Λαπαροσκόπηση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Τι είναι η λαπαροσκόπηση;

Η λαπαροσκόπηση είναι η χειρουργική τεχνική που επιτρέπει στον κατάλληλα εξειδικευμένο γυναικολόγο να χειρουργεί στο εσωτερικό της κοιλιακής χώρας µε τη βοήθεια μιας κάμερας (λαπαροσκόπιο) και ειδικών χειρουργικών εργαλείων, που εισέρχονται στην κοιλία µέσω μικρών τομών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διενέργεια ανώδυνων και αναίμακτων επεμβάσεων που οδηγούν σε άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, ταχεία ανάρρωση και άμεση επιστροφή στην εργασία, ενώ παλαιότερα θα χρειάζονταν εβδομάδες έως μήνες αποκατάστασης!

Σήμερα, λαπαροσκοπικά, μπορούν να γίνουν όλα σχεδόν τα γυναικολογικά χειρουργεία. Όπως αφαίρεση κύστης της ωοθήκης, εξωµήτριος κύηση, ενδομητρίωση, αφαίρεση ινομυωμάτων μήτρας, υστερεκτομία (αφαίρεση της μήτρας), αφαίρεση της μήτρας λόγω πρόπτωσης και αποκατάσταση του πυελικού εδάφους.

Λαπαροσκόπηση & Γυναικολογική Ογκολογία

Η Γυναικολογική Ογκολογία αποτελεί ίσως τον πλέον στενά συνδεδεμένο με την πρόληψη επιστημονικό τομέα της Γυναικολογίας. Από τα βασικά της επίπεδα, το τεστ-Παπανικολάου και την Κολποσκόπηση, μέχρι τα εξειδικευμένα μέσα χειρουργικής αντιμετώπισης, τη Λαπαροσκοπική και Ρομποτική χειρουργική, η Γυναικολογική Ογκολογία προσφέρει τα μέγιστα στην προάσπιση αλλά και βελτίωση του επιπέδου υγείας και ποιότητας ζωής των γυναικών.

Λαπαροσκόπηση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!
Απέκτησε το ιδανικό προϊόν καθαρισμού της ευαίσθητης περιοχής κάνοντας κλικ στην εικόνα

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και κατανοητό ότι όλες οι επεμβάσεις στην Γυναικολογική Ογκολογία θα πρέπει να γίνονται με σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές και, σχεδόν πάντα, λαπαροσκοπικά, με παράλληλη εφαρμογή καινοτόμων τεχνικών. Όπως η αναγνώριση και αφαίρεση του φρουρού λεμφαδένα σε περιπτώσεις καρκίνου του ενδομητρίου. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η ποιότητα ζωής της γυναίκας τόσο στην άμεση προεγχειρητική, όσο κυρίως στη μετεγχειρητική περίοδο.

Λαπαροσκόπηση: Η επόμενη μέρα

Είναι χαρακτηριστικό ότι την επόμενη κιόλας ημέρα η γυναίκα «πηγαίνει σπίτι», σχεδόν αμέσως μπορεί να καλύψει όλες τις λειτουργίες της και σε συντομότατο χρονικό διάστημα επανέρχεται τελείως στο φυσιολογικό επίπεδο του συνόλου των δραστηριοτήτων της.

Επιπλέον, οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις μειώνουν τα κόστη του χειρουργείου και της νοσηλείας.

Ο καταρτισμένος ιατρός

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των παραπάνω, είναι η ειδική εκπαίδευση και, ιδανικά, η πιστοποίηση, των ιατρών που εξασκούν την οποιαδήποτε αντίστοιχη κλινική πράξη. Αυτό όχι για λόγους επιστημονικού «ελιτισμού», αλλά ουσίας και αποτελέσματος. Ο σωστά εκπαιδευμένος ιατρός, όχι μόνο θα αντιμετωπίσει με καλύτερα αποτελέσματα το όποιο κλινικό πρόβλημα, αλλά θα εφαρμόσει θεραπείες με τις οποίες η πλειοψηφία των μη εξειδικευμένων ιατρών δεν είναι εξοικειωμένη.

Αρχική δημοσίευση στο www.mydoctors.gr

Εμμανουήλ Καλαμπόκας

Μαιευτήρ – Χειρουργός Γυναικολόγος

Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ειδικός στη Γυναικολογική Ογκολογία (RCOG)

Λαπαροσκόπηση, Κολποσκόπηση (BSCCP)

www.drkalampokas.gr

e-mail: m.kalampokas@ gmail.com

Ο κ. Εμμανουήλ Καλαμπόκας, MSc, PhD, RCOG είναι μαιευτήρ – χειρουργός γυναικολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικός στη Γυναικολογική Ογκολογία, Λαπαροσκόπηση, Κολποσκόπηση. Πιστοποίηση: Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων (RCOG) Μεγάλης Βρετανίας (UK), Βρετανική Εταιρεία Κολποσκόπησης (BSCCP), Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολογικής Ογκολογίας (ESGO)

 

Περισσότερα άρθρα