ΗΛΙΑΚΟ ΕΓΚΑΥΜΑ: ΠΡΟΛΗΨΗ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ & ΜΕΓΑΛΟΥΣ

Ηλιακό έγκαυμα: Πρόληψη & αντιμετώπιση για μικρούς & μεγάλους

Το ηλιακό έγκαυμα είναι μία οξεία, παροδική, φλεγμονώδης αντίδραση του δέρματος, που ακολουθεί έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία προερχόμενη από το ηλιακό φως. Το ηλιακό έγκαυμα είναι ίδιo σε μεγάλους και παιδιά και χαρακτηρίζεται από ερύθημα, δηλαδή κοκκινίλα και αν είναι σοβαρό, και από φυσαλίδες, οίδημα, ευαισθησία και πόνο. Γίνεται εντονότερο μετά από 6 έως 24 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο. Το δέρμα ξεφλουδίζει μέσα σε 7 έως 14 ημέρες.

Φωτότυποι δέρματος

Τα ηλιακά εγκαύματα παρατηρούνται συχνότερα σε άτομα με λευκό δέρμα και με περιορισμένη ικανότητα να μαυρίζουν μετά από έκθεση στον ήλιο. Το χρώμα του δέρματος διακρίνεται σε λευκό, καστανό και μαύρο. Τα άτομα δεν έχουν όλα την ίδια ικανότητα να μαυρίζουν και το γεγονός αυτό αποτελεί την βάση για την ταξινόμηση τους σε 6 φωτότυπους.

Μία ερώτηση θα επιτρέψει την αναγνώριση του φωτότυπου: ‘μαυρίζετε εύκολα’;

  • Τα άτομα με φωτότυπο 1 πάντα καίγονται και δεν μαυρίζουν ποτέ. Το χρώμα δέρματός τους είναι κατάλευκο.
  • Τα άτομα με φωτότυπο 2 πάντα καίγονται και μετά μαυρίζουν. Το χρώμα δέρματός τους είναι λευκό.
  • Τα άτομα με φωτότυπο 3 καίγονται καμιά φορά και μπορούν να μαυρίσουν χωρίς έγκαυμα. Το χρώμα δέρματός τους είναι λευκό.
  • Τα άτομα με φωτότυπο 4 συνήθως δεν καίγονται και μαυρίζουν εύκολα και βαθιά. Το χρώμα δέρματός τους είναι από λευκό έως ελαφρύ καστανό.
  • Τα άτομα με φωτότυπο 5 καίγονται σπάνια και μαυρίζουν εύκολα. Το χρώμα δέρματός τους είναι καστανό.
  • Τα άτομα με φωτότυπο 6 δεν καίγονται, αλλά μαυρίζουν. Το χρώμα δέρματός τους είναι σκούρο καστανό ή μαύρο.

Διαβάστε επίσης

Ηλιακό έγκαυμα: Συμπτώματα

Δερματικά συμπτώματα είναι το ερύθημα, ο κνησμός, ο πόνος, το οίδημα και η ευαισθησία. Οι δερματικές εκδηλώσεις του εγκαύματος έχουν σαφή όρια μεταξύ περιοχών που ήταν προστατευμένες από το φως και με φωτοεκτεθειμένες περιοχές. Συστηματικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι κεφαλαλγία (πονοκέφαλος), ρίγος, πυρετός και αδυναμία.

Στο βαρύ έγκαυμα ο ασθενής παρουσιάζει έντονη συμπτωματολογία όπως πυρετό, αδυναμία, νωθρότητα, καθώς και οι καρδιακοί παλμοί του είναι αυξημένοι.

Ηλιακό έγκαυμα: Πορεία & πρόγνωση

Η μεγάλη έκθεση σε UV ακτινοβολία προκαλεί φθορά στο DNA, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε μεταλλάξεις και στη συνέχεια σε καρκινογένεση. Έτσι, ιστορικό βαριών εγκαυμάτων στην νεαρή ηλικία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη κακοήθους μελανώματος του δέρματος, καθώς και άλλων καρκινωμάτων του δέρματος αργότερα στη ζωή.

Ηλιακό έγκαυμα: Πρόληψη

Υπάρχουν σήμερα πολλά, εξαιρετικά αποτελεσματικά τοπικά χημικά φίλτρα, τα αντιηλιακά, που προστατεύουν από ακτίνες UVA και UVB. Άτομα με φωτότυπο 1 και 2 θα πρέπει να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, ιδίως μεταξύ 11π.μ. και 2μ.μ. Ένα ακόμα σημαντικό μέτρο πρόληψης είναι η ένδυση, όπως και το καπέλο και τα γυαλιά. Καλό είναι να καθόμαστε σε σκιερά μέρη το καλοκαίρι και να χρησιμοποιούμε ομπρέλα στη θάλασσα.

Ηλιακό έγκαυμα: Αντιμετώπιση

Στα ελαφριάς και μέτριας βαρύτητας εγκαύματα συστήνεται η χρήση ψυχρών υγρών επιθεμάτων, τοπικών κορτικοστεροειδών και ενυδατικών κρεμών πολλές φορές την ημέρα.

 

Στο βαρύ έγκαυμα μπορεί να δοθούν συμπληρωματικά αναλγητική και αντιβιοτική αγωγή από το στόμα, εάν είναι εκτεταμένη η προσβεβλημένη περιοχή, όπως και επιθέματα με αναπλαστική χρήση. Στις πολύ βαριές περιπτώσεις ο ασθενής χρήζει νοσοκομειακής περίθαλψης για αναπλήρωση υγρών και ηλεκτρολυτών, προφύλαξη από λοιμώξεις κλπ.

Διαβάστε επίσης

Γιώργος Γκιγκέλος

Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Τ. Ιατρός Νοσοκομείου Συγγρός

Τηλ.: 210.7222155 (ιατρείο) & 6944897997

Διεύθυνση: Ιφικράτους 6, Παγκράτι, 11634

E-mail: gkigkelos@yahoo.gr

www.drgigelos.gr

Facebook: Dr Gigelos clinic

Instagram: drgigelosclinic

Ο Γκιγκέλος Γεώργιος, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής και πρώην ιατρός και συνεργάτης του Νοσοκομείου “Ανδρέας Συγγρός”. Τα τελευταία 30 χρόνια έχει εμπειρία στην κλινική δερματολογία, αφροδισιολογία, αισθητική και χειρουργική δερματολογία. Αναλαμβάνει περιστατικά κάθε ηλικίας και ποικίλης φύσεως όπως ακμή, oυλές, κονδυλώματα, ευρυαγγείες, peeling, εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέως αλλά και botox. Ο γιατρός ιδιωτεύει στο Παγκράτι και στο ιατρείο παρέχονται και υπηρεσίες laser αποτρίχωσης, fractional laser, καθαρισμού προσώπου κ.ά.

Περισσότερα άρθρα