“Φιλαδέλφεια” Πρόταση ταινίας ευαισθητοποίησης για τον HIV

Καλό μήνα φίλοι του allaboutparents.gr!

 

Η 1η Δεκεμβρίου είναι συνδεδεμένη με την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ΑΙDS, γι’ αυτό θα προτείνουμε μία ταινία με ανάλογο θέμα. Η ταινία είναι το «Φιλαδέλφεια», σε σκηνοθεσία Τζόναθαν Ντέμι και σενάριο του Ρον Ναισγουάνερ, με τους Τομ Χανκς, Ντένζελ Ουάσινγκτον και Αντόνιο Μπαντέρας.    

 

Η υπόθεση της ταινίας έχει να κάνει με τη ζωή του δικηγόρου Άντριου Μπέκετ, ο οποίος συζεί με τον σύντροφό του Μιγκέλ Άλβαρεζ, ώσπου αναλαμβάνει την πιο σημαντική υπόθεση από την εταιρεία που εργάζεται. Όμως, κάποιες μέρες αργότερα θα διαγνωσθεί με AIDS, κάτι το οποίο έκρυβε από τους εργοδότες του. Γι’ αυτό το λόγο θα αναγκαστούν να τον απολύσουν και αυτό θα γίνει η αρχή μίας δικαστικής διαμάχης με σκοπό την δικαίωση του.

 

Η ταινία ήταν μία από τις πρώτες που έσπασαν το ταμπού και μίλησαν ανοικτά για το ζήτημα του AIDS, καθώς και για την ομοφυλοφιλία αλλά και την ομοφοβία. Επίσης αξιοπρόσεκτο είναι ότι ο σκηνοθέτης διάλεξε ο δικηγόρος να είναι έγχρωμο θέλοντας να θίξει και το ρατσιστικό ζήτημα.

 

Όσα κλισέ και αν κρύβονται στην ταινία, δεν παύει να στέκεται δυνατά στα πόδια της και να μας κάνει να σκεφτούμε ορισμένα ζητήματα, τα οποία ενδεχομένως να έπρεπε να τα θεωρούμε  αυτονόητα. Ιδιαίτερη μνεία, καθ’ ότι είναι από τις αγαπημένες μου ερμηνείες του, στον Τομ Χανκς και στο πόσο πειστικά γίνεται ένα με την ψυχοσύνθεση του ήρωα.

 

Μικρά μυστικά της ταινίας:

 

  1. Ο Τομ Χανκς απέσπασε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του, ενώ ο Μπρους Σπρίνγκστιν αυτό του καλύτερου τραγουδιού για το “Streets of Philadelphia”.
  2. Στην ταινία προσλήφθηκαν 53 ακόμα φορείς του ΑIDS ως κομπάρσοι.Ένα χρόνο αργότερα οι περισσότεροι είχαν πεθάνει από επιπλοκές της νόσου. Όταν ο Τομ Χανκς παρέλαβε το Όσκαρ μόλις δέκα ήταν ζωντανοί.

 

Κλείνοντας, σας προτείνουμε άλλες πέντε αξιόλογες ταινίες αντίστοιχου περιεχoμένου:

Dallas Buyers Club 2013

Όλα για τη μητέρα μου 1999

Οι ώρες 2002

Κids 1995

120 χτύποι το λεπτό 2017   

 

Καλή προβολή!

Βανταράκης Γιάννης

Προτάσεις Θεάτρου & Κινηματογράφου

Συνεντεύξεις

johnvantarakis86@gmail.com

 

Oνομάζομαι Ιωάννης Βανταράκης, γεννημένος και μεγαλωμένος στον Βύρωνα, με μία 4χρονη στάση στην πανέμορφη Βέροια. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είχα μία ιδιαίτερη αγάπη για τον κινηματογράφο, αργότερα για το θέατρο, ταυτόχρονα πάντοτε με τη μουσική, τα βιβλία και γενικά με ό,τι αφορούσε τις τέχνες. Πιστεύω ότι είναι οι αφορμές που γεννούν στον άνθρωπο το συναίσθημα του να αγαπήσει τον εαυτό του πρώτα και στη συνέχεια τον συνάνθρωπο του, καθώς και να μπορέσει να κατανοήσει την ομορφιά του διαφορετικού, χωρίς να το σκοτώνει.

Περισσότερα άρθρα