«Απεργία Θηλασμού» Τι είναι & πώς να την αντιμετωπίσετε

Συχνά κάποια μωρά ξαφνικά σταματούν να θηλάζουν χωρίς να είναι σε φάση απογαλακτισμού. Αυτή η ξαφνική άρνηση ενός μωρού να πιάσει το στήθος ονομάζεται απεργία θηλασμού και μπορεί να διαρκέσει συνήθως από 2 έως 4 ημέρες.

Στην απεργία θηλασμού το μωρό μια μέρα χωρίς κάποια προηγούμενη ένδειξη κλαίει και αποστρέφεται το στήθος είτε εξαρχής είτε μπαίνει για λίγο αλλά σύντομα το απορρίπτει. Συνήθως ρουφά για λίγο, αλλά μετά αρχίζει να κλαίει, να χτυπά το στήθος με τις μπουνίτσες ή τα πόδια του και φαίνεται αναστατωμένο. Τελικά ολοκληρώνει το γεύμα με πολλές διακοπές και διαλείμματα. Αυτό μπορεί να συμβεί σε μερικούς ή σε όλους τους θηλασμούς.

Οποιοδήποτε μωρό μπορεί να αρνηθεί κάποια στιγμή το στήθος και αυτό μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους λόγους ανάλογα με το αναπτυξιολογικό στάδιο του βρέφους, ένα παροδικό ερέθισμα ή ακόμη και κάποια αδιαθεσία ή αρρώστια.

Η απεργία θηλασμού πρόκειται για κάτι σύνηθες που συμβαίνει σε πολλά μωρά και αποτελεί μια από τις πιο κουραστικές περιόδους για την μητέρα καθώς επηρεάζεται η ψυχολογία της.

Αναπτύσσονται στην μητέρα αισθήματα ενοχής και απόρριψης για την ίδια και το στήθος. Η μητέρα είναι απαραίτητο να δείξει υπομονή και επιμονή για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να διώξει τα αρνητικά συναισθήματα.

Για ποιο λόγο συμβαίνει η απεργία θηλασμού;

Δυσκολία να πιάσει καλά το στήθος. Αυτό μπορεί να συμβεί στην αρχή του θηλασμού και μέχρι την εγκατάστασή του, όταν το μωρό ακόμη προσπαθεί να «γνωριστεί» με τη μητέρα του, το στήθος και τη θηλή.

  • Αλλαγές στη ροή ή την ποσότητα του γάλακτος.Για παράδειγμα, αν η ροή είναι γρήγορη και το μωρό «πνίγεται» ή αργή με την ποσότητα του γάλακτος μειωμένη είναι λογικό το μωρό να δυσανασχετεί.
  • Ανατομική διαφορά ανάμεσα στα δύο στήθη. Το μωρό μπορεί να πιάνει εύκολα το ένα στήθος, αλλά να δυσκολεύεται στο άλλο.
  • Σύγχυση θηλών.Πολύ συχνά, μέχρι την εγκατάσταση του θηλασμού μπορεί η εναλλαγή στήθους με ψευδοθηλές, μπουκάλι ή πιπίλα να μπερδεύει το μωρό και να δημιουργεί εκνευρισμό.
  • Αλλαγή στη γεύση του γάλακτοςλόγω αλλαγών στη διατροφή της μητέρας. Δεν υπάρχουν τροφές που να επηρεάζουν καθολικά όλα τα μωρά. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και μπορεί να επηρεάζεται από διαφορετικές γεύσεις και τροφές.
  • Διαφορετική μυρωδιά της μητέραςλόγω αλλαγών σε προιόντα περιποίησης π.χ. άρωμα, αφρόλουτρο, αποσμητικό
  • Ορμονικές αλλαγές στη μητέραόπως προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, έμμηνος ρύση, ωορηξία, ή και νέα εγκυμοσύνη μπορεί να αλλάζουν τη μυρωδιά της.
  • Στρεσογόνες καταστάσεις για τη μητέρα, όπως για παράδειγμα η επιστροφή στη δουλειά.
  • Αν το μωρό βρίσκεται σε κατάσταση υπερδιέγερσηςείτε από διάφορα ερεθίσματα, είτε από κούραση μπορεί να εμφανίζει εκνευρισμό κατά το θηλασμό ή και άρνηση του στήθους.
  • Πρόσφατο νόσημα, πχ ρινίτιδα, ωτίτιδα, που δυσκολεύει το θηλασμό ή πρόσφατος εμβολιασμός που μπορεί να προκαλέσει γκρίνια και ανησυχία και επομένως για λίγο άρνηση θηλασμού.
  • Δυσφορία από τη ζέστη.Μην ξεχνάτε ότι κατά το θηλασμό το μωρό ακουμπά πάνω σας και ζεστένεται. Αν το έχετε πολύ ντυμένο μπορεί να δυσφορεί από την υψηλή θερμοκρασία.
  • Έκφυση δοντιών.Ένα μωρό που βγάζει δόντια μπορεί πρόσκαιρα να μη θέλει να θηλάσει.
  • Εισαγωγή στερεών.Η μετάβαση από το θηλασμό στις στερεές τροφές μπορεί να προκαλέσει παροδική άρνηση θηλασμού.

Διαβάστε επίσης

Τι να κάνω όταν το μωρό μου αρνείται το θηλασμό;

Το πιο σημαντικό για να αντιμετωπίσετε μια άρνηση θηλασμού είναι να παραμείνετε ήρεμες για να μεταδώσετε αυτή την ηρεμία στο μωρό σας.

Πάρτε βαθιές ανάσες, μιλήστε στο μωρό με απαλή και σταθερή φωνή φωνή.

  • Βάλτε χαλαρωτική μουσική και καθίστε αγκαλιά.Αυξήστε τα χάδια και την επαφή δέρμα δέρμα ώστε να ενισχυθεί ο δεσμός μεταξύ σας.
  • Μην σταματάτε να προσφέρεται το στήθος στο μωρό σας πολλές φορές την ημέρα.
  • Κουνήστε το μωρό απαλά ή κάντε μια βόλτα στο δωμάτιο με το μωρό στην αγκαλιά.
  • Δοκιμάστε να θηλάσετε το μωρό σας ενώ κινείστε στο δωμάτιοή σε κουνιστή πολυθρόνα καθώς το λίκνισμα ηρεμεί τα μωρά.
  • Προσπαθήστε να προσφέρεται το στήθος όταν το μωρό είναι κοιμισμένο.
  • Αποφύγετε να του δίνετε πιπίλα ή μπιμπερό.Αν είναι απαραίτητο να δώσετε αφήστε να το κάνει κάποιος άλλος ή δοκιμάστε να το δώσετε το γάλα που έχετε αντλήσει με κουταλάκι ή σύριγγα.
  • Δώστε στο μωρό ένα παιχνίδι να παίξει, αν είναι σε ηλικία που το ενδιαφέρουν τα παιχνίδια για να απασχοληθεί με κάτι. Αν είναι σε μικρότερη ηλικία καλύτερα να μειώσετε τους αντιπερισπασμούς με θηλασμό σε ένα ήσυχο και μισοφωτισμένο δωμάτιο.
  • Ζητήστε από τον πατέρα του μωρού ή οποιον άλλο σας βοηθά να κρατήσει για λίγο το μωρό, ώστε και οι δύο να κάνετε ένα διάλλεμμα για λίγο από την αγχωτική κατάσταση.
  • Αντλήστε γάλα με το θήλαστρο για να διατηρήσετε την παραγωγή σας, να αποφύγετε προβλήματα αλλά να εξακολουθήσετε να δίνετε στο μωρό σας το δικό σας γάλα.

Διαβάστε επίσης

Πότε θα επικοινωνήσω με τον παιδίατρο;

Για να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας παίρνει αρκετό γάλα το 24ωρο παρόλου που αρνείται μερικούς θηλασμούς, παρακολουθείστε τις βρεγμένες πάνες. Πρέπει να έχει τουλάχιστον 5 καλά βρεγμένες πάνες το 24ωρο. Αν αυτό δεν ισχύει, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

Πότε θα σταματήσει;

Ο λόγος για τον οποίο το μωρό σας μπορεί να βρίσκεται σε απεργία θηλασμού δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρος. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορούμε να καταλήξουμε αποκλειστικά σε μια και μόνο αιτία και πολλές φορές η απεργία σταματά ξαφνικά όπως και άρχισε, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξετε κάτι από την καθημερινότητά σας.

Σε μεγαλύτερα παιδιά, η άρνηση θηλασμού μπορεί να είναι και ένα σημάδι ότι το μωρό σας είναι έτοιμο να απογαλακτιστεί.

Αρχική δημοσίευση ΕΔΩ!

Βικτωρία Κούγια

Παιδίατρος

 Ν. Πλαστήρα & Αναξιμάνδρου 30-32

 Χαριλάου, Θεσσαλονίκη

 Τηλ Ιατρείου: 2314.020.705

Κινητό : 6942.460.588

Email: victoria@kougia.gr

www.kougia.gr

Η παιδίατρος Βικτωρία Κούγια σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά την  εκπαίδευσή της συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών “Erasmus” και  εκπαιδεύτηκε στη Ρώμη στο Παιδιατρικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Univercita Cattolica del Sacro Cuore, που βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των ιδιωτικών πανεπιστημίων της Ιταλίας. Η ειδίκευσή της παιδιάτρου άρχισε στο Νοσοκομείο «Ειδικών Παθήσεων» Θεσσαλονίκης (Ν.Ε.Π.Θ. ή Λοιμωδών), όπου εκπαιδεύτηκε σε όλο των φάσμα των λοιμωδών νοσημάτων, όπως είναι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, γαστρεντερικού, ουροποιητικού και κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η ειδίκευσή της στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε στη Γ’ Παιδιατρική Κλινική του  Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης,  όπου εκπαιδεύτηκε στην  αντιμετώπιση των οξέως και χρονίως πασχόντων ασθενών, καθώς και στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.Για την πληρέστερη κατάρτισή της, μετά την ειδίκευσή της στο Ν.Ε.Π.Θ.  η ιατρός μετέβη στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε στη Μονάδα Εντατικής  Νοσηλείας Νεογνών και Τμήμα Φυσιολογικών Νεογνών του  Chelsea and Westminster Hospital, ενός τριτοβάθμιου νοσοκομείου, που βρίσκεται στο κέντρο του Λονδίνου και είναι αναγνωρισμένο  ως “Baby Friendly ” από τη UNICEF. Εκεί μεταξύ άλλων εκπαιδεύτηκε σε θέματα θηλασμού από εξειδικευμένο προσωπικό. Ακολούθως, στο ίδιο τριτοβάθμιο νοσοκομείο εργάστηκε στο  τμήμα της Γενικής Παιδιατρικής, με ασθενείς από τη βρεφική ηλικία έως την εφηβεία και με νοσήματα από όλο το φάσμα της Παιδιατρικής.

Ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το τμήμα της εκπαίδευσή της δόθηκε στην αντιμετώπιση παιδιών με σύνθετα γαστρεντερολογικά προβλήματα, καθώς και με  χρόνια σοβαρά προβλήματα που απαιτούσαν νοσηλεία σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επόμενο βήμα στην εκπαίδευσή της αποτέλεσε το γνωστό νοσοκομείο του Λονδίνου  Royal Brompton Hospital, που αποτελεί διεθνές κέντρο αναφοράς για αναπνευστικά και καρδιολογικά περιστατικά. Εκεί εργάστηκε στην Μονάδα Εντατικής Παίδων, καθώς και στο Παιδοαναπνευστικό και Παιδοκαρδιολογικό τμήμα με ασθενείς με δύσκολα και απαιτητικά νοσήματα.

Περισσότερα άρθρα