«Oliver Twist» Πρόταση Ταινίας

Καλησπέρα σας γι’ άλλη μία φορά αναγνώστες και αναγνώστριες του allaboutparents.gr. Σήμερα θα προτείνω σε μικρούς και μεγάλους φίλους, άλλο ένα κλασσικό και γνωστό παραμύθι… τον «Oliver Twist» του Άγγλου μυθιστοριογράφου Τσαρλς Ντίκενς. 

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα το οποίο έχει γνωρίσει αναρίθμητες διασκευές στο κινηματογράφο, τηλεόραση και παιδικές σειρές. Αυτή που θα προτείνω εγώ είναι του 1948, σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Λιν, με τον ανυπέρβλητο ερμηνευτικά Άλεκ Γκίνες στον ρόλο του Φέηγκιν, ενώ τον μικρούλη Όλιβερ υποδύεται ο Τζον Χάουαρντ Ντέιβις.

Η υπόθεση

Η ιστορία της ταινίας «Oliver Twist» διαδραματίζεται γύρω από τον Όλιβερ, ο οποίος μεγαλώνει σ’ ένα ορφανοτροφείο, ώσπου μία μέρα λόγω του ότι ζητάει περισσότερο φαγητό, θα εκδιωχθεί από εκεί. Στη συνέχεια θα δουλέψει σ’ ένα γραφείο τελετών, αλλά και εκεί θα βιώσει την κακομεταχείριση, ώσπου τελικά ξεκινάει το ταξίδι για το Λονδίνο, ολομόναχος. Εκεί θα γνωρίσει τον Ντοτζ, ένα νεαρό παιδί ο οποίος δουλεύει και κλέβει για το αφεντικό του Φέηγκιν και τον Σάικς. Έτσι, θα ξεκινήσει και ο Όλιβερ, αλλά δυστυχώς δε θα είναι τυχερός, καθώς από την πρώτη μέρα θα συλληφθεί. Για καλή του τύχη όμως ο Κος Μπράουνλοου θα αποσύρει τις κατηγορίες και θα θελήσει να πάρει υπό την προστασία του τον μικρό Όλιβερ. Δυστυχώς όμως τα μέλη της συμμορίας θα επιστρέψουν για να πάρουν πίσω τον ήρωα μας, ενώ συγχρόνως μυστικά έρχονται στην επιφάνεια.

Διαβάστε επίσης

Ο «Oliver Twist» ένας ήρωας-σύμβολο

Ο «Oliver Twist» είναι ένας ήρωας-σύμβολο, που καταφέρνει να διατηρήσει την καλοσύνη του μέσα σε ένα άδικο κόσμο. Ο Ντίκενς, μέσα από αυτό το έργο, στηλιτεύει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στην εποχή του στην Αγγλία. Εκεί και τότε που η ανθρώπινη ζωή έχει μικρή αξία και οι πολλοί ζουν σε απόλυτη φτώχεια, σε μία κοινωνία μεγάλων αντιθέσεων. Το έργο είναι επίκαιρο, μιας και δυστυχώς παιδιά ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και στερούνται βασικών αναγκών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ταινία θεωρείται από πολλούς η καλύτερη μεταφορά του βιβλίου στο κινηματογράφο και αυτό οφείλεται κυρίως στον Ντέιβιντ Λιν αλλά και όπως προανέφερα στον Άλεξ Γκίνες.

Μικρά μυστικά για τον «Oliver Twist»

1) Μία από τις τελευταίες μεταφορές του έργου στον κινηματογράφο ήταν αυτή του Ρομάν Πολάνσκι με τον Μπεν Κίνγκσλει στο ρόλο του Φέηγκιν χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία.

2) Επίσης, το έργο μεταφέρθηκε στο κινηματογράφο και με την μορφή μιούζικαλ “Όλιβερ” με εκπληκτική επιτυχία και τραγούδια που παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο.

3) Ακόμα και σα σειρά από το ΒΒC με τον Τομ Χάρντι στο ρόλο του συνεργάτη του Φέηγκιν, Μπιλ Σάικς

4) Τέλος, και η Disney δε θα μπορούσε να μην κάνει και εκείνη μία ταινία με το συγκεκριμένο θέμα, με τίτλο “Ο Όλιβερ και η παρέα του” με ένα γατάκι να υποδύεται τον Όλιβερ.

Διαβάστε επίσης

Αυτή ήταν φίλοι και φίλες μου η πρόταση της ταινίας, σας ευχαριστώ πολύ και να βλέπετε ταινίες, σας κάνουν καλό!

Γιάννης Βανταράκης

Προτάσεις Θεάτρου & Κινηματογράφου

Συνεντεύξεις

johnvantarakis86@gmail.com

Oνομάζομαι Ιωάννης Βανταρακης, γεννημένος και μεγαλωμένος στον Βύρωνα, με μία 4χρονη στάση στην πανέμορφη Βέροια. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είχα μία ιδιαίτερη αγάπη για τον κινηματογράφο, αργότερα για το θέατρο, ταυτόχρονα πάντοτε με τη μουσική, τα βιβλία και γενικά με ό,τι αφορούσε τις τέχνες. Πιστεύω ότι είναι οι αφορμές που γεννούν στον άνθρωπο το συναίσθημα του να αγαπήσει τον εαυτό του πρώτα και στη συνέχεια τον συνάνθρωπο του, καθώς και να μπορέσει να κατανοήσει την ομορφιά του διαφορετικού, χωρίς να το σκοτώνει.

Περισσότερα άρθρα