Παιδιά & Χρήση Μάσκας στο Σχολείο

Η νέα σχολική πραγματικότητα

 

Η νέα σχολική πραγματικότητα καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Σε μία εβδομάδα από σήμερα, το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει, οι σχολικές αίθουσες θα γεμίσουν – αν και με μικρότερο αριθμό μαθητών – και όλοι μας θα έρθουμε αντιμέτωποι με τη νέα πραγματικότητα.

 

Συζητώντας με πολλούς γονείς αλλά και με εκπαιδευτικούς για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση με την πανδημία του Covid-19, αλλά και για το πώς όλοι μας μπορούμε να προσαρμοστούμε σε αυτή, πληθώρα προβληματισμών και ανησυχιών έρχονται στο προσκήνιο.

 

Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση της μάσκας και ποιοι οι κίνδυνοι; Μπορεί η μάσκα να χρησιμοποιηθεί σε πολύ μικρά παιδιά, όπως αυτά του Νηπιαγωγείου; Η χρήση της μάσκας δημιουργεί πρόβλημα στην αναπνοή ή στην ανάπτυξη των πνευμόνων; Η μάσκα τελικά προστατεύει; Μπορεί το παιδί να μάθει να φορά τη μάσκα σωστά;

 

Είναι πολύ πιθανό ήδη πολλές οικογένειες να έχουν εκπαιδευτεί και αυτοματοποιήσει τη χρήση της μάσκας και η διαδικασία για τα παιδιά να έχει μετατραπεί σε οικεία. Για τις οικογένειες όμως που δε χρειάστηκε ή δε θέλησαν μέχρι σήμερα να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία. Η εκπαίδευση για τη σωστή χρήση μάσκας χρειάζεται τόση προετοιμασία, όση προετοιμασία χρειάζεται και η μετάβαση από το ξέγνοιαστο καλοκαίρι, στις υποχρεώσεις της νέας σχολικής χρονιάς.

 

Προσωπικά, εξεπλάγην θετικά όταν κατά την επιστροφή στη ρουτίνα, κατόπιν της άρσης των αυστηρών μέτρων και της καραντίνας, συνειδητοποίησα δουλεύοντας ξανά με παιδιά ότι η χρήση της μάσκας δεν τα προβλημάτιζε, τουλάχιστον όχι τόσο – όσο εμάς του μεγάλους. Αναμφισβήτητα, οι μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική ή συμπεριφορική διαταραχή δυσκολεύτηκαν και αναμένουμε να δυσκολευτούν πολύ περισσότερο από τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης. Επιπρόσθετα, μαθητές με σοβαρά νευρολογικά, μυϊκά ή άλλα νοσήματα, επίσης περιμένουμε ότι η χρήση της μάσκας θα είναι μια απαιτητική υπόθεση γι’ αυτούς. Ωστόσο, μην ξεχνάμε ότι για όλες τις παραπάνω κατηγορίες η χρήση της μάσκας ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Μάλιστα, στα σχολεία ειδικής και Εκπαίδευσης, προβλέπεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτή.

 

Είναι φυσικό να ανησυχείτε για το πώς θα φορούν μάσκα τα παιδιά σας στο σχολείο, αλλά πάντα υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι να διδάξουμε τα παιδιά μας οτιδήποτε και είμαι πεπεισμένη ότι θα εκπλαγείτε με το πόσο γρήγορα αυτά μαθαίνουν.

 

Πρώτα από όλα, θυμηθείτε ότι όσο για εσάς τους ίδιους η χρήση της αποτελεί μια εύκολη και με θετικό πρόσημο υπόθεση, τόσο και για τα παιδιά σας θα συμβαίνει το ίδιο ή θα είναι πιο εύκολο εσωτερικά γι’ αυτά να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση. Αν η χρήση μάσκας δυσκολεύει πολύ εσάς τους ίδιους, σας προκαλεί εκνευρισμό, τη θεωρείτε άχρηστη ή επικίνδυνη, έτσι ακριβώς θα το δουν και τα παιδιά σας, μετατρέποντάς τη σε μια επίπονη ή εκνευριστική διαδικασία και για τα ίδια.

 

Μιας και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική εντός των σχολικών μονάδων και των χώρων με συγχρωτισμό, ακόμα και στο Νηπιαγωγείο, σε συνδυασμό με το ότι ήρθε για να μείνει στην καθημερινότητα όλων μας, ίσως ήρθε η ώρα να την αντιμετωπίσουμε μαζί με τα παιδιά μας ως ένα «παιχνίδι», που έχει παράλληλα σοβαρές διαστάσεις.

 

Να μερικοί τρόποι που μπορούμε να κάνουμε τη χρήση μάσκας πιο ανεκτή:

 

1. Βάλτε το παιδί να διαλέξει το χρώμα, την υφή και το σχέδιο της μάσκας. Πάρτε μάσκες με τους αγαπημένους τους ήρωες ή ζώα ή αθλητική ομάδα. Μεγάλες εταιρίες, όπως η Disney, έχουν βγάλει μάσκες με τους αγαπημένους χαρακτήρες των παιδιών. Αν έχετε δεξιότητες ραπτικής δημιουργήστε τη μαζί, γιατί όχι;

 

2. Παίξτε με τα λάστιχα! Πειραματιστείτε με διαφόρων ειδών λάστιχα τα οποία δεν ενοχλούν τα αυτιά. Πιο μαλακά, λιγότερο σφιχτά, όπως επίσης υπάρχουν κορδόνια που μετατρέπουν τα δύο λάστιχα σε ένα και εφαρμόζουν στο κεφάλι. Χρησιμοποιείστε κουμπιά ραμμένα σε μια κορδέλα για να στερεώσετε τα λάστιχα.

 

3. Οι πολλές επιλογές μπορεί να κάνουν τη διαδικασία λιγότερο βαρετή! Σίγουρα, η τσάντα του παιδιού είναι απαραίτητο να έχει παραπάνω από μία μάσκες, γιατί να μην είναι όλες διαφορετικές μεταξύ τους; Γιατί να μην έχουν και τα δικά τους ονόματα;

 

4. Παίξτε φορώντας μάσκα στο αγαπημένο λούτρινο ζωάκι του παιδιού!

 

5. Γονείς και παιδιά φορέστε μάσκα μπροστά στο καθρέφτη μαζί!

 

6. Εξηγήστε στα παιδιά ότι με τη μάσκα προσπαθούμε να κρατήσουμε μακριά τα «κακά» μικρόβια. Ανοίξτε συζήτηση και το χώρο για απορίες. Απαντήστε με ειλικρίνεια και με τρόπο που μπορούν να καταλάβουν.

 

7. Προσοχή στο μέγεθος! Η μάσκα θα πρέπει να είναι άνετη, εύχρηστη και να φοριέται σωστά, για να μην παρεμποδίζει το παιδί στην ομιλία ή στις κινήσεις.

 

8. Δώστε ρόλο στα μεγαλύτερα παιδιά – ξετρελαίνονται με αυτό – και προτείνετέ τους να αναλάβουν τη φροντίδα της μάσκας τους, σε καθημερινή βάση. Σε πρώτη φάση πλύνετε τις μάσκες μαζί, με καυτό νερό και χρησιμοποιείστε απορρυπαντικά από φυσικά προϊόντα, ιδανικά χωρίς άρωμα. Πλύνετε καθημερινά για να αποφύγετε ανεπιθύμητες ή δύσκολες μυρωδιές. Μια σταγόνα με αιθέριο έλαιο μπορεί να κάνει ευχάριστη την χρήση της.

 

9. Προετοιμασία! Μην περιμένετε την ημέρα που θα πάει το παιδί σχολείο για να φορέσει τη μάσκα. Καλό είναι να το εκπαιδεύσετε αρκετές ημέρες πριν.

 

10. Επιβράβευση! Κατά την προετοιμασία, την επόμενη φορά που θα φορέσετε μάσκα βγάλτε την πριν αρχίσει το παιδί να την τραβάει και επιβραβεύστε το άμεσα με κάποιο τρόπο πριν το χρόνο που συνήθως εκδηλώσει δυσαρέσκεια. Μπορείτε να του προσφέρετε πρόσβαση σε ένα παιχνίδι, να του πείτε μπράβο, να το χαϊδέψετε – ό,τι είναι ενισχυτικό για το παιδί σας. Το ιδανικό είναι να παρέχετε κάποια επιβράβευση η οποία δεν είναι διαθέσιμη σε άλλες περιστάσεις. Σταδιακά και αργά αυξήστε το χρόνο που θα παραμένετε με τη μάσκα. Αν δυσανασχετήσει στον αυξημένο χρόνο βγάλτε του τη μάσκα, μην το επιβραβεύσετε, μην σχολιάστε τίποτα και την επόμενη φορά μειώστε πάλι το χρόνο.

 

11. Ζητήστε την βοήθεια τους! Θυμηθείτε, τα παιδιά αποδίδουν καλύτερα όταν νιώθουν ότι έχουν τον έλεγχο. Ζητήστε την βοήθεια τους να βρείτε τρόπους μαζί έτσι ώστε να φοράτε την μάσκα πιο ευχάριστα και να μην τα δυσκολεύει.

 

12. Γενίκευση. Σταδιακά όταν θα κατακτήσετε ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα φορώντας τη μάσκα αρχίστε να πηγαίνετε μαζί του και σε διαφορετικούς χώρους εκτός σπιτιού, ξεκινώντας πρώτα από πιο οικεία περιβάλλοντα, που μοιάζουν με το σπίτι σας όπως το σπίτι ενός φίλου του.

 

Σήμερα, οι επιστήμονες τεκμηριώνουν την ασφάλεια της χρήσης μάσκας για παιδιά άνω των 2 ετών. Επιβεβαιώνουν ότι δεν επηρεάζει ούτε τη λειτουργία ούτε την ανάπτυξη του αναπνευστικού συστήματος, ούτε επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού. Συνιστούν μόνο ότι θα πρέπει να αποφεύγεται από μικρή ομάδα παιδιών με συγκεκριμένα νοσήματα (έντονη αναπνευστική δυσχέρεια, νευρολογικό, μυϊκό νόσημα κ.α.) και αντί μάσκας μπορεί να χρησιμοποιηθεί η προμετωπίδα. Επιπλέον, δεν έχει βρεθεί καμία ένδειξη ότι επηρεάζει την ανάπτυξη των πνευμόνων και ότι δεν έχει καμία επίδραση στο αμυντικό σύστημα, αντίθετα το προστατεύει.

 

Οι ανησυχίες μας ως γονείς μπορεί να είναι δικαιολογημένες, αλλά είναι σημαντικό να μπορέσουμε να δείξουμε εμπιστοσύνη σήμερα στους επιστήμονες.

 

Τα παιδιά μας είναι τόσο εύκαμπτα και ευπροσάρμοστα, καθώς μαθαίνουν τόσα πολλά, από πολύ μικρή ηλικία, που πραγματικά μια πρακτική εφαρμογή δεν θα τους δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα και η γνώση θα αφομοιωθεί άμεσα. Αρκεί να γίνει σωστά, με στωικότητα και θετική διάθεση. Η εκπαίδευση των παιδιών για τη χρήση μάσκας πρέπει να γίνεται και από τους γονείς αλλά και από τους εκπαιδευτικούς, σε ένα συμπληρωματικό σχήμα. Έτσι τα παιδιά θα μπορέσουν να εξοικειωθούν σε σύντομο χρόνο.

 

Σιγά σιγά και ενωμένοι θα τα πετύχουμε όλα, με απαραίτητα εφόδια την επιμονή, την υπομονή και φυσικά την εμπιστοσύνη στα παιδιά!

 

Μαρία Αποστολοπούλου

Ψυχολόγος ΑΠΘ

Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια

Ιδρυτικό Μέλος του www.allaboutparents.gr

Δόκιμο Τακτικό Μέλος ΙΣΟΨ

6979220722

maria.apostolopulu@gmail.com

Περισσότερα άρθρα