«Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης» Πρόταση Animation

«Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης» Πρόταση Animation

Αυτό το Σάββατο κλείνει ο Χριστουγεννιάτικος κύκλος ταινιών που προτείναμε γι’ αυτές τις γιορτινές ημέρες. Αυτήν τη φορά, θα προτείνουμε άλλη μία ταινία κινουμένων σχεδίων, τον «Χριστουγεννιάτικο εφιάλτη», σε σκηνοθεσία Χένρι Σέλικ. Πίσω από το σενάριο και την παραγωγή βρίσκεται ο σκοτεινός παραμυθάς, Τιμ Μπάρτον, γνωστός για τα πρώτα Μπάτμαν, τον Ψαλιδοχέρη κι άλλα όμορφα αλλά σκοτεινά παραμύθια.

Καλή χρονιά με υγεία, χαρά & ευτυχία στις ζωές σας φίλοι του allaboutparents.gr. Έυχομαι το 2021 να φέρει στις ζωές σας ό,τι δεν έφερε η δύσκολη και περίεργη χρονιά που έφυγε.

Η ταινία βγήκε στις αίθουσες το 1993 και έγινε αποδεκτή από κοινό ενώ και οι κριτικοί μίλησαν γι’ αυτή με εγκωμιαστικά σχόλια.

Η υπόθεση του animation

Ήρωας της ταινίας είναι ο Τζακ Σκέλιγκτον, ο οποίος είναι η πιο σπουδαία μορφή στη Χώρα του Χάλογουιν. Κάθε χρόνο σκέφτεται τα πιο ευφάνταστα και απίστευτα κόλπα για τη γιορτή του Χάλογουιν. Φέτος όμως αισθάνεται ότι «βαριέται», ενώ όλα του φαίνονται συνηθισμένα. Μία νύχτα, καθώς περπατάει σ’ ένα δρόμο, μπαίνει σε μία πόρτα όπου εκεί γνωρίζει την πολύχρωμη και χαρούμενη «Πόλη των Χριστουγέννων», η οποία αμέσως τον γοητεύει. Έτσι, αποφασίζει να απαγάγει τα Χριστούγεννα και να τα φέρει στο Χάλογουιν, υποδυόμενος κι εκείνος τον Άι-Βασίλη. Φυσικά, όλα πηγαίνουν στραβά και παίρνουν αναπάντεχη τροπή.

«Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης»

O ήρωας του animation

Πολλοί θα πουν ότι ο Τζακ είναι ένας κακός ήρωας, καθώς θέλει να απαγάγει τον Άι-Βασίλη. Αλλά, αν κοιτάξουμε βαθύτερα θα δούμε ότι έχει μία ομοιότητα με τον Grinch που μιλούσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μεν θέλει να επουλώσει τις τραυματικές παιδικές του εμπειρίες, ο δε Τζακ θέλει να δώσει μία άλλη νότα στα Χριστούγεννα. Να τα αναβιώσει και να δώσει στα παιδιά-θεατή μία ενήλικη ματιά.

Διαβάστε επίσης:

Μέσα απ’ αυτό το γκόθικ σκηνικό και τη σκοτεινή πολλές φορές εικόνα των ηρώων, αναδύεται με περίτεχνο τρόπο η μαγεία των Χριστουγέννων. Ενώ, στο πρόσωπο του μοναχικού και περίεργου Τζακ, αντικρίζουμε έναν άνθρωπο που προσπαθεί ν’ ανακαλύψει τη δική του θέση στη ζωή. Καθώς ταξιδεύει σ’ ένα σκληρό κόσμο, με μόνο εφόδιο ότι πρέπει να βασίζεται στις δικές του δυνάμεις. Αυτό νομίζω ότι είναι και το μεγαλύτερο μήνυμα των Χριστουγέννων.

Μικρά μυστικά του animation

1) Είναι η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που χρησιμοποιεί το σύστημα stop-motion. Ουσιαστικά, είναι κουκλοθέατρο που γυρίζεται καρέ-καρέ. Για την ταινία χρειάστηκαν εκατό τεχνικοί.      

2) Μεγάλο ατού της ταινίας είναι και τα τραγούδια. Τη δουλειά ανέλαβε o φίλος του Burton, Danny Elfman και έδωσε τον καλύτερο του εαυτό με τίτλους όπως: Sally’s Song και Jack’s Lament.

Γιάννης Βανταράκης

Προτάσεις Θεάτρου & Κινηματογράφου

Συνεντεύξεις

johnvantarakis86@gmail.com

Oνομάζομαι Ιωάννης Βανταράκης, γεννημένος και μεγαλωμένος στον Βύρωνα, με μία 4χρονη στάση στην πανέμορφη Βέροια. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είχα μία ιδιαίτερη αγάπη για τον κινηματογράφο, αργότερα για το θέατρο, ταυτόχρονα πάντοτε με τη μουσική, τα βιβλία και γενικά με ό,τι αφορούσε τις τέχνες. Πιστεύω ότι είναι οι αφορμές που γεννούν στον άνθρωπο το συναίσθημα του να αγαπήσει τον εαυτό του πρώτα και στη συνέχεια τον συνάνθρωπο του, καθώς και να μπορέσει να κατανοήσει την ομορφιά του διαφορετικού, χωρίς να το σκοτώνει.

Περισσότερα άρθρα