Πότε οι ελιές μπορεί να γίνουν επικίνδυνες;

Ο σπίλος είναι μια καλοήθης υπερπλασία ενός ή περισσότερων κυττάρων του δέρματος. Οι ελιές υπάρχουν κατά τη γέννηση ή αναπτύσσονται αργότερα. Οι συνηθέστεροι είναι οι μελανινοκυτταρικοί σπίλοι ή αλλιώς οι κοινές ελιές του δέρματος. Είναι συνήθως πολλαπλοί, μελαγχρωματικοί και καλοήθεις.

Ο συγγενής σπίλος είναι εμφανής κατά τη γέννηση ή σύντομα μετά τη γέννηση και απαντάται στο 1-3% των βρεφών, αλλά οι περισσότερες ελιές (σπίλοι) αναπτύσσονται κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία. Μπορεί να είναι προεξέχοντες ή τριχωτοί και έχουν έναν μικρό κίνδυνο κακοήθους εξαλλαγής. Ο αριθμός τους φτάνει ένα μέγιστο κατά την τρίτη δεκαετία της ζωής. Όμως δεν είναι ασύνηθες να εμφανίζονται νέες ελιές, ιδιαίτερα εάν προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο ή στην κύηση.

Τι είναι η δερματοσκόπηση;

Η δερματοσκόπηση είναι πολύ χρήσιμη στην αξιολόγηση. Είναι σημαντική η επίσκεψη στο δερματολόγο όταν υπάρχουν μεταβολές στους σπίλους. Κάθε μεταβολή χρήζει αξιολόγησης. Μερικά πράγματα που πρέπει να προσέχουμε είναι η αύξηση του σπίλου σε μέγεθος, η αλλαγή του στο σχήμα ή/και στο χρώμα. Οι δερματολόγοι κοιτάνε τα χαρακτηριστικά του ΑBCDE για να αξιολογήσουν μια ελιά, όπου εξηγώ παρακάτω τι είναι το κάθε γράμμα.

  • Α είναι για Αsymmetry δηλαδή πόσο ασύμμετρη είναι μια ελιά.
  • Β είναι για Border δηλαδή πως είναι τα όρια μιας ελιάς. Σαφή, ασαφή;
  • C είναι για Color δηλαδή έχει ομοιόμορφο χρώμα, έχει σκουρύνει ή έχει χάσει το χρώμα της η ελιά σε κάποιο σημείο;
  • D είναι για Diameter δηλαδή τι διάμετρο έχει μια ελιά.
  • Ε είναι για Evolving δηλαδή πως αλλάζει, πόσο γρήγορα.

Όσο πιο ασύμμετρη, με ασαφή όρια, ανομοιόμορφο σχήμα, μεγάλη διάμετρο είναι μια ελιά, και αν αλλάζει, χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί αφαιρούνται μερικές ελιές;

Οι ελιές αφαιρούνται για τους παρακάτω λόγους:

  • Επειδή υπάρχει υποψία για κακοήθεια.
  • Επειδή υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κακοήθους εξαλλαγής, π.χ. σε έναν μεγάλο συγγενή σπίλο.
  • Κοσμητικοί λόγοι π.χ. δύσμορφοι ελιές στο πρόσωπο ή στον λαιμό.
  • Επαναλαμβανόμενη φλεγμονή π.χ. βακτηριακή θυλακίτιδα σε έντριχο σπίλο στο πρόσωπο δηλαδή φλεγμονή στο θύλακα της τρίχας που είναι πάνω στην ελιά π.χ. Επαναλαμβανόμενος τραυματισμός! Π.χ. ελιές στην πλάτη που τραυματίζονται από το σουτιέν ή ελιές στα άκρα των ποδιών που μπορεί να πιέζονται/τραυματίζονται από το παπούτσι.

Διαβάστε επίσης:

Ελιές για ιστολογική εξέταση

Όλες οι ελιές που αφαιρούνται πρέπει να στέλνονται για ιστολογική εξέταση. Ο έλεγχος των σπίλων πρέπει να γίνεται από δερματολόγο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αναλόγως και με το οικογενειακό ιστορικό, το ιστορικό του ατόμου από άλλες εξαιρέσεις βλαβών, από το πόσες ελιές έχει κ.ο.κ. Τέλος, σημαντικό είναι να τις προστατεύουμε με αντιηλιακή προστασία τους καλοκαιρινούς μήνες ,που ανανεώνουμε συχνά μέσα στην ημέρα, φορώντας μπλούζα ή καπέλο και μένοντας σε σκιερά μέρη.

Παιδικό Καπέλο Buff Child Hello Kitty Tiny Bears Δύο Όψεων. Απόκτησέ το τώρα!

Γκιγκέλος Γιώργος

Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Τ. Ιατρός Νοσοκομείου Συγγρός

Τηλ.: 210.7222155 (ιατρείο) & 6944897997

Διεύθυνση: Ιφικράτους 6, Παγκράτι, 11634

E-mail: gkigkelos@yahoo.gr

Ιστοσελίδα: www.drgigelos.gr

Facebook: Dr Gigelos clinic

Instagram: drgigelosclinic

Ο Γκιγκέλος Γεώργιος, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής και πρώην ιατρός και συνεργάτης του Νοσοκομείου “Ανδρέας Συγγρός”. Τα τελευταία 30 χρόνια έχει εμπειρία στην κλινική δερματολογία, αφροδισιολογία, αισθητική και χειρουργική δερματολογία. Αναλαμβάνει περιστατικά κάθε ηλικίας και ποικίλης φύσεως όπως ακμή, oυλές, κονδυλώματα, ευρυαγγείες, peeling, εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέως αλλά και botox. Ο γιατρός ιδιωτεύει στο Παγκράτι και στο ιατρείο παρέχονται και υπηρεσίες laser αποτρίχωσης, fractional laser, καθαρισμού προσώπου κ.ά.

Περισσότερα άρθρα