Τα δόντια του παιδιού μου ανέτειλαν και είναι χαλασμένα! Tι φταίει;

Πόλυ συχνά οι γονείς αναφέρουν ότι κάποια από τα μόνιμα δόντια των μικρών τους ανέτειλαν αλλά δεν είναι άσπρα και καθαρά όπως τα υπόλοιπα.

Τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση;

Η βλάβη που μας απασχολεί πιο πολύ σήμερα, είναι η «Υπεναλάτωση ή Υπενασβεστίωση Γομφίων Τομέων» (ΥΓΤ) λόγω του αυξανόμενου επιπολασμού της ανά τον κόσμο. Η Υπενασβεστίωση ή η υπεναλάτωση γομφίων και τομέων (ΥΓΤ) είναι χρονολογούμενη βλάβη, επηρεάζει κυρίως τα δόντια που ενασβεστιώνονται σε ένα συγκεκριμένο χρονολογικό εύρος(γέννηση έως και λίγα έτη μετά) και αυτά είναι οι οκτώ πρόσθιοι τομείς (άνω και κάτω γνάθου) καθώς και οι τέσσερεις πρώτοι μόνιμοι γομφίοι. Η ΥΓΤ μπορεί να προσβάλλει από έναν έως και τέσσερεις γομφίους, με το βαθμό προσβολής να διαφέρει από ελαφρύ έως βαρύ , στο ίδιο άτομο.

Πρόκειται για την «απομεταλλικοποίηση» ενός ή περισσότερων 1ων μόνιμων γομφίων και πιθανόν και μόνιμων τομέων, που ανατέλλουν στο στόμα του παιδιού στην ηλικία 6-8 ετών. Τα δόντια αυτά εμφανίζονται στο στόμα με ελαττωματικό αδαμαντίνη, δηλαδή σμάλτο των δοντιών. Τα προσβεβλημένα δόντια εμφανίζουν διάσπαρτες κηλίδες υπενασβεστίωσης, οι οποίες ανάλογα με τον βαθμό πόρωσης, μπορεί να είναι λευκές (συνήθως στους τομείς), υποκίτρινες έως καφέ κίτρινο (συνήθως στους γομφίους), χωρίς να είναι απαραίτητο να υπάρχουν σε όλα τα δόντια, να έχουν ίδιο χρώμα ή να είναι συμμετρικές στα δόντια μεταξύ δύο ημιμορίων.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα των υπενασβεστιωμένων γομφίων είναι η μειωμένη σκληρότητα του σμάλτου τους με αποτέλεσμα τη γρήγορη αποτριβή τους και την ταχεία εξέλιξη της τερηδόνας.

Ο κίνδυνος της οδοντικής τερηδόνας στα προσβεβλημένα δόντια αυξάνεται, όχι μόνο λόγω της μαλακής και πορώδους αδαμαντίνης των δοντιών αλλά και επειδή η δομική τους αδυναμία τα καθιστά πολύ ευαίσθητα σε ερεθίσματα όπως αίσθημα κρύο και αιμωδίας κατά το βούρτσισμα άρα κάνει αναποτελεσματική την στοματική υγιεινή συνεπώς επιτείνουν την εξέλιξη της τερηδόνας

Που οφείλεται η υπενασβεστίωση μόνιμων γομφίων και τομέων

Η υπενασβεστίωση μόνιμων γομφίων και τομέων οφείλεται σε διαταραχή της λειτουργίας των κυττάρων που σχηματίζουν την αδαμαντίνη (αδαμαντινοβλαστών) την περίοδο ωρίμανσης του σμάλτου των συγκεκριμένων δοντιών. Έχει διαπιστωθεί ότι εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά που εμφάνιζαν προβλήματα υγείας κατά τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής τους, όπως πρόωρη γέννα, λοιμώξεις του αναπνευστικού, λοιμώξεις με υψηλό πυρετό και συχνή λήψη αντιβιοτικών, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η εμφάνιση υπενασβεστιωμένων γομφίων με απουσία των παραπάνω.

Διαβάστε επίσης

Συνεπώς η ανάγκη για αποκατάσταση είναι επιτακτική. Η αντιμετώπιση των υποπλαστικών γομφίων και τομέων είναι δύσκολη, σύνθετη και πολλές φορές μακροχρόνια. Συγκεκριμένα, απαραίτητη είναι η σχολαστική άσκηση στοματικής υγιεινής στο σπίτι από το παιδί με τη βοήθεια των γονέων του ενώ στο ιατρείο σε ήπιες περιπτώσεις βοηθά η συχνή εφαρμογή φθοριούχων σκευασμάτων (βερνικιών, gel φθορίου) καθώς επίσης και η εφαρμογή προληπτικών επικαλύψεων (sealants) στους γομφίους, αμέσως μετά την ανατολή τους στο στόμα. Σε περίπτωση αποκατάστασης με εμφράξεις σύνθετης ρητίνης πιθανό αυτές να χρειαστούν αντικατάσταση μετά από κάποιο χρονικό διάστημα λόγω της έντονης αποτριβής που υφίστανται.

Η τοποθέτηση ανοξείδωτων στεφανών στους γομφίους παρά τη φτωχή αισθητική τους αποτελεί πολύ καλή προσωρινή λύση και με χαμηλό κόστος, γιατί προστατεύουν το δόντι και το νεύρο του μέχρι την ενηλικίωση του παιδιού.

Μετά τα 18-20 έτη όταν θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του προσώπου και των γνάθων, θα μπορούν να γίνουν μόνιμες αποκαταστάσεις με καλύτερη αισθητική απόδοση. Στους υποπλαστικούς τομείς συνήθως γίνονται αισθητικές αποκαταστάσεις με ρητίνες, όψεις ρητίνης ή όψεις πορσελάνης σε πιο σοβαρά περιστατικά.

Συμπερασματικά, σε κάθε περίπτωση υπενασβεστίωσης γομφίων μόνο, ή, γομφίων και τομέων σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος προκειμένου να προληφθεί η καταστροφή των δοντιών αυτών. Η οδοντιατρική αντιμετώπιση περιλαμβάνει ένα εντατικό και ολοκληρωμένο προληπτικό πρόγραμμα καθώς και την θεραπευτική αντιμετώπιση των προσβεβλημένων δοντιών

Σιμοπούλου Αθ. Βασιλική

Στρατιωτικός χειρουργός οδοντίατρος

DDS Msc

Ειδικευθείς στη Νοσοκομειακή Οδοντιατρική και Στοματολογία, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μετεκπαιδευθείς στη Δημόσια Υγεία, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας

Στοιχεία επικοινωνίας γιατρού: Tooth experts, Δημ.Σούτσου 22, Αθήνα

                                                         τηλ: 211.750.2466, 6934084240

                                                         Email: vicky.simopoulou@gmail.com

Η κα. Σιμοπούλου Βασιλική γεννήθηκε στην πόλη της Λάρισας όπου μεγάλωσε και πέρασε τα μαθητικά της χρόνια. Εισήχθη κατόπιν πανελληνίων εξετάσεων στην οδοντιατρική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απ’ όπου και αποφοίτησε τρίτη με σειρά βαθμολογίας τον Ιούλιο του 2014  και τον Οκτώβριο του 2014 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Υγειονομικού από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων. Έχει ειδικευθεί στην Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών στην Κλινική της Στοματολογίας με εξειδίκευση στη Νοσοκομειακή Οδοντιατρική. Επιπλέον ολοκλήρωσε με «Άριστα» το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Δημόσιας Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Από το 2009 συμμετέχει εθελοντικά σε κοινωνικά οδοντιατρικά προγράμματα και λαμβάνει μέρος σε οδοντιατρικά και ιατρικά συνέδρια με επιστημονικές ανακοινώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει θεωρητικά και πρακτικά σεμινάρια και ενημερώνεται διαρκώς για τις επιστημονικές εξελίξεις της οδοντιατρικής σε διεθνή συνέδρια. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον στρέφεται στις εργασίες επανορθωτικής οδοντιατρικής, στις ενδοδοντικές θεραπείες(απονευρώσεις), στις ακίνητες και κινητές προσθετικές αποκαταστάσεις καθώς επίσης σε νεότερες τεχνικές, τόσο στον τομέα της αισθητικής όσο και της παιδοδοντίας. Στόχος της γιατρού είναι να χτίζει πανέμορφα υγιή χαμόγελα και να εμψυχώνει ιδιαίτερα τους μικρούς ασθενείς να αποκτήσουν σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής για τα επόμενα χρόνια της ζωής τους. Γι’ αυτό το λόγο μοναδικό της μέλημα είναι η παροχή υψηλής ποιότητας οδοντιατρικής φροντίδας με τον ιδανικό τρόπο και τα πιο φιλικά για τους ασθενείς υλικά και τεχνικές.

Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην οδό Δημ.Σούτσου 22, στην Αθήνα με την επωνυμία Tooth Experts όπου υποδέχεται με χαμόγελο και αμέριστη διάθεση μικρούς και μεγάλους ασθενείς.

Περισσότερα άρθρα