
06 Αυγ Πώς να διαχειριστείς τους κολικούς του μωρού σου!
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι νέοι γονείς είναι οι λεγόμενοι «κολικοί του πρώτου τριμήνου», κάτι το οποίο μπορεί να τους αφήσει άυπνους για αρκετές μέρες λόγω του έντονου κλάματος του μωρού. Το συχνό αυτό φαινόμενο μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί, αν οι γονείς ακολουθήσουν τις οδηγίες των ειδικών.
Τι είναι οι βρεφικοί κολικοί;
Βρεφικούς κολικούς ονομάζουμε το έντονο κλάμα του μωρού σε συχνά διαστήματα με μεγάλη διάρκεια (2-3 ώρες). Βασικά χαρακτηριστικά εκτός από το πολύωρο κλάμα είναι το τράβηγμα των ποδιών προς το στήθος, φούσκωμα και γουργούρισμα της κοιλιάς. Για να θεωρηθεί πως ένα μωρό υποφέρει από κολικούς, θα πρέπει να κλαίει πάνω από 3 ώρες ημερησίως χωρίς κάποιο λόγο, πάνω από 3 φορές την εβδομάδα και μέχρι την ηλικία των 3 μηνών (κανόνας των τριών).
Διαβάστε επίσης
Ποια είναι τα αίτια των βρεφικών κολικών;
Η ακριβής αιτία ακόμα των κολικών δεν είναι ξεκάθαρη. Υπάρχει όμως μια θεωρία που υποστηρίζει πως οφείλονται σε διαταραχή / ανωριμότητα του πεπτικού συστήματος, επειδή το έντερο του βρέφους δεν είναι αρκετά ώριμο και έτσι δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στο εξωμήτριο περιβάλλον.
Πότε ξεκινούν;
Οι κολικοί εκδηλώνονται σε βρέφη 2-3 εβδομάδων και υποχωρούν μετά την ηλικία των 3 μηνών.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;
- Ταΐστε το μωράκι σας χωρίς να γέρνει το κεφαλάκι του προς τα πίσω, έτσι ώστε να καταπίνει όσο το δυνατόν λιγότερο αέρα. Σιγουρευτείτε πως θα ρευτεί αμέσως μετά.
- Ακουμπήστε το μωρό μπρούμυτα επάνω στο στήθος σας, έτσι ώστε να ακούει τους χτύπους της καρδιάς σας και να ηρεμεί. Εναλλακτικά μπορείτε να το βάλετε να θηλάσει .
- Ξαπλώστε το μωράκι στο κρεβάτι και λυγίστε τα ποδαράκια του προς το στήθος του απαλά.
- Δοκιμάστε ελαφριές κινήσεις στη κοιλιά του από δεξιά προς τα αριστερά.
- Τοποθετείστε ζεστά επιθέματα στη κοιλιά του βρέφους για λίγα λεπτά. Υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε μια ειδική θερμαντική αλοιφή για κολικούς .
- Κάντε μια βόλτα στο χώρο του σπιτιού αν υπάρχει η δυνατότητα. Μερικοί γονείς δοκιμάζουν ακόμη και βόλτα με το αυτοκίνητο αν τα βρέφη βγαίνουν ήδη έξω.
- Δοκιμάζουμε απαλή μουσική στο δωμάτιο του.
- Μπορείτε να δοκιμάσετε τους λεγόμενους λευκούς ήχους όπως σεσουάρ, απορροφητήρας, σκουπάκι, σκούπα και γενικότερα ο επαναλαμβανόμενος ήχος μιας ηλεκτρικής μηχανής / κινητήρα .
- Στη θεραπευτική μας φαρέτρα υπάρχουν τα προβιοτικά, η σιμεθικόνη, τα παυσίπονα, τα ειδικά γάλατα και τα αφεψήματα / βότανα.
Διαβάστε επίσης
Μη χορηγήσετε οποιοδήποτε φάρμακο , αφέψημα ή ειδικό γάλα πριν συμβουλευτείτε το παιδίατρό σας. Μην ξεχνάτε πίσω από τους κολικούς μπορεί να κρύβεται μια αλλεργία ή οποιοδήποτε άλλο νόσημα επείγον ή όχι.
Πολλές φορές το σημαντικότερο είναι η υπομονή και η προσμονή ότι θα τελειώσουν.
Λάιος Παναγιώτης
Ο κύριος Λάιος Παναγιώτης είναι παιδίατρος με ιδιωτικό ιατρείο στη Νέα Σμύρνη. Είναι πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και υπ. Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου LMU Μονάχου. Κατά την διάρκεια των σπουδών διεξήγε με υποτροφίες πρακτική άσκηση σε μεγάλα νοσοκομεία όπως Karonlinska στην Στοκχόλμη , Meyer στην Φλωρεντία, στην μοναδική ιδιωτική ιατρική σχολή Witten – Herdecke της Γερμανίας και στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ευρώπης AKH Wien στην Βιέννη. Έχει εκπαιδευθεί σε μεγάλα παιδιατρικά κέντρα σε Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία, στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων “Π. & Α. Κυριακού” και στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων “Ελπίδα”. Επίσης, έχει διεξάγει πρωτότυπη έρευνα στο αντικείμενο της Μοριακής Νεογνολογίας στο Πανεπιστήμιο LMU του Μονάχου, στα πλαίσια της Διδακτορικής του Διατριβής. Οι ποικίλες μετεκπαιδεύσεις του αφορούν στους τομείς της Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας (Πανεπ.Χαϊδελβέργης), αναγνωρισμένη από το ΚΕΣΥ, του Παιδιατρικού Υπερήχου (πανεπ.Χαϊδελβέργης & Ιένας), αναγνωρισμένη από το ΚΕΣΥ, της Παιδοκαρδιολογίας & Αναπτυξιακών διαταραχών, μέσα από την εμπειρία του σε ιδιωτικά παιδιατρικά