3 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΥΚΗΤΩΝ

Οι 3 κατηγορίες μυκήτων & πώς να τις αντιμετωπίσει η οικογένεια

Οι μυκητιακές λοιμώξεις στους ανθρώπους είναι συχνές και οφείλονται σε τρεις κατηγορίες μυκήτων: τα δερματόφυτα, την Candida και τη Malassezia furfur. Παρακάτω θα αναλύσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά τους.

Δερματοφυτικές λοιμώξεις

Τα δερματόφυτα μπορούν να διαιρεθούν σε αυτά που μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο, από ζώα σε ανθρώπους ή από το έδαφος στους ανθρώπους. Αυτά που μεταδίδονται από ζώα είναι και αυτά που προκαλούν συνήθως τη μεγαλύτερη φλεγμονώδη αντίδραση και έχουν έντονο κνησμό. Η μετάδοση γίνεται μέσω μολυσμένου υλικού με άμεση επαφή. Τα ζώα που βοηθούν στη μετάδοση μπορεί να είναι γάτες, σκύλοι, μικρά θηλαστικά και βοοειδή. Αυτά που μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο προκαλούν πιο ήπια συμπτώματα και η μετάδοση γίνεται μέσω μολυσμένων υλικών ή με άμεση επαφή. Οι δερματικές αλλοιώσεις συχνά γίνονται χρόνιες. Τα δερματόφυτα που μεταδίδονται από το έδαφος είναι πιο σπάνια.

Κλινική εικόνα

Οι περιοχές που μπορεί να προσβληθούν είναι το δέρμα, τα νύχια και οι τρίχες. Στη δερματοφυτία του δέρματος προσβάλλονται το πρόσωπο, ο κορμός, οι πτυχές και τα άκρα, η λοίμωξη του δέρματος μοιάζει συχνά με δαχτυλίδι και χαρακτηρίζεται από κόκκινο χρώμα με πλάκες. Οι βλάβες εμφανίζουν μία ύφεση στο κέντρο, δημιουργώντας έτσι ένα δακτυλιοειδές σχήμα. Η δερματοφυτία των μηροβουβωνικών πτυχών είναι πιο συχνή σε άντρες και απαντάται σε αθλητές, οι οποίοι μπορεί να έχουν και ταυτόχρονα δερματοφυτία των ποδιών. Το πόδι του αθλητή παρουσιάζεται συχνά σε ενήλικους, ενώ είναι σπάνιο σε παιδιά.

Προδιαθεσικοί παράγοντες & θεραπεία

Παράγοντες που προδιαθέτουν την ανάπτυξη της δερματοφυτικής λοίμωξης είναι τα κοινά λουτρά, οι πισίνες, τα κλειστά υποδήματα, οι ζεστές καιρικές συνθήκες και η υπεριδρωσία. Επιπρόσθετα, ασθενείς με ανοσοκαταστολή και ατοπία είναι πιο επιρρεπείς σε τέτοιου είδους λοιμώξεις. Αυτό σημαίνει ότι βασικό κομμάτι της θεραπείας είναι η αποφυγή συνθηκών με έντονη υγρασία, δηλαδή καλό σκούπισμα μετά το μπάνιο και στα μεσοδακτύλια διαστήματα, ανοιχτά παπούτσια κλπ. Επίσης, ως μέτρο πρόληψης συστήνεται η χρήση ειδικών υποδημάτων στο λουτρό στο σπίτι ή σε δημόσιους χώρους. Η χρήση πούδρας μπορεί να βοηθήσει στο να διατηρηθούν τα πόδια και οι πτυχές στεγνά. Οι ήπιες μυκητιακές λοιμώξεις αντιμετωπίζονται με τοπική θεραπεία. Οι εκτεταμένες λοιμώξεις, καθώς και οι λοιμώξεις των ονύχων και του τριχωτού της κεφαλής, απαιτούν συστημική θεραπεία, δηλαδή θεραπεία μέσω του στόματος, συνδυαστικά με τοπική θεραπεία.

Στις ονυχομυκητιάσεις απαιτείται θεραπεία τριών, τεσσάρων και πλέον μηνών.

Καντιντίαση

Η καντιντίαση προκαλείται συνήθως από τον ζυμομύκητα Candida albicans και λιγότερο συχνά από άλλα είδη Candida. Οι λοιμώξεις των βλεννογόνων, δηλαδή του στοματοφάρυγγα και των γεννητικών οργάνων είναι συχνές σε κατά τα άλλα υγιή άτομα. Λοιμώξεις του οισοφάγου ή της τραχείας εμφανίζονται σε έδαφος ανοσοανεπάρκειας. Δερματική καντιντίαση αναπτύσσεται στο δέρμα υπό κλειστές και υγρές συνθήκες.

Συχνά, παρατηρείται καντιντίαση του στοματοφάρυγγα σε άτομα που χρησιμοποιούν εισπνευστικά σπρέι λόγω πάθησης του αναπνευστικού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συστήνεται ως μέτρο πρόληψης το ξέπλυμα του στόματος με νερό μετά την αγωγή.

Η θεραπεία μπορεί να είναι τοπική με χρήση στοματικού διαλύματος, υπόθετα για τον βλεννογόνο, κρέμες που εφαρμόζονται τοπικά στο δέρμα και συστημική αγωγή μέσω του στόματος.

Ποικιλόχρους πιτυρίαση

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση είναι μία χρόνια ασυμπτωματική δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από σαφώς αφοριζόμενες πλάκες με λέπι ποικίλου χρώματος, εξού και το όνομά της. Οφείλεται σε έναν μύκητα που ονομάζεται Malassezia furfur και υπάρχει φυσιολογικά στη χλωρίδα του τριχωτού της κεφαλής. Κυρίως, προσβάλλεται ο κορμός. Τα άτομα συνήθως επισκέπτονται τον ιατρό λόγω ανησυχίας, αισθητικής φύσης για την κηλιδώδη δυσχρωμία. Η θεραπεία είναι τοπική και από το στόμα. Τοπικά, συστήνεται η χρήση σαμπουάν κετοκοναζόλης για τα μαλλιά και τον κορμό και αντιμυτιακού σπρέι για εφαρμογή στον κορμό.

Γκιγκέλος Γιώργος

Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Τ. Ιατρός Νοσοκομείου Συγγρός

Τηλ.: 210.7222155 (ιατρείο) & 6944897997

Διεύθυνση: Ιφικράτους 6, Παγκράτι, 11634

E-mail: gkigkelos@yahoo.gr

www.drgigelos.gr

Facebook: Dr Gigelos clinic

Instagram: drgigelosclinic

Ο Γκιγκέλος Γεώργιος, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής και πρώην ιατρός και συνεργάτης του Νοσοκομείου “Ανδρέας Συγγρός”. Τα τελευταία 30 χρόνια έχει εμπειρία στην κλινική δερματολογία, αφροδισιολογία, αισθητική και χειρουργική δερματολογία. Αναλαμβάνει περιστατικά κάθε ηλικίας και ποικίλης φύσεως όπως ακμή, oυλές, κονδυλώματα, ευρυαγγείες, peeling, εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέως αλλά και botox. Ο γιατρός ιδιωτεύει στο Παγκράτι και στο ιατρείο παρέχονται και υπηρεσίες laser αποτρίχωσης, fractional laser, καθαρισμού προσώπου κ.ά.

Περισσότερα άρθρα