Οι παρασιτώσεις στα παιδιά: Πώς αντιμετωπίζουμε τα τσιμπήματα εντόμων & τις ψείρες;

Οι παρασιτώσεις στα παιδιά: Πώς αντιμετωπίζουμε τα τσιμπήματα εντόμων & τις ψείρες;

Οι παρασιτώσεις ορίζονται ως ο αποικισμός του δέρματος από έντομα ή από σκώληκες. Η ύπαρξη σκωλήκων στο δέρμα είναι σπάνια, εκτός από τις τροπικές χώρες. Τα έντομα προκαλούν ποικιλία δερματικών βλαβών. Η επαφή με ένα έντομο ή ένα δήγμα (τσίμπημα) εντόμου μπορεί να προκαλέσει άμεση τοξική αντίδραση, όπως το δήγμα της μέλισσας, ή μια ερεθιστική αντίδραση, όπως η δερματίτιδα από επαφή με κάμπιες.

Τα έντομα μπορεί να δράσουν και ως φορείς δερματικής νόσου, όπως στη νόσο Lyme ή αλλιώς βορρελίωση με έντομο φορέα τα τσιμπούρια. Η επίσκεψη στο γιατρό μετά από τσίμπημα από τσιμπούρι είναι αναγκαία.

Παρακάτω θα αναφερθούμε σε παρασιτώσεις, που εμφανίζονται ιδιαίτερα συχνά στα παιδιά, όπως είναι τα δείγματα (τσιμπήματα) εντόμων και τη φθειρίαση δηλαδή τις ψείρες.

Διαβάστε επίσης

Παρασιτώσεις: Δείγματα Εντόμων

Οι δερματικές αντιδράσεις που ακολουθούν το δήγμα ενός εντόμου οφείλονται σε μια αντίδραση του οργανισμού στο ξένο υλικό που ήρθε σε επαφή με το δέρμα στο τσίμπημα. Η μορφολογία των τσιμπημάτων καθορίζεται από το είδος του εντόμου. Τα τσιμπήματα μπορεί να εμφανίζονται κατά ομάδες ή και μεμονωμένα. Οι οργανισμοί που προκαλούν τη νόσο είναι δύσκολο να εντοπιστούν και συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς έντομα του κήπου, καθώς και ψύλλοι και ακάρεα προερχόμενα από οικιακά ζώα. Οι κοριοί προκαλούν δήγματα στο πρόσωπο, στον λαιμό και στα χέρια. Την ημέρα ζουν αδρανείς σε ρωγμές των επίπλων και εμφανίζονται τη νύχτα.

Παρασιτώσεις & Θεραπεία

Η αντιμετώπιση δεν είναι πάντα εύκολη, καθώς τα έντομα είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Τα κατοικίδια ζώα πρέπει να εξεταστούν και να θεραπευτούν, εάν αυτό είναι απαραίτητο. Δίνεται τοπική και συστηματική αγωγή για τον κνησμό και το βασικότερο στη θεραπεία είναι να απομακρυνθούν τα έντομα με απολύμανση, σιδέρωμα ρούχων κ.ά.

Διαβάστε επίσης

Παρασιτώσεις: Φθειρίαση

Οι φθείρες είναι επίπεδα έντομα, χωρίς πτερά που απομυζούν (ρουφούν) αίμα. Τα αυγά τους, οι λεγόμενες κόνιδες εναποτίθενται στις τρίχες και στις πτυχές των ρούχων. Υπάρχουν δύο είδη που προσβάλλουν τον άνθρωπο: η φθείρα του εφηβαίου και η φθείρα του σώματος (η φθείρα του τριχωτού της κεφαλής αποτελεί ποικιλία αυτής του σώματος) .

Η φθείρα του τριχωτού της κεφαλής είναι συχνή ανάμεσα στα παιδιά σχολικής ηλικίας και μεταδίδεται με άμεση επαφή, καθώς και με καπέλα και χτένες. Οι κόνιδες είναι συχνά ευκολότερο να εντοπιστούν απ’ ό,τι οι φθείρες.

Ο κνησμός αρχίζει στα πλάγια και στα οπίσθια τμήματα του τριχωτού. Η φθείρα του σώματος απαντάται κυρίως σε περιθωριακά άτομα, που ζουν σε κακές συνθήκες υγιεινής. Η μετάδοση γίνεται με τα μολυσμένα κλινοσκεπάσματα και τον μολυσμένο ρουχισμό. Η φθείρα του εφηβαίου μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και απαντάται σε νεαρούς ενηλίκους. Όλα τα είδη προκαλούν έντονο κνησμό και ο ξεσμός οδηγεί σε λύση του δέρματος και πιθανά σε επιμολύνσεις.

ΧΤΕΝΑ ΓΙΑ ΨΕΙΡΕΣ
Ηλεκτρική Χτένα για Ψείρες! Πάτησε στην εικόνα και απόκτησέ τη τώρα!

Παρασιτώσεις & Θεραπεία

Οι φθείρες του τριχωτού της κεφαλής αντιμετωπίζονται με αντιφθειρικές λοσιόν και σαμπουάν. Οι κόνιδες αφαιρούνται με χτένισμα σε νωπά μαλλιά. Η αντιμετώπιση των ψειρών συνιστάται μόνο για παιδιά και ενήλικες με ενεργή μόλυνση. Όλα τα μέλη της οικογένειας και τα άτομα που έρχονται σε στενή επαφή θα πρέπει να ελέγχονται, και εκείνοι που αποδεδειγμένα έχουν μολυνθεί θα πρέπει να εφαρμόσουν την αγωγή το ίδιο διάστημα.

Οι ψείρες μπορεί να είναι ενοχλητικές, αλλά δεν έχουν αποδειχθεί ότι μεταδίδουν ασθένειες. Οι ψείρες του τριχωτού της κεφαλής δεν κάνουν διακρίσεις ανάμεσα σε καθαρά ή βρώμικα μαλλιά – η προσωπική υγιεινή ή η καθαριότητα στο σπίτι ή στο σχολείο δεν έχει καμία σχέση με την προσβολή από ψείρες. Στη φθειρίαση του σώματος, τα ρούχα καθαρίζονται με στεγνό καθάρισμα και σιδέρωμα.

Διαβάστε επίσης

Γκιγκέλος Γιώργος

Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Τ. Ιατρός Νοσοκομείου Συγγρός

Τηλ.: 210.7222155 (ιατρείο) & 6944897997

Διεύθυνση: Ιφικράτους 6, Παγκράτι, 11634

E-mail: gkigkelos@yahoo.gr

Ιστοσελίδα: www.drgigelos.gr

Facebook: Dr Gigelos clinic

Instagram: drgigelosclinic

 

Ο Γκιγκέλος Γεώργιος, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής και πρώην ιατρός και συνεργάτης του Νοσοκομείου “Ανδρέας Συγγρός”. Τα τελευταία 30 χρόνια έχει εμπειρία στην κλινική δερματολογία, αφροδισιολογία, αισθητική και χειρουργική δερματολογία. Αναλαμβάνει περιστατικά κάθε ηλικίας και ποικίλης φύσεως όπως ακμή, oυλές, κονδυλώματα, ευρυαγγείες, peeling, εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέως αλλά και botox. Ο γιατρός ιδιωτεύει στο Παγκράτι και στο ιατρείο παρέχονται και υπηρεσίες laser αποτρίχωσης, fractional laser, καθαρισμού προσώπου κ.ά.

Περισσότερα άρθρα