ΤΙ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΗ ΣΥΧΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ & ΤΗΝ ΑΚΡΑΤΕΙΑ;

Τι οδηγεί το παιδί στη συχνή ενούρηση & την ακράτεια;

Συχνά γονείς προβληματίζονται διότι τα παιδιά τους παρότι είχαν μάθει να πηγαίνουν τουαλέτα μόνα τους ή να λένε ότι θέλουν τουαλέτα, ξαφνικά «τα κάνουν πάνω τους». Ενώ είχαν αυτονομηθεί πλήρως ή εν μέρει, αντιμετωπίζουν κάποιο πισωγύρισμα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Τι έπαθε το παιδί; Ξέχασε ότι έμαθε; Θα το μάθει ξανά;

Αυτά και άλλα τόσα είναι τα ερωτήματα που παιδεύουν τους γονείς. Το παιδί που βγαίνει από το πρόγραμμά του, την καθιερωμένη ρουτίνα του, νιώθει ανασφάλεια, φόβο και αυτός ίσως είναι και ο βασικός λόγος που θέλει συχνά τουαλέτα ή δεν προλαβαίνει να το πει ή «ξεχνάει».

Διαβάστε επίσης

Άλλοι λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι:

1. Αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

2. Αλλαγή παρέας/φίλων/τσακωμοί.

3. Αλλαγή σπιτιού/δωματίου.

4. Χωρισμός γονέων/συχνή αλλαγή σπιτιών/αποχωρισμός γονέων.

5. Νέα μέλη στην οικογένεια/παρέα.

6. Απώλεια αγαπημένου προσώπου/πένθος/παιχνιδιού/αντικειμένου.

7. Άγχος/φόβος για το σχολείο.

8. Άγχος γονέων.

9. Για να αποφύγουν κάτι που δεν θέλουν να κάνουν, π.χ. να πάνε στο γιατρό.

Όλα όσα προαναφέρθηκαν είναι καταστάσεις που προκαλούν ανασφάλεια στο παιδί, άγχος και φόβο. Του δημιουργούν αισθήματα που δεν μπορεί να διαχειριστεί και γι’ αυτό ξεσπά, αν θέλετε, έτσι.

Διαβάστε επίσης

Αυτό λοιπόν που προτείνω εγώ να κάνετε είναι να παρατηρήσετε, πότε συμβαίνει η συχνή ενούρηση ή η ακράτεια στο παιδί. Να προσπαθήσετε να δείτε που οφείλεται και να μειώσετε τις αγχογόνες καταστάσεις. Κάτι που για εσάς είναι απλό και ανούσιο για το παιδί μπορεί να φαντάζει βουνό.

Sani Sensitive Fresh Bedpads Extra Large Υποσέντονα Διακριτικά Αρωματισμένα 90x60cm 15τμχ. Απόκτησέ τα τώρα!

Αν μειώσετε το άγχος, την ανασφάλεια και παρόλα αυτά συνεχίζεται η κατάσταση αυτή μπορείτε να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό, όπου θα σας συμβουλεύσει καλύτερα και θα σας δώσει οδηγίες για να το διαχειριστείτε. Μη ξεχνάτε πως το παιδί δε λησμόνησε όσα έμαθε, αυτή είναι η άμυνα του, μην απελπίζεστε και σταθείτε δίπλα του…όπως ΠΑΝΤΑ…

Λάλου Σπυριδούλα

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

Σχολική Ψυχολογία

www.lalouspiridoula.blogspot.com

 

Ονομάζομαι Λάλου Σπυριδούλα και είμαι Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Διαθέτω πιστοποιημένες επιμορφώσεις και μεταπτυχιακούς τίτλους στη ψυχολογία και τη διαχείριση άγχους των παιδιών, την εκπαίδευση μεταναστών και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερη. Επιπλέον, ασχολούμαι με την Ειδική Αγωγή, τη σχολική φοβία, τις διαφυλικές διαφορές, τον ιδρυματισμό και τη παιγνιοθερεπεία. Παράλληλα κάνω ιδιαίτερα μαθήματα αλλά και δημιουργική απασχόληση. Από το 2017, έχω δημιουργήσει την ιστοσελίδα: Teacher’s Blog, όπου εγώ και οι συνεργάτες μου, αναρτούμε προβληματισμούς, ιδέες, αντιλήψεις και συμβουλές γύρω από την εκπαίδευση, την οικογένεια, το σχολείο αλλά και την κοινωνία. 

Περισσότερα άρθρα