ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΝ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ.

Πώς θα καταλάβεις ότι τα αδέλφια αναπτύσσουν μια δύσκολη σχέση μεταξύ τους

Η σχέση μεταξύ αδελφών είναι από τις σημαντικότερες στη ζωή ενός ανθρώπου. Οι γονείς διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της αγάπης μεταξύ τους και στην αντιμετώπιση του ενός παιδιού προς το άλλο.

Η εικόνα που οι γονείς σχηματίζουν για τα αδέλφια, συχνά είναι διαστρεβλωμένη, επιθυμούν τα παιδιά να είναι αγαπημένα και αγνοούν σημάδια.

Πριν από περίπου ένα χρόνο έβλεπα σε θεραπεία ένα μικρό κορίτσι, το οποίο είχε μία μικρότερη αδελφή. Οι γονείς μου περιέγραφαν μία ιδανική σχέση μεταξύ των παιδιών. Τότε ζήτησα να δω μαζί τα παιδιά να παίζουν. Η εικόνα που είδα δεν είχε καμία σχέση με όσα είχα ακούσει. Η μικρή αδελφή, προσπαθούσε να χάνει στο παιχνίδι, γιατί η μεγάλη θύμωνε εάν δεν κέρδιζε. Παρά τις προσπάθειες να χάσει, η μικρή κέρδισε. Η μεγάλη αδελφή τότε την πήρε αγκαλιά για να την συγχαρεί, τότε άρχισε να την σφίγγει δυνατά, ενώ την χάιδευε με περισσό θυμό. Η μητέρα κοιτούσε τα παιδιά και μου είπε «Δεν είναι τρυφερά; Δες πόσο αγαπιούνται».

Διαβάστε επίσης

Πώς μπορείτε όμως να καταλάβετε όταν κάτι δεν πάει καλά μεταξύ των παιδιών;

Αρχικά θα ήθελα να προτείνω την παρατήρηση. Αυτό είναι το ισχυρότερο μέσο. Απλά παρατηρήστε τα παιδιά την ώρα που παίζουν ή που κάνουν μια δραστηριότητα μαζί.

Βρες το παραπάνω βιβλίο πατώντας επάνω στην εικόνα
Αναρωτηθείτε:
 
  1. Σέβονται τα όρια ο ενός του άλλου; Σε όποια ηλικία και να είναι τα παιδιά, υπάρχουν όρια. Χρειάζονται χρόνο και χώρο ιδιωτικό. Υπάρχει ο κατάλληλος σεβασμός; Ακούγεται το όχι του ενός και του άλλου;

  2. Είναι κάποιο αγχωμένο; Παρατηρήστε πώς είναι τα παιδιά μόνα, και πως όταν είναι τα αδέλφια μπροστά. Τα βλέπετε να είναι χαρούμενα, αγχωμένα, θυμωμένα, ίσως και αμήχανα; Διερευνήστε τι συμβαίνει. Τι τα τρομάζει, γιατί αλλάζουν συμπεριφορά.

  3. Δώστε σημασία στις κόντρες. Όλα τα παιδιά μαλώνουν και ανταγωνίζονται. Εξετάστε αυτές τις διαφωνίες. Δείτε εάν ένα από τα παιδιά, βάλλεται διαρκώς, επικρίνεται ή το κοροϊδεύουν. Δείτε εάν μπορεί να ανταπεξέλθει ή φοβάται τόσο;

  4. Παρατηρείτε οποιαδήποτε χειραγώγηση; Συχνά τα αδέλφια χειραγωγούν το ένα το άλλο. Αυτό συχνά συμβαίνει μέσω εκβιασμών. Προσπαθήστε να μην σας φοβούνται τα παιδιά, έτσι ώστε να μπορούν να σας μιλούν και να μην χειραγωγούνται. Τα παιδιά δικαιούνται και χρειάζονται να έχουν μυστικά. Προσπαθήστε να μη συμμαχείτε με κάποιο από τα παιδιά.

  5. Παρατηρήστε την επικριτικότητα και σε καμία περίπτωση μην την επιτρέπετε και μην την ενισχύετε. Ακόμη και εάν το παιδί σας έχει λάβει κακούς βαθμούς ή δεν είχε την επιθυμητή επίδοση κάπου, φροντίστε να μην το επικρίνετε και να μην ενισχύσετε αντίστοιχες συμπεριφορές.

  6. Δείτε εάν το ένα παιδί κατηγορεί το άλλο συχνά. Εάν κάτι τέτοιο συμβαίνει, καλό είναι να προσπαθήσετε να κρατήσετε τις ισορροπίες στο σπίτι και να μην λάβετε μέρος.

Διαβάστε επίσης

Τα παιδιά χρειάζονται χώρο και χρόνο μεταξύ τους. Θα τσακωθούν σίγουρα και θα ανταγωνιστούν το ένα το άλλο. Σαν γονείς, πρέπει να φροντίζουμε να υπάρχει ισορροπία στο σπίτι και να μην ενισχύουμε φαινόμενα τοξικότητας.

Iδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting

BSc, MSc Ψυχολογία

Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια

Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες

Μέλος της Διεθνούς Ένωσης   Σχεσιακής Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP)

Περισσότερα άρθρα