Να κάνω στο παιδί μου το εμβόλιο της γρίπης;

Με την έναρξη του φθινοπώρου και της νέας σχολικής χρονιάς εμφανίζονται τα πρώτα κρούσματα της γρίπης και οι απορίες σχετικά με το αντιγριπικό εμβόλιο επανέρχονται στο προσκήνιο. Είναι ασφαλές το εμβόλιο της γρίπης; Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν και πότε; Πρέπει να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο;

Γιατί να κάνω το εμβόλιο της γρίπης;

Η γρίπη εμφανίζεται κατά τους χειμερινούς μήνες, από Οκτώβριο έως Απρίλιο, και προκαλείται κυρίως από τους ιούς της γρίπης Α και Β και σπάνια από τον C. Πρόκειται για ένα συχνό νόσημα που μπορεί, δυστυχώς, να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη προφύλαξη. Οι περισσότεροι άνθρωποι νοσούν ελαφρά. Ορισμένοι όμως, κυρίως όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές όπως πνευμονία, ωτίτιδα, ιγμορίτιδα και έξαρση άσθματος.

Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι νοσεί το 3-5 % του πληθυσμού, ενώ εκτιμάται ότι 40.000 θάνατοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ετησίως οφείλονται στον ιό της γρίπης (για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη, τα συμπτώματα και τη θεραπεία της γρίπης μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο εδώ).

Πέρα των συνηθισμένων τρόπων προφύλαξης που ισχύουν για όλες τις ιώσεις όπως είναι η αποφυγή επαφής με άρρωστα άτομα, η αποφυγή κλειστών χώρων και το συχνό πλύσιμο των χεριών, για την αποτελεσματική προστασία από τη γρίπη συστήνεται το αντιγριπικό εμβόλιο.

Πότε πρέπει να εμβολιαστώ;

Ο εμβολιασμός συστήνεται να γίνεται εγκαίρως, πριν την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων, δηλαδή κάθε χρόνο κατά τους μήνες Οκτώβριο -Νοέμβριο. Αν κάποιος δεν εμβολιαστεί εγκαίρως μπορεί να το κάνει και αργότερα, όσο υπάρχουν ακόμη κρούσματα γρίπης. Τα παιδιά κάτω των 9 ετών που θα κάνουν το εμβόλιο για πρώτη χρονιά  χρειάζονται 2 δόσεις, επομένως καλό είναι να ξεκινούν το συντομότερο δυνατόν.

Διαβάστε επίσης

Πότε θεωρείται κάποιος προφυλαγμένος μετά τη χορήγηση του εμβολίου;

Για να αναπτύξει ο οργανισμός αντισώματα χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες. Γι΄ αυτό είναι τόσο σημαντικό ο εμβολιασμός να γίνεται έγκαιρα, πριν την εμφάνιση κρουσμάτων.

Γιατί πρέπει να εμβολιάζομαι κάθε χρόνο;

Ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται πολύ γρήγορα και ο μόνος τρόπος για να είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο, είναι να φτιάχνεται βάσει των στελεχών που κυκλοφορούσαν την προηγούμενη χρονιά. Για την περίοδο 2019-2020 το αντιγριπικό εμβόλιο έχει δημιουργηθεί σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.ΟΥ.).

Τι διαφορετικό υπάρχει από πέρυσι;

Από πέρυσι κυκλοφορούν μόνο τετραδύναμα εμβόλια έναντι της γρίπης, που περιέχουν αντιγόνα έναντι 2 στελεχών του ιού της γρίπης τύπου Α και 2 στελεχών τύπου Β.

Υπάρχουν 3 διαφορετικά εμπορικά σκευάσματα. Από αυτά το Fuaririx Tetra και το Vaxigrip Tetra μπορούν να χορηγηθούν σε παιδιά από 6 μηνών και άνω, ενώ το Influvac Tetra μπορεί να χορηγηθεί σε παιδιά από 3 ετών και άνω.

Το τριδύναμο εμβόλιο της γρίπης ΔΕΝ κυκλοφορεί πια.

Τι γίνεται με τα παιδιά και το εμβόλιο της γρίπης;

Σε ΟΛΑ τα παιδιά, από την ηλικία των 6 μηνών και άνω γίνεται ολόκληρη η δόση του εμβολίου.

Στα παιδιά κάτω των 9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά θα πρέπει να γίνει και 2η δόση του εμβολίου 1 μήνα μετά την πρώτη. Σε παιδιά άνω των 9 ετών και στους ενήλικες γίνεται μόνο μία δόση του εμβολίου ετησίως.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν;

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός αλλά συστήνεται σε όλα τα άτομα ηλικίας 6 μηνών και άνω. Το πιο σημαντικό όμως είναι να γίνεται στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ποιοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου;

1.      Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

2.      Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

3.      Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

·         άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες,

·         καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές,

·         ανοσοκαταστολή,

·         μεταμόσχευση οργάνων,

·         δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες),

·         σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα,

·         χρόνια νεφροπάθεια.

4.      Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης, λεχωίδες, θηλάζουσες.

5.      Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεγαλύτερης των 40 kg/m2 και παιδιά με ΔΜΣ>95η Ε.Θ.

6.      Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια.

7.   Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

8.      Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

9.      Επαγγελματίες όπως πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, κτηνίατροι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

Είναι ασφαλές το εμβόλιο της γρίπης;

Το εμβόλιο της γρίπης είναι ασφαλές. Σοβαρές παρενέργειες δεν έχουν καταγραφεί σε έρευνες διεθνώς.

Αν κάνω το εμβόλιο της γρίπης θα αρρωσταίνω λιγότερο;

Το εμβόλιο προστατεύει ΜΟΝΟ από τον ιό της γρίπης. Συχνά ο κόσμος χρησιμοποιεί τον όρο γρίπη για να περιγράψει το απλό κρυολόγημα ή συνηθισμένες ιώσεις του αναπνευστικού. Η γρίπη είναι συγκεκριμένο νόσημα και ο εμβολιασμός προστατεύει μόνο από αυτό.

Διαβάστε επίσης

Βικτωρία Κούγια

Παιδίατρος

 Ν. Πλαστήρα & Αναξιμάνδρου 30-32

 Χαριλάου, Θεσσαλονίκη

 Τηλ Ιατρείου: 2314.020.705

Κινητό : 6942.460.588

Email: victoria@kougia.gr

www.kougia.gr

Η παιδίατρος Βικτωρία Κούγια σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά την  εκπαίδευσή της συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών “Erasmus” και  εκπαιδεύτηκε στη Ρώμη στο Παιδιατρικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Univercita Cattolica del Sacro Cuore, που βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των ιδιωτικών πανεπιστημίων της Ιταλίας. Η ειδίκευσή της παιδιάτρου άρχισε στο Νοσοκομείο «Ειδικών Παθήσεων» Θεσσαλονίκης (Ν.Ε.Π.Θ. ή Λοιμωδών), όπου εκπαιδεύτηκε σε όλο των φάσμα των λοιμωδών νοσημάτων, όπως είναι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, γαστρεντερικού, ουροποιητικού και κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η ειδίκευσή της στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε στη Γ’ Παιδιατρική Κλινική του  Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης,  όπου εκπαιδεύτηκε στην  αντιμετώπιση των οξέως και χρονίως πασχόντων ασθενών, καθώς και στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.Για την πληρέστερη κατάρτισή της, μετά την ειδίκευσή της στο Ν.Ε.Π.Θ.  η ιατρός μετέβη στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε στη Μονάδα Εντατικής  Νοσηλείας Νεογνών και Τμήμα Φυσιολογικών Νεογνών του  Chelsea and Westminster Hospital, ενός τριτοβάθμιου νοσοκομείου, που βρίσκεται στο κέντρο του Λονδίνου και είναι αναγνωρισμένο  ως “Baby Friendly ” από τη UNICEF. Εκεί μεταξύ άλλων εκπαιδεύτηκε σε θέματα θηλασμού από εξειδικευμένο προσωπικό. Ακολούθως, στο ίδιο τριτοβάθμιο νοσοκομείο εργάστηκε στο  τμήμα της Γενικής Παιδιατρικής, με ασθενείς από τη βρεφική ηλικία έως την εφηβεία και με νοσήματα από όλο το φάσμα της Παιδιατρικής.

Ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το τμήμα της εκπαίδευσή της δόθηκε στην αντιμετώπιση παιδιών με σύνθετα γαστρεντερολογικά προβλήματα, καθώς και με  χρόνια σοβαρά προβλήματα που απαιτούσαν νοσηλεία σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επόμενο βήμα στην εκπαίδευσή της αποτέλεσε το γνωστό νοσοκομείο του Λονδίνου  Royal Brompton Hospital, που αποτελεί διεθνές κέντρο αναφοράς για αναπνευστικά και καρδιολογικά περιστατικά. Εκεί εργάστηκε στην Μονάδα Εντατικής Παίδων, καθώς και στο Παιδοαναπνευστικό και Παιδοκαρδιολογικό τμήμα με ασθενείς με δύσκολα και απαιτητικά νοσήματα.

Περισσότερα άρθρα