Θηλασμός, Βρεφική ηλικία και Μυολειτουργικά προβλήματα

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που δεν γνωρίζουμε για το θηλασμό. Καθώς επικεντρωνόμαστε στα θέματα που αφορούν τη Μυολειτουργία από τη βρεφική ηλικία, ανακαλύπτουμε ότι αυτά τα θέματα είναι πολύ συνηθισμένα στην πραγματικότητα, 3 στα 4 παιδιά εμφανίζουν πρώιμα συμπτώματα μυολειτουργικής δυσλειτουργίας 

 

Οι συνέπειες των προβλημάτων αυτών επηρεάζουν πολύ περισσότερο από το χαμόγελο του παιδιού, όπως θα συζητήσουμε, θα επηρεάσουν τη γενική του ανάπτυξη αλλά και την ανάπτυξη των αεραγωγών, τη μάθηση και τη συμπεριφορά του.

Πώς μπορούν οι γονείς να δουν το παιδί τους αν έχει προβλήματα με τη μυολειτουργία του, όσο το δυνατόν νωρίτερα;

Η ανάπτυξη του συστήματος κατάποσης ξεκινά νωρίς, πριν από τη βρεφική ηλικία. Στην πραγματικότητα, τα μωρά αρχίζουν να καταπίνουν από τη μήτρα, περίπου από τη 16η έως 20η εβδομάδα και τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία αυτή μπορούν ήδη να αρχίσουν σε αυτό το στάδιο, αλλά και να αποφευχθούν μέσω της εκπαίδευσης της μητέρας στη σωστή λειτουργία της κατάποσης της ίδιας! 

 

Μια ανατομική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε ζητήματα μυολειτουργικότητας είναι η δεμένη-γλώσσα, με έντονο δηλαδή χαλινό. Αυτό θεωρείται ότι είναι σε μεγάλο βαθμό γενετική κατάσταση στην οποία ο συνδετικός ιστός που συνδέει τη γλώσσα με τον πυθμένα του στόματος είναι πολύ κοντός, γεγονός που περιορίζει την κίνηση της γλώσσας. 

 

Η αλλαγή στην κατάποση λόγω της έλλειψης γλωσσικής ισορροπίας μπορεί να οδηγήσει σε συνθήκες όπου η υπερώα να μην είναι σωστά διαμορφωμένη, όπως ένας  “θολωτός (ψηλός ή στενός) ουρανίσκος”. Αυτό κάνει τον θηλασμό δύσκολο, καθώς μπορεί να είναι δύσκολο ή και αδύνατο για το μωρό να μανδαλώσει/ πιάσει τη θηλή σωστά. Σε προηγούμενες περιόδους, η έλλειψη θηλασμού θα μπορούσε να ήταν θανατηφόρα. 

 

Συχνά, οι μαίες έκαναν μια γρήγορη τεχνική για να απελευθερώσουν τους δεσμούς της γλώσσας. Στη δεκαετία του 1900, όταν οι γεννήσεις μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, αυτή η γνώση και η πρακτική χάθηκε. Βλέπουμε να αναβιώνεται σήμερα, ιδιαίτερα στα μαιευτήρια της Βραζιλίας. 

Κατάποση

Ακόμα και μερικά μωρά που δεν έχουν περιορισμούς στη κίνηση της γλώσσας λόγω του χαλινού, μπορούν να αναπτύξουν μυολειτουργικά προβλήματα από νωρίς. Ορισμένες μητέρες που δεν μπορούν ή δεν επιλέγουν να θηλάσουν, η τροφοδοσία με μπιμπερό δημιουργεί ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο κατάποσης στο βρέφος. 

 

Η τροφοδοσία με μπιμπερό προάγει μια στάση χαμηλής γλώσσας, η οποία είναι παρόμοια με αυτή που παρατηρούμε στα μωρά που παρουσιάζουν κοντό χαλινό γλώσσας και έχει παρόμοια επίδραση στην ανάπτυξη του στόματος και κατ’ επέκταση του  προσώπου. Είτε από μια γλώσσα-δεμένη ή από τη συνήθεια που μαθαίνει με το μπιμπερό, λόγω της χαμηλής θέσης της γλώσσας, δημιουργεί συχνά προβλήματα κατάποσης. 

 

Όταν ένα μωρό καταπίνει σωστά, η γλώσσα σπρώχνει πάνω και πίσω ξεκινώντας από την άνω μπροστινή περιοχή του στόματος. Σ’ αυτήν την περιοχή βρίσκεται μια θηλή που καλείται τομική. Ακριβώς κάτω από το βλεννογόνο, κάτω  απ’ τα ούλα, υπάρχει ένα μεγάλο οστικό τρήμα, στον ουρανίσκο, από όπου  περνάει ένα μεγάλο νεύρο και αιμοφόρα αγγεία, που οδηγούν κατευθείαν στο κρανίο, στον εγκέφαλο.  

 

Κατά τη σωστή κατάποση, η γλώσσα βάζει περίπου 500 γραμμάρια πίεσης σε αυτόν τον ιστό, η οποία ενεργοποιεί την επίφυση και απελευθερώνει ενδορφίνες. Εάν η γλώσσα αποτύχει να ασκήσει σωστά αυτή την πίεση, συχνά το μωρό θα καταφύγει σε ένα δάχτυλο πιπίλα για να ενεργοποιήσει αυτή την απελευθέρωση ενδορφίνης, η οποία μπορεί να γίνει σχεδόν συνήθεια, εθιστική. 

 

Dr Anastasia Vasileiou logo

Η Αναστασία Βασιλείου DMD, ειδικός στη μυολειτουργική θεραπεία, εξηγεί ότι χωρίς τη γλώσσα να φτάνει στην οροφή του στόματος κατά τη διάρκεια της κατάποσης, το σφηνοειδές οστό δεν είναι σωστά ταλαντωμένο  και έτσι η επίφυση δεν ενεργοποιείται. Χωρίς αυτή την ενεργοποίηση, κρίσιμες ορμόνες ανάπτυξης δεν απελευθερώνονται από τον αδένα. Έτσι καταλαβαίνουμε ότι η σωστή κατάποση είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη υγεία. 

Ρινική Αναπνοή

Εν τέλει, το ζητούμενο είναι να καταλάβουμε πως από τη βρεφική ηλικία, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό η γενική ανάπτυξη, αλλά κυρίως η ανάπτυξη του προσώπου, των γνάθων και των αεραγωγών,  μέσω της ρινικής ή της στοματικής αναπνοής.  

Τα μωρά γεννιούνται ως ρινικοί αναπνευστές.

Η ρινική αναπνοή είναι ιδανική για πολλούς λόγους: η αναπνοή μέσω της μύτης καθαρίζει, θερμαίνει και υγραίνει τον αέρα προτού περάσει πάνω από τον λεμφικό ιστό (αδενοειδείς εκβλαστήσεις / αμυγδαλές) και πριν εισέλθει στους πνεύμονες.  

 

Τα βρέφη που κάνουν ρινική αναπνοή έχουν λιγότερα συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος και σπάνια έχουν προβλήματα με τις διευρυμένες αμυγδαλές ή τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια μύτης), τις μολύνσεις των αυτιών ή την άπνοια ύπνου (τρίξιμο δοντιών). 

 

Τα βρέφη και τα παιδιά που ανοίγουν το στόμα, σε αντίθεση με αυτά που κάνουν ρινική αναπνοή είναι εκείνα που υποφέρουν περισσότερο, από παθήσεις του αναπνευστικού, γιατί η αναπνοή από το στόμα είναι καταστροφική για την γενική ανάπτυξη αλλά και ειδικά για την ανάπτυξη του προσώπου, των γνάθων και των αεραγωγών.  

Ο θηλασμός είναι η καλύτερη επιλογή για την αποφυγή αυτών των προβλημάτων.

Το μητρικό γάλα είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη τροφή για τα μωρά, αλλά δεν είναι μόνο αυτό, που κάνει το θηλασμό σπουδαίο και απαραίτητο, όπως κυρίως η επίδραση της διαδικασίας του θηλασμού ως μυολειτουργική άσκησηπου βοηθάει στην σωστή ανάπτυξη. Οι γονείς μπορούν επίσης να ενθαρρύνουν τη ρινική αναπνοή στα μωρά τους, αποφεύγοντας τα μπουκάλια, τις πιπίλες και εμποδίζοντας τα μωρά να πιπιλίζουν τα δάχτυλα τους όσο το δυνατόν.  

 

Επισκεφθείτε μας, γιατί μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί σας και εσάς για τη σωστή στάση κατάποσης και ανάπαυσης από τη βρεφική ηλικία. Ξεκινάμε την επαγγελματική εκπαίδευση και την εξάλειψη των λανθασμένων συνηθειών, με νεογνά  ηλικίας 0 ετών, ακόμα καλύτερα και από την εγκυμοσύνη.  

 

Έτσι, εάν εσείς ή το μωρό σας βιώνετε τα συμπτώματα που αναφέρονται εδώ και σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για τη μυολειτουργική θεραπεία, θα μπορούμε να σας συμβουλέψουμε κατ’ οίκον ή στο ιατρείο μας. 

 

Συμπερασματικά, ο θηλασμός εκτός των άλλων ευεργετικών αποτελεσμάτων του, όπως αυτών των συστατικών που βρίσκονται στο γάλα και τη σύνδεση του μωρού με τη μητέρα, κυρίως εκπαιδεύει το μωρό να κάνει ρινική αναπνοή, εκγυμνάζει τη γλώσσα για τη σωστή κατάποση, ενεργοποιεί την επίφυση, απελευθερώνοντας ορμόνες ανάπτυξης και χαλάρωσης και κινεί τους μύες και τα οστά του κρανίου να διαμορφωθούν στο βέλτιστο γεωμετρικό σχηματισμό για τη καλύτερη χωρητικότητα και λειτουργία του εγκεφάλου! 

μαξιλάρι θηλασμού
Πάτησε την εικόνα & κάνε τώρα δικό σου το μαξιλάρι θηλασμού!

Οι προκλήσεις της μητέρας

Προκλήσεις που σχετίζονται είτε με έναν έντονο χαλινό γλώσσας του μωρού της ή λόγω μυολειτουργικής δυσαρμονίας είναι:

 • Πρησμένες, πεπλατυσμένες ή λευκές θηλές μετά το θηλασμό  
 • Μελανιασμένες ή Αιμορραγικές ραγισμένες θηλές  
 • ΄Εντονος πόνος όταν το μωρό προσπαθεί να πιάσει τη θηλή  
 • Όχι ικανοποιητικό άδειασμα του στήθους μετά τον θηλασμό 
 • Μολυσμένες θηλές ή στήθη 
 • Απόφραξη πόρων θηλής  
 • Μαστίτιδα, φλεγμονή στο στήθος  

Συμπτώματα μυολειτουργικής δυσλειτουργίας που παρατηρούμε σε θηλάζοντα μωρά:

 • Όταν το μωρό δεν μπορεί να πάρει τη θέση του στο στήθος  
 • Του γλιστράει η θηλή όταν επιχειρεί να την πιάσει 
 • Αδυναμία η δυσκολία  να κρατήσει τη θηλή για αρκετή ώρα  
 • Νωχελικό, το παίρνει ο ύπνος το μωρό στο στήθος ενώ θηλάζει  
 • Πόνος στις θηλές όταν τις πιάνει 
 • Τσιμπάει ή μασάει τη θηλή σαν τσίχλα όταν θηλάζει 

Συμπτώματα μυολειτουργικών προβλημάτων που βλέπουμε σε όλα τα βρέφη

Τόσο αυτά που θηλάζουν, όσο και αυτά που τρέφονται με τα μπιμπερό!

 • Αναγωγή  
 • Τα συμπτώματα παλινδρόμησης  
 • Κακή αύξηση βάρους 
 • Κακή μεταφορά γάλακτος 
 • Δεν είναι δυνατόν να κρατήσει τη θηλή στο στόμα του 
 • Θέματα κατάποσης 
 • Μολύνσεις στα αυτιά 
 • Αέρια 
 • Κολικοί  
 • Ρινική απόφραξη ή αναπνευστικά προβλήματα, κυάνωση 
 • Αεροφαγία 
 • Ανήσυχος ύπνος με διακοπές 
 • Λήθαργος και πάρα πολύ ύπνος 

Τα συμπτώματα των προβλημάτων ΜΥΟ που εντοπίζονται στα μεγαλύτερα μωρά:

 • Λόξιγκας  
 • Εκδήλωση εμετού  
 • Άρνηση λήψης ορισμένων τροφίμων λόγω της υφής τους 
 •  Μειωμένη κινητικότητα γλώσσας 

Dr Αναστασία Βασιλείου

Οδοντίατρος – Στοματολόγος

Myfunctional Expert
https://www.dranastasiavasileiou.com/

http://www.myofunctionaltherapy.gr/

https://www.facebook.com/Holistique-Harmonie-by-Anastasia-Vasileiou-DMD-144453422268725

Η Αναστασία Βασιλείου είναι Οδοντίατρος – Στοματολόγος, με σπουδές στην 6ετη ιατρική σχολή Carol Davila του Βουκουρεστίου. Μέσα από την μητρότητα ξεκίνησε να παρατηρεί από κοντά τις φυσικές λειτουργίες του ανθρώπου και πως αυτές σχετίζονται με την γενικότερη υγεία του. Η επαφή με την γνώση της μυολειτουργικής επιστήμης από το 2013 στο Λος Ατζελες ήταν καθοριστική στο να δώσει απαντήσεις και να εξηγήσει ένα πλήθος παρεκκλίσεων και δυσαρμονιών.  Επίσης, εφαρμόζει (Clear Aligner) διαφανείς νάρθηκες Ορθοδοντικής, μαζί με τη Μυολειτουργική θεραπεία και την τεχνική Buteyko, καθώς επίσης έχει γνώσεις ηχομασάζ (Θηβετιανή τεχνική, η οποία χρησιμοποιείται εκτός των άλλων σε παιδιά με διαταραχές), της μεθόδου Bowteck και της Κρανιοιερής θεραπείας (η οποία σχετίζεται με το εγκεφαλονωτιαίο υγρό).

«Γεια σας,  λέγομαι Αναστασία Βασιλειου και ασχολούμαι με τη λειτουργική οδοντιατρική, δηλαδή με το οδοντο-στοματο-γναθικό σύστημα, το σώμα και τις λειτουργίες του. Παρατηρώ  την περιοχή “κεφάλι – λαιμό” , τη γεωμετρία τους και τις λειτουργίες του, της αναπνοής, κατάποσης, μάσησης και του ύπνου. Ως μητέρα, ευαισθητοποιήθηκα να μεταφέρω την πληροφορία αυτή, της σωστής θέσης της γλώσσας στα παιδιά, μέσω ομιλιών και τη συγγραφή ενός εκπαιδευτικού παραμυθιού. Θεωρώ πολύ σημαντική, έως απαραίτητη, την ικανότητα να γνωρίζουμε το σώμα μας και το πως λειτουργεί . Η σωστή θέση της γλώσσας είναι πολύ σπουδαία για τη σωστή ανάπλαση του μυοσκελετικού συστήματος του ανθρώπου κατά την περίοδο της ανάπτυξής του και απαραίτητη για την υγεία του σε όλη την υπόλοιπη ζωή του».

Περισσότερα άρθρα