Ο ΚΟΥΑΣΙΜΟΔΟΣ & Η ΕΣΜΕΡΑΛΔΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ

«Η Παναγία των Παρισίων» Πρόταση Ταινίας

Επανερχόμαστε στο κινούμενο σχέδιο και στην Disney και ταξιδεύουμε στο Παρίσι αυτήν τη φορά. Σκοπός είναι να γνωρίσουμε τον παραμορφωμένο, αλλά φιλεύσπλαχνο κωδωνοκρούστη, Κουασιμόδο, στην ταινία «Η Παναγία των Παρισίων».

Καλημέρα φίλοι μας ξανά από την κινηματογραφική γωνία του allaboutparents.gr!

Είναι γυρισμένη το 1996 και αποτελεί την 34η ταινία μεγάλου μήκους της Disney. Είναι σε σκηνοθεσία Γκάρι Τρούσντειλ και Κερκ Γουάις, οι οποίοι είχαν γυρίσει και την «Πεντάμορφη και το τέρας». Βασίστηκαν στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βίκτωρ Ουγκώ, με κάποιες μικρές διαφορές.

ΚΟΥΑΣΙΜΟΔΟΣ

Διαβάστε επίσης

Η υπόθεση της «Παναγίας των Παρισίων»

Σε αυτήν την εκδοχή γνωρίζουμε τον Κουασιμόδο, ο οποίος ζει από μωρό παιδί στο καμπαναριό της Παναγιάς των Παρισίων, γιατί τον περιμάζεψε εκεί ο δικαστής Φρόλο. Στο καμπναριό έχει για συντροφιά τα αγάλματα Βίκτωρ-Ούγκω και Λαβέρνα. Κοιτάζει από ψηλά τους κατοίκους, θέλει να τους γνωρίσει, αλλά κάτι τέτοιο είναι απαγορευτικό λόγω της δυσμορφίας του. Την ημέρα όμως του πανηγυριού των τρελών, θα αποφασίσει με την παρότρυνση των φίλων του να κατέβει κρυφά κάτω.

Εκεί με κάποιον ιδιαίτερο και άσχημο τρόπο για εκείνον, θα γνωρίσει την τσιγγάνα Εσμεράλδα, της οποίας ο Φρόλο είναι πολέμιος, τόσο της ίδιας όσο και του λαού της. Μέσα στο στόρι θα παρουσιαστεί και ο στρατηγός Φοίβος, ο οποίος αν και στην αρχή είχε συνταχθεί υπέρ του Φρόλο, λόγω μίας πράξης του που ήταν αντίθετη με τις προσταγές, θα γίνει εχθρός. Έτσι, θα ξεκινήσει ένας πόλεμος ανάμεσα στους τρεις αυτούς ετερόκλητους χαρακτήρες και τον δικαστή, ο οποίος θέλει να τους καταστρέψει, μόνο και μόνο γιατί τους θεωρεί κατώτερους και διαφορετικούς.

Υπόθεση Disney

Στην περίοδο του '90 η Disney διάγει μία από τις πιο παραγωγικές δεκαετίες της. Με ό,τι καταπιάνεται μετατρέπεται σε χρυσό, τόσο στον εισπρακτικό τομέα, όσο και σε αυτόν των κριτικών.

Το ίδιο συμβαίνει και με αυτή την ταινία. Καταφέρνει να διασκεδάσει τους μικρούς φίλους, αλλά συγχρόνως να φανεί ενδιαφέρουσα και στους μεγάλους. Συνυπάρχει το στοιχείο της περιπέτειας και του μυστηρίου, ενώ πολλές φορές γίνεται και πιο σκοτεινή. Επίσης, υπάρχουν και τα στοιχεία της κωμωδίας από τους φίλους του Κουασιμόδου. Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα τραγούδια που συνυπάρχουν αρμονικά και δίνουν μία ακόμα ευχάριστη νότα. Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ ότι εδώ η Disney ασχολείται και με τη θρησκεία, θέμα που δύσκολα το συναντάμε σε τέτοιου είδους ταινίες.

Μικρά μυστικά της «Παναγίας των Παρισίων»

1) Έλαβε υποψηφιότητες για Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής και Χρυσής Σφαίρας για Καλύτερη Μουσική.

2) Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούμε τις φωνές των: Σάκη Ρουβά στο ρόλο του Κουασιμόδου και Πέμη Ζούνη ως Εσμεράλδας, ενώ τα τραγούδια της ερμηνεύει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

3) Μία ακόμα διασκευή της ταινίας που προτείνω είναι αυτή του 1939 με τον Τσαρλς Λότον στο ρόλο του Κουασιμόδου.

4) Η μουσική σύνθεση της ταινίας ανήκει στον βραβευμένο με Όσκαρ για τις ταινίες «Αλαντίν» και «Πεντάμορφη και το τέρας», Άλαν Μένκεν.   

Σας εύχομαι καλή θέαση και να βλέπετε ταινίες, σας κάνουν καλό!      

Γιάννης Βανταράκης

Προτάσεις Θεάτρου & Κινηματογράφου

Συνεντεύξεις

johnvantarakis86@gmail.com

Oνομάζομαι Ιωάννης Βανταράκης, γεννημένος και μεγαλωμένος στον Βύρωνα, με μία 4χρονη στάση στην πανέμορφη Βέροια. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είχα μία ιδιαίτερη αγάπη για τον κινηματογράφο, αργότερα για το θέατρο, ταυτόχρονα πάντοτε με τη μουσική, τα βιβλία και γενικά με ό,τι αφορούσε τις τέχνες. Πιστεύω ότι είναι οι αφορμές που γεννούν στον άνθρωπο το συναίσθημα του να αγαπήσει τον εαυτό του πρώτα και στη συνέχεια τον συνάνθρωπο του, καθώς και να μπορέσει να κατανοήσει την ομορφιά του διαφορετικού, χωρίς να το σκοτώνει.

Περισσότερα άρθρα