«Η Ναυσικά της Κοιλάδας των Ανέμων» Πρόταση ταινίας

Οι ημέρες της καραντίνας και του κορονοϊου δυστυχώς δεν έχουν περάσει. Γι’ αυτό το allaboutparents έρχεται να σας προτείνει ταινίες για να περάσετε όμορφα το χρόνο σας με την οικογένεια. Αυτήν τη φορά ταξιδεύουμε στην Ιαπωνία και στον μαγικό κόσμο του Μιγιαζάκι. Γνωστός και πολυβραβευμένος, ειδικά σε όσους ασχολούνται με το animation και ειδικά με τα manga.

Πριν ξεκινήσω να γράφω, αναρωτήθηκα πώς ένας όχι τόσο φίλος του manga θα μπορέσει να παροτρύνει έναν άνθρωπο να δει την ταινία… η μόνη λύση σκέφτηκα είναι ένας μαραθώνιος στον μαγευτικό κόσμο του Μιγιαζάκι.

Η ταινία που προτείνω είναι από τις πρώτες του σκηνοθέτη, για πολλούς θεωρείται και η πρώτη και έχει τίτλο «Η Ναυσικά της Κοιλάδας των Ανέμων», (1984). Η πλοκή παρακολουθεί την πορεία της Ναυσικάς, πριγκίπισσας της Κοιλάδας του Ανέμου, η οποία με τη βοήθεια του εξερευνητή Γιούπα και του Ασμπέλ θα προσπαθήσει να φέρει την ειρήνη ανάμεσα στους ανθρώπους, ενώ συγχρόνως θα πρέπει να προστατέψει τα πλάσματα της ζούγκλας από το σατανικό βασίλειο της Τολμέκια.

Η ταινία φέρνει πολλά από τις μέρες που ζούμε. Την παρέμβαση των ανθρώπων στο περιβάλλον και πώς η φύση και τα ζώα που την  κατοικούν εκδικούνται. Ο Μιγιαζάκι, επίσης, όπως και σε όλη του τη φιλμογραφία θίγει πολλές φορές οικολογικά θέματα και πολλές φορές την ταινία θα την ονόμαζες και δυστοπική.

 

Αν και παιδικό, έχει κάποιες μικρές δόσεις «βίας», ο Μιγιαζάκι καταφέρνει να τις μοιράζει πολύ όμορφα χωρίς να είναι απαγορευτικό για τα μάτια ενός παιδιού. Τέλος, άλλο ένα θέμα που θίγεται είναι η αλόγιστη απληστία του ανθρώπου για εξουσία, η οποία τον οδηγεί στη χρήση βίας, με αποτέλεσμα να φέρει και εκείνη πίσω βία.

Πιστεύω, κλείνοντας, ότι αξίζει να δώσετε την ευκαιρία στον Μιγιαζάκι και να τον αφήσετε να σας ταξιδέψει στον μαγικό του κόσμο, αφήνοντας για λίγο την Disney και την Pixar. Εύχομαι να το απολαύσετε και ίσως στο τέλος προβληματιστούμε λίγο όλοι μαζί για το τι έχουμε κάνει λάθος…

 

Βανταράκης Γιάννης

Προτάσεις Θεάτρου & Κινηματογράφου

Συνεντεύξεις

johnvantarakis86@gmail.com

Περισσότερα άρθρα
Tags: