“Hook” Πρόταση Ταινίας για μικρούς & μεγάλους

Καλησπέρα φίλες και φίλοι του allaboutparents.gr. Αυτήν τη φορά θα μιλήσουμε για ένα αγαπημένο και πολυδιαβασμένο  βιβλίο του συγγραφέα Τζέιμς Μάθιου Μπάρι. Tον Πήτερ-Παν. Ένα έργο που λόγω της θεματολογίας του βρήκε πολλές φορές τον δρόμο για τις κινηματογραφικές αίθουσες.

Η δική μου αγαπημένη εκδοχή και αυτή που προτείνω στους μικρούς μας φίλους είναι του 1991. Mε μία αντίθεση καθώς ονομάζεται Ηοοk. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τον Ρόμπιν Γουίλιαμς ως (Πήτερ Μπάνινγκ), τον Ντάστιν Χόφμαν ως (Κάπταιν-Ηοοκ), τον Μπομπ Χόσκινς ως (Σμι) και την Τζούλια Ρόμπερτς ως (Τίνκερ Μπελ).

H υπόθεση

Η υπόθεση έχει μία διαφορά σε σχέση με τις άλλες μεταφορές του έργου στον κινηματογράφο. Εδώ ο Πήτερ Μπάνινγκ είναι ένας διαπρεπής μεγαλοδικηγόρος με οικογένεια. Δεν μένει πια στην Χώρα του Ποτέ και δυστυχώς έχει ξεχάσει να χρησιμοποιεί την φαντασία του και τις θετικές σκέψεις. Συγχρόνως είναι αρκετά αποτραβηγμένος και από τα παιδιά του λόγω φόρτου εργασίας. Τί θα γίνει όμως όταν ο Hook απαγάγει τα παιδιά του ζητώντας εκδίκηση για την προ ετίας ήττα του από τον Πήτερ-Παν; Τότε ο Πήτερ με την βοήθεια της Τίνκερ-Μπελ και των Χαμένων παιδιών. Θα προσπαθήσει να ξαναπετάξει χρησιμοποιώντας τις θετικές σκέψεις, να βρει την αθωότητα που είχε χάσει και φυσικά να πάρει πίσω τα παιδιά του.       

Οι ταινίες που έχει γυρίσει ο Στίβεν Σπίλμπεργκ στην δεκαετία του ’90 είναι ταυτόχρονα ουσιαστικές. Οι πιο πολλές, εισπρακτικές επιτυχίες, αλλά και Ακαδημαϊκές, καθώς τον στέλνουν στα Όσκαρ. Ο Hook είναι μία ταινία που έγινε αποδεκτή από κοινό αλλά και από κριτικούς. Καθώς προσφέρει μία πολύ τρυφερή και περιπετειώδη ταινία γύρω από τον Πήτερ Παν και την αθωότητα που κρύβει όντας ένα παιδί που δεν έχει μεγαλώσει.

Διαβάστε επίσης

Φυσικά, στο αποτέλεσμα βοηθούν και οι ηθοποιοί, αφού το δίδυμο Ρόμπιν Γουίλιαμς – Ντάστιν Χόφμαν είναι στα καλύτερα του. Αποδίδει κάτι παραπάνω από τους ρόλους τους. Ενώ και οι δεύτεροι ρόλοι ακολουθούν πιστά και συγχρονισμένα.

Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερων οπτικών εφέ, καλύτερης σκηνογραφίας, ενδυματολογίας και μακιγιάζ, ενώ την μουσική έχει γράψει ένας από τους μόνιμους συνεργάτες του Σπήλμπεργκ, ο Τζον Γουίλιαμς.      

Κάποια μικρά μυστικά (trivia) για την ταινία:

1) ο Ρόμπιν Γουίλιαμς και ο Στίβεν Σπήλμπεργκ έγιναν κολλητοί μετά τα γυρίσματα της ταινίας. Όταν ο Ρόμπιν πέθανε, ο Στίβεν έβαλε την ταινία, αλλά δεν μπορούσε να την τελειώσει γιατί δεν μπορούσε να σταματήσει να κλαίει.

2) Ο Hook έχει ένα πολύ ιδιαίτερο καπέλο. Τα τρίγωνα στα πλάγια αντιπροσωπεύουν τα δόντια του κροκόδειλου και προοικονομούν το θάνατο του.

«Ποπάυ ο Ναύτης» Πρόταση
Πάτησε επάνω στην εικόνα για να κάνεις δική σου τη μηχανή παρασκευής ποπ κορν

Να είστε καλά και να βλέπετε ταινίες, κάνουν καλό.

Βανταράκης Γιάννης

Προτάσεις Θεάτρου & Κινηματογράφου

Συνεντεύξεις

johnvantarakis86@gmail.com

Oνομάζομαι Ιωάννης Βανταράκης, γεννημένος και μεγαλωμένος στον Βύρωνα, με μία 4χρονη στάση στην πανέμορφη Βέροια. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είχα μία ιδιαίτερη αγάπη για τον κινηματογράφο, αργότερα για το θέατρο, ταυτόχρονα πάντοτε με τη μουσική, τα βιβλία και γενικά με ό,τι αφορούσε τις τέχνες. Πιστεύω ότι είναι οι αφορμές που γεννούν στον άνθρωπο το συναίσθημα του να αγαπήσει τον εαυτό του πρώτα και στη συνέχεια τον συνάνθρωπο του, καθώς και να μπορέσει να κατανοήσει την ομορφιά του διαφορετικού, χωρίς να το σκοτώνει.

Περισσότερα άρθρα