: vicky.simopoulou@gmail.com

Η κα. Σιμοπούλου Βασιλική γεννήθηκε στην πόλη της Λάρισας όπου μεγάλωσε και πέρασε τα μαθητικά της χρόνια.

Εισήχθη κατόπιν πανελληνίων εξετάσεων στην οδοντιατρική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απ’ όπου και αποφοίτησε τρίτη με σειρά βαθμολογίας τον Ιούλιο του 2014  και τον Οκτώβριο του 2014 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Υγειονομικού από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων.

Έχει ειδικευθεί στην Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών στην Κλινική της Στοματολογίας με εξειδίκευση στη Νοσοκομειακή Οδοντιατρική. Επιπλέον ολοκλήρωσε με «Άριστα» το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Δημόσιας Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Από το 2009 συμμετέχει εθελοντικά σε κοινωνικά οδοντιατρικά προγράμματα και λαμβάνει μέρος σε οδοντιατρικά και ιατρικά συνέδρια με επιστημονικές ανακοινώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει θεωρητικά και πρακτικά σεμινάρια και ενημερώνεται διαρκώς για τις επιστημονικές εξελίξεις της οδοντιατρικής σε διεθνή συνέδρια. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον στρέφεται στις εργασίες επανορθωτικής οδοντιατρικής, στις ενδοδοντικές θεραπείες(απονευρώσεις), στις ακίνητες και κινητές προσθετικές αποκαταστάσεις καθώς επίσης σε νεότερες τεχνικές, τόσο στον τομέα της αισθητικής όσο και της παιδοδοντίας.

Στόχος της γιατρού είναι να χτίζει πανέμορφα υγιή χαμόγελα και να εμψυχώνει ιδιαίτερα τους μικρούς ασθενείς να αποκτήσουν σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής για τα επόμενα χρόνια της ζωής τους. Γι’ αυτό το λόγο μοναδικό της μέλημα είναι η παροχή υψηλής ποιότητας οδοντιατρικής φροντίδας με τον ιδανικό τρόπο και τα πιο φιλικά για τους ασθενείς υλικά και τεχνικές.

Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην οδό Δημ.Σούτσου 22, στην Αθήνα με την επωνυμία Tooth Experts όπου υποδέχεται με χαμόγελο και αμέριστη διάθεση μικρούς και μεγάλους ασθενείς.

Περισσότερα άρθρα