«Αλέξης Ζορμπάς» Πρόταση Ταινίας

Καλησπέρα σας φίλοι και φίλες του allaboutparents.gr. Πριν από λίγες ημέρες έφυγε από τη ζωή ο τεράστιος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης. Ένας άνθρωπος που σημάδεψε ανεξίτηλα μουσικά, όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως την ανθρωπότητα με τη μουσική του. Με αυτή την αφορμή θα μιλήσουμε για την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη: «Αλέξης Ζορμπάς».

Η παραγωγή της ταινίας

Η ταινία γυρίστηκε το 1964 και είναι Βρετανική-Ελληνική παραγωγή. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τον Άντονι Κουίν, τον Άλαν Μπέιτς, Ειρήνη Παππά, Λίλα Κέντροβα και σε μικρότερους ρόλους τον Σωτήρη Μουστάκα & Γιώργο Φούντα. 

Η υπόθεση της ταινίας

Στην ταινία γνωρίζουμε τον Μπάζιλ ο οποίος έρχεται στην Κρήτη για να επαναλειτουργήσει ένα ορυχείο το οποίο είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του. Γνωρίζεται και συνεργάζεται με τον Α.Ζορμπά, έναν ενθουσιώδη και γλεντζέ άνθρωπο ο οποίος μοιάζει να είναι το alter-ego του. Έτσι πορευόμαστε με τους δύο ήρωες σε ένα ταξίδι που μοιάζει να είναι και στάση ζωής για αυτούς.

Το δύσκολο έργο του σκηνοθέτη

Κάθε μεταφορά ενός έργου του Καζαντζάκη στη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη είναι πάντα ένα δύσκολο εγχείρημα. Πώς άραγε, σκέφτεται κανείς που έχει εντρυφήσει στο έργο του συγγραφέα, θα μπορέσει να χωρέσει όλους αυτούς τους συμβολισμούς σε μία ταινία; 

Εδώ ο Κακογιάννης χωρίς να μειώνει καθόλου το μυθιστόρημα πιάνει τον βασικό πυρήνα και τον μεταφέρει, δίνοντας το σε εμάς αυτούσιο. Ποιος είναι αυτός; Μα φυσικά η ματαιότητα της ζωής.

Και εφόσον η ματαιότητα κυριαρχεί σε εμάς, δε μας μένει τίποτα άλλο από το να πιάσουμε τη ζωή και να τη ρουφήξουμε. Να ρουφήξουμε την κάθε στιγμή με τον ενθουσιασμό και τη θέρμη της τελευταίας και τότε μόνο θα αισθανθούμε ελεύθεροι.

Σε αυτό βέβαια τον βοηθάει το καστ που έχει γύρω του καθώς όλοι συμμετέχουν και δένουν αρμονικά δίνοντας σάρκα στο όραμα του σκηνοθέτη.

Διαβάστε επίσης

Μικρά μυστικά της ταινίας

1) Ο Αλέξης Ζορμπάς, ο διασημότερος ήρωας του Ν.Καζαντζάκη και alter-ego του συγγραφέα στο ομώνυμο μυθιστόρημα ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Το πραγματικό του όνομα ήταν Γεώργιος Ζορμπάς και είχε γεννηθεί το 1865 ή το 1869 στον Κολινδρό Πιερίας.
2) Η ταινία βραβεύτηκε με 3 Όσκαρ:Β γυναικείου ρόλου για την Λίλα Κέντροβα, καλλιτεχνικής διεύθυνσης για τον Βασίλη Φωτόπουλο και φωτογραφίας για τον Γουόλτερ Λασάλι.
3) Ο Α.Κουίν υστερούσε αρκετά χορευτικά όπως δήλωσε ο Κακογιάννης ενώ κατά την διάρκεια των γυρισμάτων έφτασαν στο σημείο ακόμα και να φιλονικήσουν. Έτσι στο μακρινό πλάνο της ταινίας χορεύει ο Τάκης Εμμανουήλ και στο κοντινό ο Κουίν.
4) Κλείνοντας θα ήθελα να σας προτρέψω να δείτε ένα συγκινητικό βίντεο στο YouTube όπου ο Κουίν συναντιέται με τον Θεοδωράκη στο Μόναχο και χορεύουν μαζί αγκαλιασμένοι συρτάκι.

Αυτή ήταν αγαπητοί φίλοι ή πρόταση και για αυτή την εβδομάδα. Ελπίζω να σας άρεσε και να περάσετε όμορφα. Και μην ξεχνάτε «να βλέπετε ταινίες γιατί σας κάνουν καλό».

Υ.Γ.: Σαν υποσημείωση θα ήθελα να προσθέσω ότι το παραπάνω άρθρο είναι μία πρόταση ταινίας που έχει συνθέσει τη μουσική ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης και όχι ένα άρθρο που μιλάει για αυτόν, ευχαριστώ!

Διαβάστε επίσης

Γιάννης Βανταράκης

Προτάσεις Θεάτρου & Κινηματογράφου

Συνεντεύξεις

johnvantarakis86@gmail.com

Oνομάζομαι Ιωάννης Βανταράκης, γεννημένος και μεγαλωμένος στον Βύρωνα, με μία 4χρονη στάση στην πανέμορφη Βέροια. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είχα μία ιδιαίτερη αγάπη για τον κινηματογράφο, αργότερα για το θέατρο, ταυτόχρονα πάντοτε με τη μουσική, τα βιβλία και γενικά με ό,τι αφορούσε τις τέχνες. Πιστεύω ότι είναι οι αφορμές που γεννούν στον άνθρωπο το συναίσθημα του να αγαπήσει τον εαυτό του πρώτα και στη συνέχεια τον συνάνθρωπο του, καθώς και να μπορέσει να κατανοήσει την ομορφιά του διαφορετικού, χωρίς να το σκοτώνει.

Περισσότερα άρθρα