
21 Σεπ Φθόριο: Είναι ασφαλές για το παιδί μου;
Tι είναι το φθόριο;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πρόσβαση στο φθόριο αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για την προστασία της στοματικής υγείας και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις για τη δημόσια υγεία. (FDI, IADR, WHO 2006:Global Consultation on Oral Health Through Fluoride). Το φθόριο είναι ένα στοιχείο που βρίσκεται ελεύθερα στη φύση, μέσα στο νερό, σε τρόφιμα κλπ. Σε χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική, το φθόριο έχει προστεθεί στο πόσιμο νερό και παρατηρήθηκε μείωση της τερηδόνας σε ποσοστό μέχρι 50%.
Είναι χρήσιμο το φθόριο;
Το φθόριο είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο που διαθέτει, σήμερα, η Οδοντιατρική για την πρόληψη της τερηδόνας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δοντιών.
Με το φθόριο, η αδαμαντίνη (δηλαδή το σμάλτο των δοντιών) γίνεται πιο ανθεκτική στα οξέα των μικροβίων του στόματος. Η αδαμαντίνη έχει κρυσταλλική μορφή και το φθόριο εισέρχεται μέσα σε αυτούς τους κρυστάλλους κάνοντάς τους εξαιρετικά ανθεκτικούς απέναντι στα οξέα που προκαλούν τερηδόνα. Επίσης το φθόριο σχηματίζει με το ασβέστιο των δοντιών χημικές ενώσεις φθορίου-ασβεστίου που βοηθούν σημαντικά στην αποκατάσταση της αδαμάντινης κάθε φορά που τα οξέα της τερηδόνας προκαλούν ζημιά, ειδικά μετά τα γεύματα.
Συνεπώς, η δράση του στην αδαμαντίνη –δηλαδή στο σμάλτο των δοντιών– είναι κυρίως τοπική, κάνοντάς την πιο σκληρή και ανθεκτική ενάντια στα τερηδονογόνα οξέα που παράγονται από τα μικρόβια μέσα στο στόμα. Παράλληλα, έχει και μια ήπια αντιμικροβιακή δράση αφού είναι ικανό να εξουδετερώσει κάποια βακτήρια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας.
Διαβάστε επίσης:
Τι είναι η φθορίωση;
Φθορίωση είναι η διαδικασία κατά την οποία ο οδοντίατρος εφαρμόζει τοπικά πάνω στην επιφάνεια των δοντιών φθόριο με τη μορφή ζελέ με τη βοήθεια ειδικών πλαστικών διασκαρίων. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και φθόριο σε μορφή βερνικιού. Η εφαρμογή γίνεται μόνο στο ιατρείο και πάντα με τη χρήση αντλίας σιέλου για την απομάκρυνσή του από το στόμα και την αποφυγή να το καταπιεί το παιδί.
Το φθόριο αυτό είναι υψηλής περιεκτικότητας και δε συνίσταται η χρήση του στο σπίτι από τους γονείς και τα παιδιά. Η φθορίωση στα παιδιά συνιστάται μετά από τον οδοντικό καθαρισμό. Η διαδικασία δε διαρκεί πάνω από 2 λεπτά της ώρας ενώ οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μετά τη φθορίωση το παιδί δε θα πρέπει για 30 λεπτά να καταναλώσει καμία τροφή (ούτε νερό) για να έχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα.
Ποιoς είναι ο σκοπός της φθορίωσης;
Σκοπός της φθορίωσης είναι η ενίσχυση των δοντιών και η προστασία τους από την τερηδόνα. Η φθορίωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί:
- προληπτικά, σε παιδιά που δεν έχουν εμφανίσει τερηδόνα
- θεραπευτικά, σε παιδιά που έχουν δόντια με αρχόμενη ή μεγάλης έκτασης τερηδόνα. Η χρήση του φθορίου στην προκειμένη περίπτωση έχει σαν σκοπό να αναχαιτίσει τη δράση των τερηδονογόνων μικροβίων.
Πότε είναι απαραίτητη η εφαρμογή της φθορίωσης σε παιδιά;
Η φθορίωση συστήνεται να ξεκινά στην ηλικία των 3-4 χρονών, όταν θα έχουν ανατείλει όλα τα παιδικά δόντια. Ανάλογα πάντα με τον τερηδονικό κίνδυνο του παιδιού ( δηλαδή πόσα τερηδονισμένα δόντια, κοιλότητες / τρύπες έχει ) ο οδοντίατρος κρίνει σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινήσει η φθορίωση και κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται.
Συγκεκριμένα η τοπική εφαρμογή φθορίου συστήνεται συνήθως από μία- δύο ή και περισσότερες φορές το χρόνο, ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού, σε συνδυασμό με τον έλεγχο των δοντιών και του στόματος, συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της τερηδόνας. Σε παιδιά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας πρέπει να γίνεται 3-4 φορές το χρόνο.
Με ποιους τρόπους μπορεί να λάβει φθόριο το παιδί;
Φθόριο υπάρχει, σε μικρές συγκεντρώσεις, σε τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά όπως το τσάι και τα ψάρια, δεν επαρκεί ωστόσο για την προστασία των δοντιών. Έρευνες έχουν δείξει ότι η προσθήκη φθορίου στο πόσιμο νερό, σε ορισμένη συγκέντρωση (ένα μέρος στο εκατομμύριο – ή 1 ppm), μπορεί να προλάβει την τερηδόνα σε ποσοστό μέχρι και 60%. Σε αυτή την συγκέντρωση, το φθόριο είναι απολύτως αβλαβές για τον οργανισμό.
Στη χώρα μας, τόσο το κεντρικό δίκτυο ύδρευσης όσο και τα περισσότερα τοπικά δίκτυα, περιέχουν αμελητέες ποσότητες φθορίου. Γι’ αυτό το λόγο, το φθόριο θα πρέπει να ληφθεί -παράλληλα με τη φθορίωση στο ιατρείο- και σε άλλες μορφές για να βοηθήσει στην πρόληψη της τερηδόνας.
Να χρησιμοποιώ για τα παιδιά μου φθοριούχες οδοντόκρεμες;
Η φθοριούχος οδοντόκρεμα θεωρείται το σημαντικότερο μέσο πρόληψης της τερηδόνας σήμερα, και η γενίκευση της χρήσης της μετά το 1980, θεωρείται η κύρια αιτία ελάττωσης της τερηδόνας στο Δυτικό κόσμο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική χρήση οδοντόκρεμας με φθόριο μπορεί να μειώσει την τερηδόνα, λόγω της τοπικής δράσης του φθορίου, σε ποσοστό άνω του 20-40%.
Τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 2 χρονών, πρέπει να χρησιμοποιούν οδοντόκρεμες με τη μειωμένη ποσότητα φθορίου 250-500 ppm F, 2 μέχρι 6 ετών, μπορούν να χρησιμοποιούν οδοντόκρεμα με τουλάχιστον 1000 ppm F, ενώ από την ηλικία των 7 ετών, μπορούν να χρησιμοποιούν την κανονική οδοντόκρεμα που συνήθως περιέχει έως και 1450-1500 ppm και η συχνότητα βουρτσίσματος δύο (2) φορές ημερησίως, η μία από τις οποίες, οπωσδήποτε, βράδυ.
Τα φθοριούχα στοματοπλύματα χορηγούνται μετά την ηλικία των 6-7 ετών όταν το παιδί είναι ικανό να μην καταπίνει το διάλυμα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν σκευάσματα με διαφορετικές περιεκτικότητες φθορίου και δίνονται στο παιδί κατόπιν σύστασης του οδοντιάτρου ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού.
Διαβάστε επίσης:
Σιμοπούλου Αθ. Βασιλική
Στρατιωτικός χειρουργός οδοντίατρος
DDS Msc
Ειδικευθείς στη Νοσοκομειακή Οδοντιατρική και Στοματολογία,
Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μετεκπαιδευθείς στη Δημόσια Υγεία, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας
Tooth experts,
Δημ.Σούτσου 22, Αθήνα
τηλ: 211.750.2466, 6934084240
Email: vicky.simopoulou@gmail.com
Η κα. Σιμοπούλου Βασιλική γεννήθηκε στην πόλη της Λάρισας όπου μεγάλωσε και πέρασε τα μαθητικά της χρόνια. Εισήχθη κατόπιν πανελληνίων εξετάσεων στην οδοντιατρική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απ’ όπου και αποφοίτησε τρίτη με σειρά βαθμολογίας τον Ιούλιο του 2014 και τον Οκτώβριο του 2014 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Υγειονομικού από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων. Έχει ειδικευθεί στην Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών στην Κλινική της Στοματολογίας με εξειδίκευση στη Νοσοκομειακή Οδοντιατρική. Επιπλέον ολοκλήρωσε με «Άριστα» το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Δημόσιας Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Από το 2009 συμμετέχει εθελοντικά σε κοινωνικά οδοντιατρικά προγράμματα και λαμβάνει μέρος σε οδοντιατρικά και ιατρικά συνέδρια με επιστημονικές ανακοινώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει θεωρητικά και πρακτικά σεμινάρια και ενημερώνεται διαρκώς για τις επιστημονικές εξελίξεις της οδοντιατρικής σε διεθνή συνέδρια. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον στρέφεται στις εργασίες επανορθωτικής οδοντιατρικής, στις ενδοδοντικές θεραπείες(απονευρώσεις), στις ακίνητες και κινητές προσθετικές αποκαταστάσεις καθώς επίσης σε νεότερες τεχνικές, τόσο στον τομέα της αισθητικής όσο και της παιδοδοντίας. Στόχος της γιατρού είναι να χτίζει πανέμορφα υγιή χαμόγελα και να εμψυχώνει ιδιαίτερα τους μικρούς ασθενείς να αποκτήσουν σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής για τα επόμενα χρόνια της ζωής τους. Γι’ αυτό το λόγο μοναδικό της μέλημα είναι η παροχή υψηλής ποιότητας οδοντιατρικής φροντίδας με τον ιδανικό τρόπο και τα πιο φιλικά για τους ασθενείς υλικά και τεχνικές. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην οδό Δημ.Σούτσου 22, στην Αθήνα με την επωνυμία Tooth Experts όπου υποδέχεται με χαμόγελο και αμέριστη διάθεση μικρούς και μεγάλους ασθενείς.