ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ ΠΡΙΝ ΑΥΤΟ ΓΕΝΝΗΘΕΙ;

Γιατί πρέπει να γνωρίσετε τον παιδίατρο του παιδιού σας πριν αυτό γεννηθεί;

Η αναµονή για την άφιξη ενός νέου µέλους δηµιουργεί στην οικογένεια µεγάλο ενθουσιασµό αλλά και κάποιες ανησυχίες. Η προγεννητική παιδιατρική συµβουλευτική επίσκεψη είναι η πρώτη σας συνάντηση µε τον παιδίατρο, πριν ακόµα έρθει στη ζωή το µωράκι σας. Είναι µια ευκαιρία να λάβετε χρήσιµες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήµατα που σας απασχολούν σχετικά µε τη σωστή φροντίδα του νεογέννητου.

Έγκαιρη δηµιουργία σχέσης εµπιστοσύνης με τον παιδίατρο

Η γνωριµία µε τον παιδίατρο πριν τον τοκετό και η έγκαιρη δηµιουργία µιας σχέσης εµπιστοσύνης, σας προσφέρει αίσθηµα ασφάλειας και σας επιτρέπει να απολαύσετε τις πρώτες µέρες της ζωής του µωρού σας, χωρίς άγχος, µε τη σιγουριά πως έχετε δίπλα σας έναν πολύτιµο σύµµαχο για να αντιµετωπίσετε µαζί οποιαδήποτε δυσκολία µπορεί να προκύψει.

Η Αµερικανική Ακαδηµία Παιδιατρικής συστήνει τη διενέργεια της προγεννητικής επίσκεψης στον παιδίατρο ήδη από τη δεκαετία του 1980. Είναι ιδιαιτέρως χρήσιµη σε γονείς που περιµένουν, ή προγραµµατίζουν να υιοθετήσουν, το πρώτο τους παιδί, καθώς και σε πολύδυµες κυήσεις ή σε κυήσεις υψηλού κινδύνου. Ιδανικά, πρέπει να λαµβάνει χώρα στις αρχές του τρίτου τρίµηνου της κύησης και να συµµετέχουν και οι δύο γονείς.

Διαβάστε επίσης

Η προγεννητική επίσκεψη στον παιδίατρο

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης γίνεται µια διεξοδική συζήτηση σχετικά µε το µητρικό θηλασµό και τις ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθήσετε, από την πρώτη µόλις ώρα ζωής του µωρού σας, ώστε να τα καταφέρετε να το θηλάσετε αποκλειστικά. Οι µέρες παραµονής σας στο µαιευτήριο έχουν τεράστια σηµασία για την εδραίωση της γαλουχίας, γι´αυτό και η σωστή καθοδήγηση κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης µπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα βοηθητική για τις πρωτότοκες µανούλες που επιθυµούν να θηλάσουν. Απαντώνται συνήθη ερωτήµατα, όπως κάθε πόσες ώρες πρέπει να θηλάζω, χρειάζεται να ξυπνάω το µωρό µου για να το ταΐσω, πώς µπορώ να ξέρω ότι το γάλα µου είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες του και ποτέ πρέπει να χρησιµοποιήσω θήλαστρο; 

Στις σπάνιες περιπτώσεις που ο θηλασµός αντενδείκνυται, ή στην περίπτωση που η µητέρα, ενώ έχει ενηµερωθεί για τα πολλαπλά ωφέλη του θηλασµού, δεν επιθυµεί να θηλάσει, δίνονται οδηγίες σωστής παρασκευής ξένου γάλακτος.

Επιπλέον, παρέχονται αναλυτικές οδηγίες για την καθηµερινή φροντίδα του νεογέννητου και τον απαραίτητο εξοπλισµό, ώστε να αποφευχθούν λάθος χειρισµοί και άσκοπες δαπάνες. Είναι µια καλή ευκαιρία να λύσετε τις απορίες σας σχετικά µε τη χρήση πιπίλας, την περιποίηση του οµφάλιου λώρου, τη σωστή συχνότητα του µπάνιου και την κατάλληλη θερµοκρασία του νερού, τη χρήση κλιµατισµού και την προστασία του µωρού σας από δήγµατα εντόµων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη δηµιουργία των κατάλληλων συνθηκών για ασφάλεια στον ύπνο και αποφυγή του συνδρόµου αιφνίδιου θανάτου. Επιπλέον, σηµαντική είναι και η προετοιµασία για την ασφαλή µετακίνηση του νεογέννητου µε το αυτοκίνητο, η οποία θα πρέπει να διασφαλιστεί ακόµα και για την έξοδο του από το µαιευτήριο. 

Διαβάστε επίσης

Άλλοι προβληµατισµοί που συνήθως απασχολούν τους µελλοντικούς γονείς σχετίζονται µε το οικογενειακό και ευρύτερο φιλικό τους περιβάλλον. Στην πρώτη µας συνάντηση θα έχουµε τη δυνατότητα να συζητήσουµε πώς µπορείτε να προετοιµάσετε τα µεγαλύτερα παιδιά σας για τον ερχοµό του νεογέννητου, αν επιτρέπονται οι επισκέψεις από συγγενείς και φίλους, αν είναι ασφαλής η επαφή του νεογνού µε τα κατοικίδια ζώα και πότε µπορείτε να βγείτε βόλτα µε το µωράκι σας.

Το κλάµα του µωρού συχνά δηµιουργεί άγχος στους νέους γονείς. Θα σας φανεί εποµένως πολύ χρήσιµο να εξοικειωθείτε µε κάποιες τεχνικές καθησυχασµού και να µάθετε να αναγνωρίζετε πότε το κλάµα του είναι απλά ένας φυσιολογικός τρόπος επικοινωνίας και πότε ένδειξη πόνου ή ασθένειας.

Η σημασία της πρόληψης

Η προγεννητική συµβουλευτική είναι πολύ σηµαντική όχι µόνο για τους γονείς αλλά και για τον παιδίατρο, ο οποίος µέσα από τη λήψη του οικογενειακού ιστορικού δύναται να εξετάσει το ενδεχόµενο παρουσίας συγγενούς νοσήµατος και να συστήσει την κατάλληλη παρέµβαση. Έχει τη δυνατότητα να ενηµερωθεί για τυχόν παθολογικά ευρήµατα που προέκυψαν στον προγεννητικό έλεγχο του εµβρύου, ώστε να προγραµµατίσει τις ενέργειες που απαιτούνται να γίνουν µετά τη γέννηση. Επίσης, έχει την ευκαιρία να ελέγξει την εµβολιαστική κάλυψη όλων των µελών της οικογένειας, που αποτελεί ένα σηµαντικό προληπτικό µέτρο για την προστασία του νεογέννητου από επικίνδυνα λοιµώδη νοσήµατα. 

Μετά το τέλος της προγεννητικής συµβουλευτικής συνάντησης θα πρέπει να αισθάνεστε σίγουροι ότι µπορείτε να συµβουλεύεστε τον παιδίατρο σας κάθε φορά που θα προκύπτει ένας νέος προβληµατισµός και πως όλες σας οι ανησυχίες θα αντιµετωπίζονται µε κατανόηση και σεβασµό!

Να θυµάστε πως δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις! Προετοιµάστε τη δική σας λίστα µε απορίες και καλέστε µας για να προγραµµατίσουµε την πρώτη µας συνάντηση!

Διαβάστε επίσης

Δρ. Ελένη Πλέσσα

Παιδίατρος

Παιδιατρική Φροντίδα Γλυφάδας
Τηλ. 6941583838 – 2111828447
Email: drplessa@kidscare.gr
www.kidscare.gr

Η Δρ. Ελένη Πλέσσα είναι Παιδίατρος και διατηρεί το ιατρείο της στη Γλυφάδα. Είναι αριστούχος απόφοιτος της Ιατρικής σχολής της Ρώµης Sapienza, ειδικευθείσα στο νοσοκοµείο Παίδων Πεντέλης και στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογέννητων του νοσοκοµείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Έχει δηµοσιεύσει σηµαντικό ερευνητικό έργο σε πανευρωπαϊκά και παγκόσµια συνέδρια Παιδιατρικής και είναι ιδρυτικό µέλος εταιρίας παροχής υπηρεσιών υγείας σε διεθνείς ταξιδιώτες, βραβευµένη µε την πιστοποίηση Excellence in international patient care.

Περισσότερα άρθρα