Τι είναι το Coming out; Πώς το διαχειρίζομαι ως γονιός;

Ως coming out ορίζουμε την αποκάλυψη, σε κάποιο πρόσωπο, πληροφοριών για εμάς, που δε γνωρίζει. Χρησιμοποιείται κυρίως, στην LGBTQIA+ κοινότητα, δηλαδή στο μοίρασμα της σεξουαλικής, ερωτικής ταυτότητας, της ταυτότητας φύλου.

Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για να κάνει ένα παιδί το coming out. Κάθε οικογένεια είναι ξεχωριστή και κάθε παιδί διαφορετικό. Υπάρχουν οικογένειες που σχεδόν δε χρειάζεται να γίνει coming out, καθώς γνωρίζουν από πολύ νωρίς και το αποδέχονται και άλλες που οι γονείς αρνούνται την πραγματικότητα του παιδιού. Σε κάθε περίπτωση, για να γίνει αυτή η διαδικασία χρειάζεται το παιδί να νιώσει άνετα και να μιλήσει σε ένα άτομο που εμπιστεύεται.

Διαβάστε επίσης

Σε ποια ηλικία τα παιδιά αντιλαμβάνονται τον αυτοπροσδιορισμός τους;

Δεν υπάρχει μια καθορισμένη ηλικία που τα παιδιά αντιλαμβάνονται τον αυτοπροσδιορισμός τους, σε ό,τι αφορά το φύλο ή τη σεξουαλικότητα τους. Συνήθως, η εφηβεία και η προεφηβεία είναι οι ηλικιακές ομάδες, που λόγω ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης, παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντίληψη του εαυτού και της σεξουαλικότητας.

Για τα παιδιά είναι ιδιαίτερα δύσκολη ψυχικά η αποδοχή και η κατανόηση σεξουαλικότητας ή ταυτότητας φύλου, καθώς, οι γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά με έναν συγκεκριμένο τρόπο, με βάση το φύλο που τους αποδίδεται στη γέννα.  Φανταστείτε ένα παιδί που μεγαλώνει με τις προσδοκίες των γονέων, που είναι τα πρόσωπα που αγαπά, που εμπιστεύεται και που παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο σε όλη την παιδική ηλικία και στην διαμόρφωση της προσωπικότητας.  Συχνά τα παιδιά όταν συνειδητοποιούν πως τα δικά τους θέλω και η αισθηση εαυτού διαφέρει από τις προσδοκίες των γονέων, νιώθουν ενοχή, φοβούνται πως θα απογοητεύσουν τους γονείς ή πως κάνουν κάτι λάθος.

Δε θα πρέπει να επιβάλλουμε στα παιδιά τις δικές μας προσδοκίες και πιστεύω.

Διαβάστε επίσης

Πριν το coming out

  • Αρχικά θα πρέπει να οι γονείς να δουλέψουμε πρώτα με τον εαυτό μας. Θα πρέπει να πάψουμε να έχουμε προσδοκίες και να επιβάλλουμε συγκεκριμένους τρόπους δράσης για τα παιδιά. Συνήθως, όσα μας θυμώνουν ή μας ενοχλούν στα παιδιά σχετίζονται με εμάς τους ίδιους και όχι με τα παιδιά.
  • Προσπαθήστε να επιτρέψετε στο παιδί να διερευνά, χωρίς στερεότυπα από εμάς.
  • Κάντε το παιδί σας να νιώσει ασφάλεια μαζί σας, βοηθήστε το να σας εμπιστεύεται και όχι να σας φοβάται.
  • Μην εστιάζετε στης προσδοκίες του φύλου όπως “οι άντρες δεν κλαίνε”, “τα κορίτσια δε μιλάνε έτσι” κ.λπ. 
  • Προσπαθήστε να διδάξετε στο παιδί την διαφορετικότητα, αυτό δε θα βοηθήσει μόνο ένα παιδί που επιθυμεί να κάνει coming out, αλλά θα αποτρέψει και άσχημες συμπεριφορές.

Διαβάστε επίσης

Μετά το coming out

  • Τις περισσότερες φορές, οι γονείς που ήδη γνωρίζουν, καλό θα ήταν να μην πιέσουμε τα παιδιά, θέλοντας να τα υποστηρίξουμε, να μας μιλήσουν για κάτι που δεν είναι έτοιμα. Αφήστε τα παιδιά να πάρουν τον χρόνο τους
  • Απαντήστε τους, με έναν τρόπο που θα τα κάνει να καταλάβουν πως αυτή η δήλωση δεν αλλάζει τα δικά σας συναισθήματα 
  • Το παιδί μπορεί να είναι μπερδεμένο μιλώντας σε εσάς, μην προδικάζετε όσα έχει να σας πει, ακόμη και αν σας μπερδέυουν
  • Βοηθήστε το παιδί να κατανοήσει περισσότερο τον εαυτό του, κάντε ερωτήσεις, δείξτε ενδιαφέρον για το συναίσθημά του
  • Μπείτε στη θέση του παιδιού, κατανοώντας τις δυσκολίες του. Τα παιδιά χρειάζονται την υποστήριξη, την αποδοχή και την αγάπη μας
  • Βοηθήστε και υποστηρίξτε το παιδί σας, όταν βλέπετε πως δέχεται μία διάκριση
  • Τονίστε πως συμπεριφορές εκφοβισμού δε γίνονται ανεκτές
  • Προσέξτε συμπτώματα στο παιδί όπως άγχος και συζητήστε μαζί του, αν χρειαστεί, ζητήστε βοήθεια ειδικών
  • Βοηθήστε το παιδί να επικοινωνήσει με άλλα άτομα της κοινότητας, όλοι έχουμε ανάγκη να νιώθουμε πως ανήκουμε κάπου
  • Δείξτε στο παιδί την ομορφιά της ποικιλομορφίας
  • Γίνετε πρότυπο για το παιδί σας
  • Αν δυσκολεύεστε εσείς στην αποδοχή, δουλέψτε με τον εαυτό σας, δεν είναι ζήτημα που πρέπει να επιλύσει το παιδί, αλλά εσείς

Τα παιδιά, δεν είναι προέκταση του εαυτού μας, ούτε δοχεία δικών μας απωθημένων.

Τα παιδιά μας, μας χρειάζονται, εμείς επιλέγουμε να τα φέρουμε στον κόσμο. Εκείνα δεν έχουν υποχρέωση προς εμάς κι όμως μας αποδέχονται υποχρεωτικά. Εμείς έχουμε υποχρέωση προς εκείνα να τα αποδεχόμαστε. Να τα στηρίζουμε και να τα αγαπάμε ακριβώς όπως είναι.

Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting

BSc, MSc Ψυχολογία

Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια

Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες

Μέλος της Διεθνούς Ένωσης   Σχεσιακής Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP)

6985810793

adamopouloukonstantina1@gmail.com

Περισσότερα άρθρα