
18 Ιαν Ο εμετός στα παιδιά: Μάθε όλες τις αιτίες & τους τρόπους αντιμετώπισης
Ο εμετός στα μικρά παιδιά είναι συχνό φαινόμενο και παρ’ όλο που τις περισσότερες φορές δεν είναι ανησυχητικός, μπορεί εύκολα να πανικοβάλει τους γονείς. Το σύμπτωμα είναι συνηθισμένο αυτή την εποχή, με την έναρξη της περιόδου των ιώσεων για τα παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό.
Τι συμβαίνει όταν το παιδί κάνει εμετό; Πώς μπορούν οι γονείς να αντιμετωπίσουν το σύμπτωμα και να ανακουφίσουν το παιδί; Πότε πρέπει να καλέσετε τον/την παιδίατρο σας;
Τι είναι ο εμετός;
Ο εμετός είναι η απότομη κένωση του περιεχομένου του στομάχου από το στόμα, που γίνεται μετά από απότομη σύσπαση των μυών του στομάχου. Στα παιδιά είναι συχνό φαινόμενο, συνήθως δεν είναι ανησυχητικό και αντιμετωπίζεται με απλές διαιτητικές οδηγίες.
Στα βρέφη θα πρέπει να διαχωρίσουμε τον εμετό από την αναγωγή, κατά την οποία το μωρό βγάζει μια ποσότητα γάλακτος από το στόμα, αλλά αυτό γίνεται αβίαστα, χωρίς σύσπαση του στομάχου και μετά το μωρό είναι χαρούμενο, δεν κλαίει και δεν δείχνει να ενοχλείται. Οι αναγωγές δεν προκαλούν ανησυχία και μειώνονται όσο το μωρό μεγαλώνει.
Από τι προκαλείται ο εμετός;
Τις περισσότερες φορές ο εμετός είναι ένα φυσιολογικό αντανακλαστικό του οργανισμού για να αποβάλει ιούς, μικρόβια, παράσιτα ή άλλες βλαπτικές ουσίες από το πεπτικό σύστημα και να το προστατέψει. Οι πιο συχνές αιτίες είναι:
Ιογενείς λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος (γαστρίτιδα/γαστρεντερίτιδα)
Είναι η πιο συχνή αιτία. Πολλοί ιοί προκαλούν γαστρεντερίτιδα, που συνήθως ξεκινά με εμετούς και μετά από 12-24 ώρες ακολουθούν και διάρροιες. Ένα από τα πιο συχνά αίτια είναι ο ιός ρότα.
Τροφική δηλητηρίαση
Στην περίπτωση αυτή ο εμετός ξεκινά λίγες ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένου φαγητού και αργότερα μπορεί να ακολουθήσουν και διάρροιες.
Τροφική αλλεργία
O εμετός μπορεί να είναι σύμπτωμα αλλεργικής αντίδρασης σε κάποιο φαγητό. Συνήθως αρχίζει σύντομα μετά την κατανάλωση φαγητού όπως ξηροί καρποί, ψάρι ή θαλασσινά και συχνά συνοδεύεται από δυσκολία στην αναπνοή, οίδημα και εξάνθημα. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον/την παιδίατρό σας.
Βήχας
Tα παιδιά πολύ συχνά καταλήγουν να κάνουν εμετό μετά από έντονο βήχα, που συνήθως προκαλείται από ρινική συμφόρηση. Σε αυτή την περίπτωση αντιμετωπίζουμε τον λόγο που προκάλεσε τον βήχα, δηλαδή καθαρίζουμε καλά τη μύτη, ώστε να μην επαναληφθούν επεισόδια εμέτου.
Ναυτία των ταξιδιωτών
Στα παιδιά δεν είναι πολύ έντονη και υποχωρεί με τον καιρό.
Πιο σπάνιες περιπτώσεις
Υπάρχουν και πιο σπάνιες, αλλά πιο σοβαρές αιτίες εμετού, όπως η ουρολοίμωξη, η σκωληκοειδίτιδα, η μηνιγγίτιδα, ένας σοβαρός τραυματισμός στο κεφάλι ή ακόμη και ο διαβήτης τύπου I. Σε αυτές τις περιπτώσεις το παιδί είναι έντονα άρρωστο, ο εμετός συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα και θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον/την παιδίατρό σας.
Τι να κάνω όταν το παιδί μου κάνει εμετό;
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η μία και μοναδική θεραπεία είναι η καλή ενυδάτωση. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, τα φάρμακα δεν έχουν θέση στην αντιμετώπιση των εμετών.
Πώς θα κρατήσω το παιδί μου ενυδατωμένο;
Αμέσως μετά τον εμετό το στομάχι είναι πολύ ερεθισμένο οπότε ό,τι κι αν δώσετε θα προκαλέσει νέο εμετό με αποτέλεσμα να ξεκινήσει φαύλος κύκλος. Γι αυτό το λόγο, θα πρέπει να περιμένετε μία ώρα μετά τον τελευταίο εμετό χωρίς να δώσετε τίποτα στο παιδί. Αν όσο περιμένετε το παιδί παραπονεθεί ότι διψάει, βρέξτε του τα χειλάκια με ένα υγρό πανάκι.
Αφού περάσει η μία ώρα αρχίστε να δίνετε υγρά σε μικρές ποσότητες ανά τακτά διαστήματα, δηλαδή μια γουλιά ή ένα κουταλάκι νερό περίπου κάθε πέντε λεπτά.
Διαβάστε επίσης
Αν το παιδί καταφέρει να κρατήσει τα υγρά αυτά χωρίς να κάνει νέους εμετούς, αυξήστε σιγά σιγά την ποσότητα. Συνεχίστε δίνοντας μόνο υγρά για τις επόμενες 6 ώρες τουλάχιστον ή ακόμη καλύτερα για όλο το επόμενο 24ωρο. Μετά από αυτό το διάστημα το παιδί μπορεί να φάει και στερεές τροφές, εννοείται σπιτικές και όχι έτοιμα συσκευασμένα τρόφιμα και σνακ.
Όταν λέμε υγρά εννοούμε αρχικά νερό ή νερό με ηλεκτρολύτες, που περιέχονται σε φακελάκια έτοιμα προς διάλυση σε νερό. Άλλα υγρά που μπορείτε να δώσετε είναι γάλα και σούπες. Να σημειώσουμε εδώ ότι το γάλα το δίνουμε κανονικά, ΟΧΙ αραιωμένο.
Το μωρό μου μόνο θηλάζει. Τι να κάνω σε περίπτωση που κάνει εμετό;
Για τα βρέφη που θηλάζουν, ο θηλασμός μπορεί να συνεχιστεί κανονικά, με τη μόνη διαφορά ότι θα πρέπει να γίνεται πιο συχνά, δηλαδή κάθε 1 με 2 ώρες. Αν το βρέφος είναι πολύ εξαντλημένο για να θηλάσει η μητέρα μπορεί να αντλήσει και να το δώσει με κουταλάκι, ποτηράκι ή μπουκάλι.
Πότε πρέπει να ανησυχήσω;
Ο εμετός συνήθως υποχωρεί μετά από 24-48 ώρες. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον/την παιδίατρό σας αν τα έντονα συμπτώματα παραμείνουν για περισσότερο από 24 ώρες ή το παιδί σας εμφανίζει κάποιο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
- είναι μικρότερο των 3 μηνών
- ο εμετός έχει πράσινο χρώμα ή έχει πρόσμιξη αίματος
- παρουσιάζει σημεία αφυδάτωσης
Ποια είναι τα σημάδια της αφυδάτωσης;
- Το παιδί έχει σκουρόχρωμα ούρα ή αν δεν έχει ουρήσει καθόλου για 6-8 ώρες.
- Το στόμα και η γλώσσα φαίνονται πολύ ξερά.
- Το παιδί κλαίει χωρίς δάκρυα.
- Το παιδί είναι πολύ αδύναμο για να σταθεί όρθιο ή ζαλίζεται.
Διαβάστε επίσης
Σε κάθε περίπτωση, παραμείνετε ψύχραιμοι και αντιμετωπίστε το σύμπτωμα, φροντίζοντας να κρατήσετε το παιδί ενυδατωμένο, ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες. Τις περισσότερες φορές, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας και οι εμετοί θα υποχωρήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, επικοινωνήστε με τον/την παιδίατρό σας.
Αρχική δημοσίευση ΕΔΩ.
Βικτωρία Κούγια
Παιδίατρος
Ν. Πλαστήρα & Αναξιμάνδρου 30-32
Χαριλάου, Θεσσαλονίκη
Τηλ Ιατρείου: 2314.020.705
Κινητό : 6942.460.588
Email: victoria@kougia.gr
Η παιδίατρος Βικτωρία Κούγια σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά την εκπαίδευσή της συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών “Erasmus” και εκπαιδεύτηκε στη Ρώμη στο Παιδιατρικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Univercita Cattolica del Sacro Cuore, που βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των ιδιωτικών πανεπιστημίων της Ιταλίας. Η ειδίκευσή της παιδιάτρου άρχισε στο Νοσοκομείο «Ειδικών Παθήσεων» Θεσσαλονίκης (Ν.Ε.Π.Θ. ή Λοιμωδών), όπου εκπαιδεύτηκε σε όλο των φάσμα των λοιμωδών νοσημάτων, όπως είναι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, γαστρεντερικού, ουροποιητικού και κεντρικού νευρικού συστήματος.
Η ειδίκευσή της στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε στη Γ’ Παιδιατρική Κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου εκπαιδεύτηκε στην αντιμετώπιση των οξέως και χρονίως πασχόντων ασθενών, καθώς και στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.Για την πληρέστερη κατάρτισή της, μετά την ειδίκευσή της στο Ν.Ε.Π.Θ. η ιατρός μετέβη στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και Τμήμα Φυσιολογικών Νεογνών του Chelsea and Westminster Hospital, ενός τριτοβάθμιου νοσοκομείου, που βρίσκεται στο κέντρο του Λονδίνου και είναι αναγνωρισμένο ως “Baby Friendly ” από τη UNICEF. Εκεί μεταξύ άλλων εκπαιδεύτηκε σε θέματα θηλασμού από εξειδικευμένο προσωπικό. Ακολούθως, στο ίδιο τριτοβάθμιο νοσοκομείο εργάστηκε στο τμήμα της Γενικής Παιδιατρικής, με ασθενείς από τη βρεφική ηλικία έως την εφηβεία και με νοσήματα από όλο το φάσμα της Παιδιατρικής.
Ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το τμήμα της εκπαίδευσή της δόθηκε στην αντιμετώπιση παιδιών με σύνθετα γαστρεντερολογικά προβλήματα, καθώς και με χρόνια σοβαρά προβλήματα που απαιτούσαν νοσηλεία σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επόμενο βήμα στην εκπαίδευσή της αποτέλεσε το γνωστό νοσοκομείο του Λονδίνου Royal Brompton Hospital, που αποτελεί διεθνές κέντρο αναφοράς για αναπνευστικά και καρδιολογικά περιστατικά. Εκεί εργάστηκε στην Μονάδα Εντατικής Παίδων, καθώς και στο Παιδοαναπνευστικό και Παιδοκαρδιολογικό τμήμα με ασθενείς με δύσκολα και απαιτητικά νοσήματα.