«Μαμά ζαλίζομαι»: Τι να κάνετε όταν το παιδί σας παθαίνει ναυτία στο αυτοκίνητο

Μαμά ζαλίζομαι… μια φράση που μπορεί να ακούτε συχνά όταν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο. Πολλά παιδιά υποφέρουν στα ταξίδια με αυτοκίνητο καθώς ταλαιπωρούνται από ναυτία. Αν είχατε το ίδιο πρόβλημα και εσείς όταν ήσασταν παιδιά θα θυμάστε ότι ξεκινάει από το στομάχι και προκαλεί μια δυσφορία πολλές φορές αρκετά έντονη που συνοδεύεται από πονοκέφαλο, αυξημένη έκκριση σάλιου, ταχύπνοια και υπνηλία. Συνήθως τα παιδιά ηλικίας 2 – 15 ετών είναι πιο ευάλωτα στην ναυτία.

Τι είναι η ναυτία του αυτοκινήτου;

Η ναυτία του αυτοκινήτου, που είναι μέρος της ναυτίας της κίνησης συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος λαμβάνει διαφορετικά και αντικρουόμενα ερεθίσματα από τα διάφορα μέρη του σώματος που αντιλαμβάνονται την κίνηση. Για παράδειγμα, στο αυτοκίνητο τα μάτια που κοιτάνε μπροστά και το σώμα που κάθεται στο κάθισμα λένε στο παιδί ότι είναι ακίνητο, το εσωτερικό αυτί όμως, στο οποίο βρίσκεται το όργανο που ανιχνεύει την κίνηση λέει στο παιδί ότι κινείται.

Η ναυτία της κίνησης μπορεί να συμβεί και στο πλοίο ( ναυτία της θάλασσας), το τρένο, το αεροπλάνο ή ακόμη και στα παιχνίδια του λούνα παρκ.

Συνήθως ξεκινάει με ένα αίσθημα ναυτίας, δηλαδή ανακατωσούρας στο στομάχι και στη συνέχεια το παιδί μπορεί εμφανίσει κρύο ιδρώτα, να αισθάνεται κόπωση και τέλος να εμφανίσει εμετό. Τα μικρά παιδιά που δεν μπορούν να περιγράψουν τι νιώθουν συνήθως γίνονται ωχρά, αρχίζουν να είναι ανήσυχα ή να κλαίνε, ενώ συχνά μπορεί και να χασμουριούνται.

Διαβάστε επίσης

«Μαμά ζαλίζομαι»: Τι να κάνετε όταν το παιδί σας παθαίνει ναυτία στο αυτοκίνητο
Alvityl Mal des Transports Sickness Για τα Ταξίδια & την Ναυτία 10 Γλειφιτζούρια

Γιατί το παθαίνουν ορισμένα παιδιά;

Ορισμένα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στη ναυτία της κίνησης και την εμφανίζουν πιο συχνά από άλλα, χωρίς να είναι γνωστό το γιατί. Το άγχος, ο ενθουσιασμός και η υπερένταση μπορεί να την εντείνουν. Πιο συχνά εμφανίζεται στις ηλικίες μεταξύ 2 έως 12 ετών ενώ τα βρέφη και τα μικρά παιδιά φαίνεται ότι επηρεάζονται λιγότερο. Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά η ναυτία της κίνησης συνήθως υποχωρεί.

Πώς να το αντιμετωπίσω;

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τη ναυτία της κίνησης είναι να σταματήσετε την δραστηριότητα που το προκαλεί.

  • Αν δηλαδή το παιδί είναι στο αυτοκίνητο σταματήστε σε ένα ασφαλές σημείο και αφήστε το παιδί να βγει έξω για να περπατήσει και να πάρει καθαρό αέρα.
  • Αν έχετε προγραμματίσει ένα μακρινό ταξίδι με το αυτοκίνητο και το παιδί σας ζαλίζεται, μια καλή λύση είναι να κάνετε συχνές και μικρές στάσεις. Μπορεί το ταξίδι να φανεί ατέλειωτο, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο.
  • Επιλέξτε να κάνετε το ταξίδι τις ώρες που συνήθως κοιμάται το παιδί, ειδικά όταν είναι σε ηλικία που παίρνει υπνάκους μέσα στη μέρα.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί να κοιτάει έξω από το παράθυρο μακριά και συζητήσετε γι’ αυτά που βλέπετε.
  • Αποφύγετε την ανάγνωση βιβλίων ή περιοδικών, καθώς και τα παιχνίδια σε οθόνες.
  • Αποφύγετε τα βαριά γεύματα πριν ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αν το παιδί είναι νηστικό για 3 ώρες και το ταξίδι θα είναι μεγάλο, δώστε ένα ελαφρύ γεύμα πριν το ταξίδι, όπως για παράδειγμα μερικά κρακεράκια και λίγο νερό. Μην γεμίζετε το στομάχι του με φαγητό αλλά μην το αφήνετε και νηστικό γιατί η πείνα επιδεινώνει τα συμπτώματα.
  • Προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή από το ενοχλητικό συναίσθημα της ναυτίας. Τραγουδήστε όλοι μαζί, ακούστε μουσική ή μιλήστε του για ένα θέμα που τον ενδιαφέρει.
  • Φροντίστε ώστε ο χώρος να αερίζεται καλά. Λίγος φρέσκος αέρας πάντα βοηθά.
  • Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν πιάσει, σταματήστε, βγάλτε το παιδί από το αυτοκίνητο και βάλτε το να ξαπλώσει ανάσκελα με κλειστά τα μάτια. Μια κρύα κομπρέσα στο μέτωπο μπορεί να βοηθήσει.

Διαβάστε επίσης

Πώς το περιβάλλον συμβάλλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού

Τέλος, αν το πρόβλημα είναι πολύ έντονο, υπάρχει φαρμακευτική αγωγή, η γνωστή δραμαμίνη, που είναι αντισταμινικό. Χορηγείται σε παιδιά άνω των 2 ετών, 30 λεπτά με 1 ώρα πριν το ταξίδι. Η πιο συχνή παρενέργεια είναι η ληθαργικότητα. Άλλες συχνές παρενέργειες είναι η ξηροστομία και η θολή όραση. Αντιισταμινικά νεότερης γενιάς που δεν προκαλούν ληθαργικότητα δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματικά έναντι της ναυτίας.

Χρήσιμο Tip: Μια σακούλα δίπλα στο παιδί μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε περίπτωση που θα θέλει να κάνει εμετό.

Βικτωρία Κούγια

Παιδίατρος

 Ν. Πλαστήρα & Αναξιμάνδρου 30-32

 Χαριλάου, Θεσσαλονίκη

 Τηλ Ιατρείου: 2314.020.705

Κινητό : 6942.460.588

Email: victoria@kougia.gr

www.kougia.gr

Η παιδίατρος Βικτωρία Κούγια σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά την  εκπαίδευσή της συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών “Erasmus” και  εκπαιδεύτηκε στη Ρώμη στο Παιδιατρικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Univercita Cattolica del Sacro Cuore, που βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των ιδιωτικών πανεπιστημίων της Ιταλίας. Η ειδίκευσή της παιδιάτρου άρχισε στο Νοσοκομείο «Ειδικών Παθήσεων» Θεσσαλονίκης (Ν.Ε.Π.Θ. ή Λοιμωδών), όπου εκπαιδεύτηκε σε όλο των φάσμα των λοιμωδών νοσημάτων, όπως είναι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, γαστρεντερικού, ουροποιητικού και κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η ειδίκευσή της στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε στη Γ’ Παιδιατρική Κλινική του  Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης,  όπου εκπαιδεύτηκε στην  αντιμετώπιση των οξέως και χρονίως πασχόντων ασθενών, καθώς και στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.Για την πληρέστερη κατάρτισή της, μετά την ειδίκευσή της στο Ν.Ε.Π.Θ.  η ιατρός μετέβη στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε στη Μονάδα Εντατικής  Νοσηλείας Νεογνών και Τμήμα Φυσιολογικών Νεογνών του  Chelsea and Westminster Hospital, ενός τριτοβάθμιου νοσοκομείου, που βρίσκεται στο κέντρο του Λονδίνου και είναι αναγνωρισμένο  ως “Baby Friendly ” από τη UNICEF. Εκεί μεταξύ άλλων εκπαιδεύτηκε σε θέματα θηλασμού από εξειδικευμένο προσωπικό. Ακολούθως, στο ίδιο τριτοβάθμιο νοσοκομείο εργάστηκε στο  τμήμα της Γενικής Παιδιατρικής, με ασθενείς από τη βρεφική ηλικία έως την εφηβεία και με νοσήματα από όλο το φάσμα της Παιδιατρικής.

Ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το τμήμα της εκπαίδευσή της δόθηκε στην αντιμετώπιση παιδιών με σύνθετα γαστρεντερολογικά προβλήματα, καθώς και με  χρόνια σοβαρά προβλήματα που απαιτούσαν νοσηλεία σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επόμενο βήμα στην εκπαίδευσή της αποτέλεσε το γνωστό νοσοκομείο του Λονδίνου  Royal Brompton Hospital, που αποτελεί διεθνές κέντρο αναφοράς για αναπνευστικά και καρδιολογικά περιστατικά. Εκεί εργάστηκε στην Μονάδα Εντατικής Παίδων, καθώς και στο Παιδοαναπνευστικό και Παιδοκαρδιολογικό τμήμα με ασθενείς με δύσκολα και απαιτητικά νοσήματα.

Περισσότερα άρθρα