Παιδική Παχυσαρκία & πώς να την αποφύγετε

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα παγκόσμιο ζήτημα, με την επίπτωση της να αυξάνεται συνεχώς. Ο κίνδυνος ανάπτυξης πολυάριθμων χρόνιων ασθενειών, οι οποίες σχετίζονται με αυτήν την κατάσταση, είναι ιδιαίτερα σημαντικός από πολύ νωρίς. Η παθοφυσιολογία της παχυσαρκίας είναι περίπλοκη και πολυπαραγοντική, με τη διατροφή να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Μάλιστα, πολλοί πιθανοί καθοριστικοί παράγοντες της παχυσαρκίας στη μετέπειτα ζωή δρουν εντός των πρώτων 1000 ημερών της ζωής, δηλαδή από τη σύλληψη έως την ηλικία των 2 ετών.

Το χρονικό διάστημα των πρώτων 1000 ημερών της ζωής διακρίνεται σε τρεις φάσεις:

(α) Προγεννετική φάση (0-280 ημέρες)

(β) Θηλασμός / Σίτιση με φόρμουλα (280 ημέρες-6 μήνες)

(γ) Συμπληρωματική πρώιμη στερεά διατροφή (6 μηνών-2 ετών)

Διαβάστε επίσης

Παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη παιδικής παχυσαρκίας

1. Επιρροή της μητέρας κατά την κύηση στον μεταβολισμό του εμβρύου

Σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη παιδική παχυσαρκία μπορεί να αποτελέσει η επιρροή της μητέρας κατά την περίοδο της κύησης στον μεταβολισμό του εμβρύου. Στη βιβλιογραφία υπάρχουν δεδομένα για τη συσχέτιση μεταξύ της παιδικής υπερβαρότητας και του αυξημένου ΔΜΣ της μητέρας πριν από την εγκυμοσύνη, αλλά και της υπερβάλλουσας αύξησης του σωματικού βάρους της μητέρας κατά τη διάρκεια της κύησης. Μέχρι σήμερα, αυτοί θεωρούνται οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου παχυσαρκίας που σχετίζονται άμεσα με την παιδική παχυσαρκία. Παράλληλα, δεν μπορεί να αγνοηθεί η επίδραση τυχόν διάγνωσης σακχαρώδη διαβήτη, κύησης ή τύπου, 1 στη μητέρα.

2. Θηλασμός VS Φόρμουλες

Προχωρώντας προς το μεταγεννητικό στάδιο σίτισης, ένας από τους πιο ευρέως αναγνωρισμένους διατροφικούς παράγοντες σχετιζόμενους με τη παιδική παχυσαρκία είναι ο θηλασμός. Ένα από τα πολλά οφέλη του θηλασμού είναι ο προστατευτικός του ρόλος έναντι της παιδικής παχυσαρκίας. Από παθοφυσιολογικής πλευράς, η πιο ευρέως αποδεκτή εξήγηση είναι ουσιαστικά η διαφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης των παιδιών που θηλάζουν έναντι εκείνων που σιτίζονται με φόρμουλες. Πιο συγκεκριμένα, το μητρικό γάλα είναι χαμηλότερο σε ενέργεια και πρωτεΐνη και υψηλότερο σε λίπος, συγκριτικά με τις περισσότερες φόρμουλες του εμπορίου.

3. Διατροφή του παιδιού από τους 6 - 24 πρώτους μήνες της ζωής του

Τέλος, στον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας επιδρά η διατροφή του παιδιού από τους 6 έως τους 24 πρώτους μήνες της ζωής. Η συγκεκριμένη περίοδος της ζωής του παιδιού σηματοδοτεί αρκετές προκλήσεις, κυρίως λόγω της μετάβασης από το θηλασμό ή τη σίτιση με φόρμουλα στη συμπληρωματική πρώιμη στερεά διατροφή. Ανασκοπώντας τη βιβλιογραφία, η ταχεία αύξηση του βάρους είναι ο πιο μελετημένος παράγοντας κινδύνου για παχυσαρκία στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η πρώιμη εισαγωγή στερεάς τροφής. Σε μερικές μελέτες έχει διερευνηθεί και ο ρόλος της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών στον μεταγενέστερο κίνδυνο για υπερβαρότητα, με την αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης να επηρεάζει αρνητικά. Επιπλέον, μία νέα αλλά μόνο μερικώς διερευνημένη παράμετρος στη λίστα των πιθανών καθοριστικών παραγόντων της παχυσαρκίας είναι αυτή του ρόλου του εντερικού μικροβιώματος του βρέφους.

Συνολικά, υπάρχει πληθώρα επιστημονικών δεδομένων τα οποία αφορούν τη σχέση μεταξύ της διατροφής στην αρχή της ζωής και της ανάπτυξης παχυσαρκίας αργότερα στην παιδική ηλικία, καθώς και στην ενήλικη ζωή.

Οι πρώτες 1000 ημέρες, από τη σύλληψη έως τους 24 μήνες, είναι ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο φαίνεται να εντοπίζονται μερικοί από τους πιο ισχυρούς παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία.

Διαβάστε επίσης

Ηλιάνα Ευαγγέλου

M.Sc. Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Αγία Παρασκευή, Αθήνα

Κιν: 6946279958

Email: iliana.evgl@gmail.com

Business Site: ilianaevangeloudietitian.business.site

Η Ηλιάνα Ευαγγέλου έχει κατακτήσει το πτυχίο «Διατροφής και Διαιτολογίας» από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με βαθμό «Άριστα». Στη συνέχεια οι μεταπτυχιακές της σπουδές στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο εστίασαν στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία – Διατροφή, στον τομέα της Κλινικής Διατροφής. Παράλληλα, το ερευνητικό της ενδιαφέρον και δραστηριότητα είναι έντονα. Παρακολουθεί και συμμετέχει  σε επιστημονικά συνέδρια και σεμινάρια με σκοπό την ενημέρωση για τις εξελίξεις στον κλάδο της διατροφής. Το μότο της είναι «to eat is a necessity, to eat intelligently is an art».

Περισσότερα άρθρα