«Συνοικία το όνειρο» Πρόταση Ελληνικής Ταινίας

Καλησπέρα σας αγαπητοί φίλοι του allaboutparents.gr! Πιστοί ξανά στο ραντεβού για να σας προτείνουμε μία αγαπημένη ταινία ώστε να περάσετε όμορφα τον ελεύθερο χρόνο σας. Αυτή τη φορά η πρόταση θα είναι ελληνική και πρόκειται για μία από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες που γυρίστηκαν. Μιλάμε για τη «Συνοικία το όνειρο» σε σκηνοθεσία του Αλέκου Αλεξανδράκη.

Γυρισμένη το 1961σε σκηνοθεσία του Α. Αλεξανδράκη και σενάριο των Τάσο Λειβαδίτη και Κώστα Κότζια. Μαζί με τον Αλεξανδράκη συμπρωταγωνιστούν οι Μάνος Κατράκης, Αλίκη Γεωργούλη, Σαπφώ Νοταρά κ.α.

«Συνοικία το όνειρο»: Η υπόθεση

Η ταινία μας μεταφέρει στην Αθήνα στην περιοχή του Ασύρματου όπου οι άνθρωποι ζουν μέσα στην φτώχεια με μοναδικό όνειρο να ξεφύγουν από αυτή και να βρουν ένα καλύτερο αύριο. Εκεί ζει και ο Ρίκος, ένας φτωχοαπατεώνας που μόλις έχει αποφυλακιστεί μαζί με την αγαπημένη του Στέφη, η οποία πηγαίνει με άλλους άντρες για να μπορέσει να ζήσει και τον πατέρα της, τον «Νεκροφόρα» που προσπαθεί να συνεισφέρει στην οικογένεια όπως μπορεί. Ο Ρίκος θα σκαρφιστεί μία νέα δουλειά-κομπίνα, αλλά δυστυχώς για αυτόν θα ξοδέψει τα χρήματα πριν βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο. Ως αποτέλεσμα αυτού θα είναι ένας συνέταιρος του να οδηγηθεί στην αυτοκτονία, αφήνοντας την οικογένεια και τη γυναίκα του μόνη. Έτσι ο Ρίκος ηττημένος ξανά μαζί με την αγαπημένη του Στέφη θα δουν τον δικό τους χαρταετό να πετάει μακριά μαζί με τα όνειρα τους για ένα καλύτερο αύριο.

Διαβάστε επίσης

«Συνοικία το όνειρο»: Τι κάνει την ταινία ξεχωριστή

Η ταινία αποτελεί ένα δείγμα νεορεαλισμού ενός ρεύματος που γεννήθηκε στην Ιταλία και σαφέστατα φαίνεται ότι επηρέασε τον Αλεξανδράκη. Η γειτονιά που ζουν οι ήρωες μας θα μπορούσε να είναι και μία γειτονιά του τώρα, οι ήρωες το ίδιο… άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη μιζέρια, που παλεύουν για να κρατηθούν στη ζωή με οποιοδήποτε κόστος. Άλλες φορές οι τρόποι είναι νόμιμοι και άλλες όχι, άλλες φορές επιτυγχάνουν και άλλες βλέπουν τις ελπίδες να εξατμίζονται. Ο Αλεξανδράκης πάτησε τότε σε μία Ελλάδα που έβγαινε από τον Εμφύλιο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον καθένα. Στη σημερινή Ελλάδα βλέπουμε μία χώρα που παλεύει για να επιβιώσει με κατά τη γνώμη μου περισσότερους «εχθρούς». Με μοναδική ελπίδα ο χαρταετός να μείνει στον ουρανό και οι ελπίδες ζωντανές…

Μικρά μυστικά της ταινίας «Συνοικία το όνειρο»

1) Η ταινία απέσπασε το βραβείο φωτογραφίας και αυτό του Β’ Ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του Μ. Κατράκη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

2) Τη μουσική για την ταινία έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης, ενώ στην ταινία τραγουδάει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

3) Η ταινία ήταν η αιτία που ο Αλεξανδράκης χρεοκόπησε παρά τις διθυραμβικές κριτικές καθώς η ακροδεξιά εκείνης της εποχής δεν ήθελε να φαίνεται η εικόνα μίας τέτοιας περιοχής στην Ελλάδα. Παίχτηκε πετσοκομμένη και με το πέρας των καιρών δήλωσε ότι δεν τον εκφράζει.

Διαβάστε επίσης

Αυτή ήταν και για αυτή την εβδομάδα η πρόταση μας. Ελπίζω να την απολαύσετε. Ραντεβού την επόμενη εβδομάδα και μην ξεχνάτε «να βλέπετε ταινίες σας, κάνουν καλό».

Γιάννης Βανταράκης

Προτάσεις Θεάτρου & Κινηματογράφου

Συνεντεύξεις

johnvantarakis86@gmail.com

Oνομάζομαι Ιωάννης Βανταράκης, γεννημένος και μεγαλωμένος στον Βύρωνα, με μία 4χρονη στάση στην πανέμορφη Βέροια. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είχα μία ιδιαίτερη αγάπη για τον κινηματογράφο, αργότερα για το θέατρο, ταυτόχρονα πάντοτε με τη μουσική, τα βιβλία και γενικά με ό,τι αφορούσε τις τέχνες. Πιστεύω ότι είναι οι αφορμές που γεννούν στον άνθρωπο το συναίσθημα του να αγαπήσει τον εαυτό του πρώτα και στη συνέχεια τον συνάνθρωπο του, καθώς και να μπορέσει να κατανοήσει την ομορφιά του διαφορετικού, χωρίς να το σκοτώνει.

Περισσότερα άρθρα