

Kαλημέρα σας φίλοι και φίλες του allaboutparents.gr. H σελίδα μας θέλοντας να τιμήσει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, έχει την τιμή και τη χαρά να μιλήσει με τον ηθοποιό Αλκιβιάδη Μαγγόνα. Πρόκειται για έναν από τους συντελεστές του θεατρικού έργου «Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου» του Μ.Καραγάτση, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου που προβλήθηκε σε live-streaming από το Εθνικό Θέατρο.
Σαφώς και δεν είναι ευχάριστη. Το συναίσθημα που μου δημιουργείται είναι η αμηχανία. Έχοντας βέβαια και την εμπειρία από τον «Γιούγκερμαν» στο θέατρο Πορεία, προσπάθησα σε αυτήν την παράσταση στο Εθνικό να ψάξω και να βρω τρόπο να το ευχαριστηθώ κατά κάποιο τρόπο.
Ο Πανάγος είναι ένας χαρακτήρας που διανύει όλο το έργο. Είναι ο έμπιστος φίλος-υπηρέτης του Μίχαλου Ρούση, είναι ο άνθρωπος που τον συντροφεύει σε κάθε του βήμα και ο άνθρωπος που με αυτοθυσία τον σώζει από τη θρυλική μάχη του Μανιακίου.
Ο Κοσμάς είναι ένας σταβλίτης με νοητικά προβλήματα και εμφανίζεται ως το αντικείμενο ηδονής της Μάρθας μπροστά στο Μίχαλο Ρούση, ακριβώς την ώρα που πεθαίνει, ως ηλικιωμένος πια.
Συνεργάζομαι τέσσερα χρόνια με τον Δημήτρη. Ξεκινήσαμε μαζί στο θέατρο Πορεία από την «Αγριόπαπια», μετά ήρθε ο «Γιούγκερμαν» και φέτος στο Εθνικό θέατρο «Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου». Ουσιαστικά, αποτελεί για εμένα το σχολείο μετά από τη δραματική σχολή του Εθνικού που αποφοίτησα. Αισθάνομαι ευγνώμων.
Ο Θεός Φόβος. Φόβος για τη ζωή και τον θάνατο.
Επειδή οι εποχές που ασχολούνται τα δύο έργα είναι διαφορετικές, θεωρώ ότι είναι διαφορετικοί χαρακτήρες. Θα μπορούσαν όμως να είναι οι καλύτεροι φίλοι. Έχουν σίγουρα και οι δύο ένα κοινό χαρακτηριστικό, τρέλα με τη γυναικεία ύπαρξη.
Αισθάνομαι αρχικά τυχερός που εργάζομαι. Αισθάνομαι χαρά που συνεχίζω να μαθαίνω για την ιστορία αυτού του τόπου. Αισθάνομαι από την άλλη σοκ, διότι αρκετά από αυτά που διδαχθήκαμε στο σχολείο στο κομμάτι της Ελληνικής Επανάστασης δεν υπήρξαν ποτέ. Στο κοινωνικό κομμάτι, αισθάνομαι έντονα την παρουσία μιας πανδημίας που έχει κυριολεκτικά τσακίσει τον κλάδο μας. Δεν υπάρχει βοήθεια από πουθενά. Δεν μπορείς έτσι να αισθανθείς κάτι για να χαρείς σε αυτό που κάνεις, όταν πολλοί συνάδελφοί σου περνούν δύσκολα. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να αισθανθώ.
Βρίσκω τρομερές ομοιότητες του τότε με το τώρα, σε όλα. Στην οικονομία, στην οργάνωση, στο σπίτι. Οι τρόποι έχουν αλλάξει.
Καμία ουσία. Καμία γνώση. Κανένας προγραμματισμός. Καμία ουσιαστική βοήθεια.
Μακάρι στην επόμενη που θα συμβεί.
Μουσική, φίλοι, βιβλία, βόλτες.
Oνομάζομαι Ιωάννης Βανταράκης, γεννημένος και μεγαλωμένος στον Βύρωνα, με μία 4χρονη στάση στην πανέμορφη Βέροια. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είχα μία ιδιαίτερη αγάπη για τον κινηματογράφο, αργότερα για το θέατρο, ταυτόχρονα πάντοτε με τη μουσική, τα βιβλία και γενικά με ό,τι αφορούσε τις τέχνες. Πιστεύω ότι είναι οι αφορμές που γεννούν στον άνθρωπο το συναίσθημα του να αγαπήσει τον εαυτό του πρώτα και στη συνέχεια τον συνάνθρωπο του, καθώς και να μπορέσει να κατανοήσει την ομορφιά του διαφορετικού, χωρίς να το σκοτώνει.