Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ: ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ;

Η διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη σε παιδιά προσχολικής ηλικίας: Γνωρίζεις τις προκλήσεις;

Η διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά είναι μια τεράστια πρόκληση τόσο για τις οικογένειες τους και την θεραπευτική του ομάδα. Αυτό που επί της ουσίας διακυβεύεται είναι η επίτευξη του γλυκαιμικού ελέγχου χωρίς την ύπαρξη υπογλυκαιμιών ή ανεπιθύμητων δράσεων στην ποιότητας ζωής του.

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν περιορισμένες δεξιότητες επικοινωνίες, το οποίο αυξάνει το βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος. Παράλληλα, ο ρυθμός ανάπτυξης τους είναι ιδιαίτερα γρήγορος, συμπεριλαμβανομένου της αύξησης της κινητικότητας τους και της έμμεσης ή άμεσης άσκησης, που ως αποτέλεσμα επηρεάζει και τη δοσολογία της ινσουλίνης.

Τα στατιστικά δείχνουν ότι η επίπτωση του παιδικού διαβήτη έχει αυξηθεί κατά περίπου 4% παγκοσμίως, με τα παιδιά να περνούν μέχρι και 2 χρόνια χωρίς διάγνωση.

Η διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη

Η διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη σε αυτές τις ηλικίες αποτελεί πρόκληση, μιας και η παρουσίαση του σε αυτή την ηλικία μπορεί να μιμηθεί άλλες πολύ κοινές για τους μικρούς μας φίλους ασθένειες. Τα παιδιά είναι αρκετά επιρρεπή σε εμπύρετες ασθένειες, με συχνά συνυπάρχοντα νοσήματα τη διάρροια και τους εμετούς. Στη διάρκεια αυτών των εμπύρετων ασθενειών πολλές φορές αφυδατώνονται και έτσι μπορεί να χαθεί η αφυδάτωση εξαιτίας του σακχαρώδη διαβήτη.

Η υπογλυκαιμία στον σακχαρώδη διαβήτη

Ο ορισμός της υπογλυκαιμίας ως προς τα επίπεδα γλυκόζης είναι αντιφατικός. Ωστόσο, η επίδραση της γνωστικής εξασθένησης μπορεί να ανιχνευθεί σε συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα 60 mg / dL. Η επίτευξη της ευγλυκαιμίας είναι μια πρόκληση, μιας και ο φόβος για κάποιο επεισόδιο υπογλυκαιμίας είναι υπαρκτός. Τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς φοβούνται, ιδιαίτερα εάν υπήρχε ιστορικό υπογλυκαιμίας.

 

H διαχείριση της υπογλυκαιμίας μπορεί να είναι ιδιαιτέρως δύσκολη σε παιδιά που δεν είναι συνεργάσιμα. Επίσης, ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρείται είναι και η νυχτερινή υπογλυκαιμία που οφείλεται στη διαταραγμένη απάντηση του οργανισμού στην υπογλυκαιμία κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η υπεργλυκαιμία στον σακχαρώδη διαβήτη

Από την άλλη, υπάρχει και το σκέλος της υπεργλυκαιμίας με ισάξια σημασία. Η ανάγκη για παρακολούθηση των τιμών γλυκόζης υπάρχει για να προληφθούν οι μικροαγγειακές επιπλοκές. Σημαντικό επίσης ζήτημα είναι η μεταβλητότητα των τιμών γλυκόζης, μιας και αποτελεί προγνωστικό δείκτη για την ρετινοπάθεια και την πρόωρη νεφροπάθεια σε παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Η διατροφή στον σακχαρώδη διαβήτη

Η διατροφή έχει καίριο ρόλο στη διαχείριση των παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη. Είναι συχνό στα παιδιά αυτής της ηλικίας να έχουν διαταραχές στον ύπνο και στη σίτιση. Ο αυξημένος ρυθμός ανάπτυξης και οι έντονες αλλαγές στις διατροφικές ανάγκες τους πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψιν. Η άρνηση τροφίμων είναι η κυριότερη ανησυχία των γονιών με το φόβο της υπογλυκαιμίας, αν το παιδί αρνείται να φάει μετά τη δόση ινσουλίνης.

 

Η πιο αποδοτική τεχνική σε αυτή την περίπτωση είναι η παρέμβαση που εστιάζει σε όλη την οικογένεια με σκοπό τη δημιουργία μιας γευματικής ρουτίνας χωρίς να υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαν να αποσπάσουν την προσοχή τους. Ο κίνδυνος της υπογλυκαιμίας μπορεί να μειωθεί με τη βοήθεια ενός τακτικού γευματικού προτύπου, με την κατανάλωση υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Συνεπώς, για την επίτευξη του στόχου που είναι η βέλτιστη γλυκαιμική ρύθμιση χρειάζεται η βοήθεια όλης της οικογένειας.

Διαβάστε επίσης

Μαρία Μεντζέλου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc., M.Sc.

Μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή & στο Life Coaching και στο NLP (Πανεπιστήμιου Αιγαίου) & Low Fodmaps διατροφή (Monash University)

Πίνδου 25, Πατήσια,

Τηλ. 2102285696 6984515475

Email: maria.mentzelou@hotmail.com

Link Site, Instagram & Facebook & Youtube

Ονομάζομαι Μαρία Μεντζέλου και το επαγγελματικό μου όνειρο έγινε πραγματικότητα με την αποφοίτηση μου από το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Το ταξίδι στη γνώση συνεχίστηκε και το 2018 με την ολοκλήρωση με άριστα του μεταπτυχιακού στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία – Διατροφή με κατεύθυνση την Κλινική Διατροφή.  

 

Όμως, το ταξίδι στην γνώση είναι αδιάκοπο με τα ετήσια προγράμματα: «Coaching με στοιχεία συμβουλευτικής» και το πρόγραμμα: «Βασικές Δεξιότητες στο Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP)» από το Πανεπιστήμιο Αιγίου. Παράλληλα έχω εξειδικευτεί από το Πανεπιστήμιο Monash στην Αυστραλία, πάνω στην διαχείριση ασθενών με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, με την χρήση της Low Fodmap δίαιτας.

 

Πλέον, διατηρώ το δικό μου χώρο στα Πατήσια και συνεργάζομαι ως επιστημονικός συνεργάτης σε διαιτολογικό γραφείο της κα. Άννας Παπαγεωργίου «Ευρωστία» και συμμετάσχει σε προγράμματα προαγωγής υγείας τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και Ευρωπαϊκό. Παράλληλα, μαζί με τις ψυχολόγους Μαρία Αποστολοπούλου, Ψυχολόγος – Σχεσιακή Ψυχοθεραπεύτρια, B.Sc., P.g.D. και Μαρία Γιαννοπούλου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, B.Sc., M.Sc  «γεννήσαμε» το NutriPsychology Project με σκοπό την παροχή ποικιλίας ολιστικών προγραμμάτων βιωματικής εκπαίδευσης που αφορούν την άμεση σύνδεση της διατροφής και της ψυχολογίας.

Περισσότερα άρθρα