«Αμαντέους» Πρόταση Ταινίας για Γονείς & Εφήβους

Καλησπέρα σας αγαπητοί φίλοι και φίλες του allaboutparents.gr. Άλλο ένα Σαββατοκύριακο με κινηματογραφική πρόταση που ελπίζουμε να σας κρατήσει όμορφη συντροφιά. Αυτή τη φορά θα έχει μουσική χροιά και πρόκειται για τη ζωή του μεγαλύτερου ίσως συνθέτη όλων των εποχών, του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ ειπωμένη από ον άσπονδο εχθρό του Σαλιέρι.

Η υπόθεση

Η ταινία είναι γυρισμένη το 1984 σε σκηνοθεσία Μίλος Φόρμαν, ενώ το σενάριο έγραψε ο Πίτερ Σάφερ και είναι βασισμένο στο θεατρικό έργο του ίδιου που βασίστηκε στο θεατρικό έργο του Αλέξανδρου Πούσκιν Μότσαρτ και Σαλιέρι.

Στην ταινία μεταφερόμαστε στο 1823 όπου ο συνθέτης Αντόνιο Σαλιέρι βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία και αποπειράται να αυτοκτονήσει ζητώντας συγχώρεση καθώς θεωρεί τον εαυτό του υπαίτιο για τον θάνατο του Μότσαρτ. Γι’ αυτόν το λόγο εισάγεται σε ψυχιατρείο όπου δέχεται την επίσκεψη ενός ιερέα για να τον εξομολογήσει. Κάπως έτσι έτσι ξετυλίγεται το κουβάρι της γνωριμίας με τον Μότσαρτ, τη ζήλια που έκρυβε για το ταλέντο του, αλλά και το σχέδιο που είχε όπου και οδήγησε στον θάνατο το μεγάλο συνθέτη το 1791.

Διαβάστε επίσης

Η ταινία δεν είναι η κλασσική βιογραφική ταινία, αλλά θεωρώ πώς είναι κάτι παραπάνω. Ίσως η προσπάθεια του ανθρώπου να ξεφύγει από την μετριότητα και να απογειωθεί στο ανώτατο. Αυτό είναι που χωρίζει τον Μότσαρτ απ’ τον Σαλιέρι το ανώτατο ταλέντο το οποίο κατέχει ο Μότσαρτ και το οποίο ζηλόφθονα εποφθαλμιά ο Σαλιέρι. Μία διαρκής σύγκρουση μέχρι να έρθει το μοιραίο…

Μικρά μυστικά της ταινίας

Η ταινία προτάθηκε για 11 Όσκαρ μεταξύ των οποίων και μιας διπλής υποψηφιότητας για τους πρωταγωνιστές της (Φάριντ Μάρεϊ Έιμπραχαμ και Τομ Χαλς) στην κατηγορία Ά Ανδρικός Ρόλος. Την βραδιά των Όσκαρ ο Έιμπραχαμ επικράτησε του Χαλς κι η ταινία έλαβε τελικά 8 βραβεία Όσκαρ μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας για τον Φόρμαν.

Αυτή ήταν αγαπητοί φίλοι η πρόταση μας. Εύχομαι να περάσετε όμορφα όσοι την δείτε και να είστε καλά. Ραντεβού το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Υ.Γ.: Επίσης, θα σας πρότεινα να δείτε την θεατρική παράσταση Αμαντέους στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου με τους Γιάννη Νιάρο στο ρόλο του Αμαντέους, τον Νίκο Ψαρρά σε αυτό του Σαλιέρι ενώ συμμετέχουν οι: Μαίρη Μηνά, Γιάννης Κότσιφας, Γιώργος Τριανταφυλλίδης κ.α.   

Γιάννης Βανταράκης

Προτάσεις Θεάτρου & Κινηματογράφου

Συνεντεύξεις

johnvantarakis86@gmail.com

Oνομάζομαι Ιωάννης Βανταρακης, γεννημένος και μεγαλωμένος στον Βύρωνα, με μία 4χρονη στάση στην πανέμορφη Βέροια. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είχα μία ιδιαίτερη αγάπη για τον κινηματογράφο, αργότερα για το θέατρο, ταυτόχρονα πάντοτε με τη μουσική, τα βιβλία και γενικά με ό,τι αφορούσε τις τέχνες. Πιστεύω ότι είναι οι αφορμές που γεννούν στον άνθρωπο το συναίσθημα του να αγαπήσει τον εαυτό του πρώτα και στη συνέχεια τον συνάνθρωπο του, καθώς και να μπορέσει να κατανοήσει την ομορφιά του διαφορετικού, χωρίς να το σκοτώνει.

Περισσότερα άρθρα