Προτάσεις 3 ταινιών για τη φετινή διαφορετική Μ. Εβδομάδα

2+1 Πολυσυζητημένες ταινίες για τη ζωή του Χριστού

Επειδή η ζωή του Χριστού έδωσε τροφή για μια σειρά από πληθώρα ταινιών και σειρών γύρω από Εκείνον, το allaboutparents.gr θα σας προτείνει μία κλασική για όλη την οικογένεια και στο τέλος, θα σας παρουσιάσει δύο εναλλακτικές πολυσυζητημένες ταινίες, που έχουν διχάσει τη χριστιανική κοινότητα, κυρίως λόγω της προσέγγισης της ανθρώπινης φύσης του Θεανθρώπου.

Το allaboutparents.gr πιστό στο ραντεβού του έρχεται να σας προτείνει 3 ταινίες στη συσκευασία της μίας!

"H Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου"

Προτάσεις 3 ταινιών για τη φετινή διαφορετική Μ. Εβδομάδα

Η ταινία λοιπόν με τη ζωή του Ιησού Χριστού που προτείνουμε για όλη την οικογένεια είναι «η Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου» του 1965.

Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι η μία εκ των τριών ταινιών που είναι η πιο βατή για την ζωή του Χριστού, τόσο βατή που σε πολλά σημεία φτάνει και τον βαθμό μιας διδαχής σε εκκλησία ή κατηχητικό. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Τζορτζ Στίβενς, ο οποίος παραδίδει έναν υπερσυντηρητικό ήρωα, χωρίς ίχνος ψεγαδιού. Ενώ στο ρόλο του Ιησού, συναντάμε τον Σουηδό Μαξ φον Σιντοφ, ο οποίος σε πολλά σημεία με την ερμηνεία του κλέβει την παράσταση.

Η ταινία ακολουθεί πιστά τη διαδρομή από τη Γέννηση στη Βηθλεέμ, τη συνάντηση με τους μαθητές, τα θαύματα, τον Μυστικό Δείπνο, την Προδοσία, τη Σταύρωση, την Ανάσταση και την Ανάληψη στον ουρανό. Δίπλα στον Μαξ φον Σιντοφ θα συναντήσουμε τον Τζων Γουέιν, τον Τέλι Σαββάλας και άλλους γνωστούς ηθοποιούς της εποχής.

Εναλλακτικές προτάσεις ταινιών

Οι ταινίες οι οποίες προτείνονται ως εναλλακτικές και αφορούν κυρίως τις οικογένειες με εφήβους, μιας και είναι ταινίες οι οποίες συμβάλλουν στη διαμόρφωση της κριτικής σκέψης και ανοίγουν ένα μεγάλο πεδίο συζήτησης μεταξύ των οικογενειακών μελών, είναι «ο Τελευταίος Πειρασμός» και το «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον».

"Ο Τελευταίος πειρασμός"

Η πρώτη, «ο Τελευταίος Πειρασμός» του Μάρτιν Σκορσέζε, είναι βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, με τους Γουίλιαμ Νταφόε και Χάρβεϊ Καιτέλ. Μία ταινία που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων για το βλάσφημο, όπως θεωρήθηκε από την εκκλησία, περιεχόμενο της. Διότι παρουσίαζε έναν Ιησού στην ανθρώπινη μορφή, που υποκύπτει σε ανθρώπινους πειρασμούς, όπως λόγω χάρη στη γυναικεία σάρκα. Η ταινία απαγορεύτηκε σε πολλούς κινηματογράφους, ενώ φυσικά δεν έλειψαν και τα επεισόδια.

"Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον"

Τέλος, στο ίδιο πνεύμα τοποθετείται και το «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον» του Πιερ Πάολο Παζολίνι, με τον πρωταγωνιστικό ήρωα να τον υποδύεται ένας ερασιτέχνης Ισπανός φοιτητής, εν ονόματι Ενρίκε Ιραζόκι, που είναι ίσως η πιο απλή, λιτή, πιστή προσέγγιση στη ζωή του Χριστού. Όταν είδαν αυτή την ταινία πολλοί απόρησαν πως γίνεται να τη σκηνοθέτησε ένας κομμουνιστής, άθεος και ομοφυλόφιλος, όπως ο Παζολίνι. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν τη συγκεκριμένη ταινία ό,τι πιο πιστό έχει γυριστεί πάνω στο πνεύμα των Ευαγγελίων. Άλλοι, τη θεωρούν μια ιερόσυλη ταινία, η οποία γυρίστηκε με σκοπό να προσβάλει τα αισθήματα των πιστών.

 

Εύχομαι να επιλέξετε κάποια από τις παραπάνω προτεινόμενες ταινίες και να τις βρείτε ενδιαφέρουσες, όχι μόνο για το περιεχόμενο τους και την καλλιτεχνική τους προσέγγιση, αλλά κυρίως ως αφορμή για συζήτηση μεταξύ των οικογενειακών μελών για την πίστη, την αξιοποίηση των συμβολισμών και την ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας.

Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση!

Διαβάστε επίσης

Βανταράκης Γιάννης

Προτάσεις Θεάτρου & Κινηματογράφου

Συνεντεύξεις

johnvantarakis86@gmail.com

Oνομάζομαι Ιωάννης Βανταράκης, γεννημένος και μεγαλωμένος στον Βύρωνα, με μία 4χρονη στάση στην πανέμορφη Βέροια. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είχα μία ιδιαίτερη αγάπη για τον κινηματογράφο, αργότερα για το θέατρο, ταυτόχρονα πάντοτε με τη μουσική, τα βιβλία και γενικά με ό,τι αφορούσε τις τέχνες. Πιστεύω ότι είναι οι αφορμές που γεννούν στον άνθρωπο το συναίσθημα του να αγαπήσει τον εαυτό του πρώτα και στη συνέχεια τον συνάνθρωπο του, καθώς και να μπορέσει να κατανοήσει την ομορφιά του διαφορετικού, χωρίς να το σκοτώνει.

Περισσότερα άρθρα