Πώς να μεγαλώσετε έξυπνα παιδιά

Tο να μεγαλώνεις έξυπνα παιδιά είναι πιο απλό από ό,τι πολλοί γονείς φαντάζονται. Σε καμία περίπτωση δεν αφορά την αγορά ακριβών παιχνιδιών, ούτε την παροχή ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων από βρεφική ηλικία ή την εγγραφή του παιδιού σας σε ένα ακριβό ιδιωτικό σχολείο.

Αντιθέτως, για να μεγαλώσει κανείς έξυπνα παιδιά πρέπει πρώτα από όλα να φροντίζει καλά τον εαυτό του και να ζει ενσυνείδητα, ώστε να μπορεί να είναι στοργικός και παρών για τα παιδιά και το σύνολο της οικογένειάς του.

Αν τα παραπάνω φαινομενικά απλά πράγματα τα εφαρμόσετε ως γονείς, ξεκινώντας από τη γέννησή του παιδιού σας ή ξεκινώντας ακόμα και από σήμερα – ποτέ δεν είναι αργά άλλωστε – σε όποια ηλικιακή φάση κι αν εκείνο βρίσκεται, το παιδί θα καταφέρει σε ένα μεγάλο βαθμό να αναπτύξει και να ξεδιπλώσει όλες του τις ικανότητες.

Διαβάστε επίσης

Συχνά, όταν μιλάω με γονείς διακρίνω στα λόγια τους την αγωνία για το αν προσφέρουν τα «σωστά» στο παιδί, ώστε να έχει ένα καλό μέλλον ως ενήλικας. Οι ανησυχίες για τις ακαδημαϊκές επιλογές που του δίνουν είναι ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα έρθουν στη συζήτηση.

«Πώς θα του δώσω κίνητρα για να διαβάζει περισσότερο και πιο συγκεντρωμένα»; «Τι να κάνω για να είναι καλύτερος μαθητής»; «Να το πάω σε δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο»; «Πόσες ώρες την ημέρα πρέπει να διαβάζει στην ηλικία του»; «Πήρε χαμηλούς βαθμούς πάλι, τα έχω δοκιμάσει όλα, τι να κάνω»; «Μήπως να διαλέξω ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι αντί για φροντιστήριο»;

Τα παραπάνω είναι μόνο λίγα από τα ερωτήματα που προκύπτουν από ανήσυχους γονείς που αγωνιούν για το αν τα παιδιά τους θα εξελιχθούν ως αρκετά έξυπνα για να επιβιώσουν αυτού του ανταγωνιστικού κόσμου εκεί έξω. Και πώς να μην προκύψουν όλες αυτές οι ερωτήσεις, αφού όλοι βιώνουμε τον ρεαλιστικά σκληρό εργασιακό στίβο μάχης;

Στην πραγματικότητα όμως, τα χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στην υγιή και πλήρη ανάπτυξη των παιδιών είναι πρώτα από όλα η καλοσύνη, η ακεραιότητα, η αίσθηση του χιούμορ, ο σεβασμός, η ασφάλεια κ.α. Και φυσικά… κανένα από τα παραπάνω δεν απαιτεί απαραίτητα υψηλό δείκτη νοημοσύνης.

Σαφώς, μη γελιόμαστε, η νοημοσύνη έχει σημασία. Ένα δραστήριο, ζωηρό, καλά αναπτυγμένο και αρκετά πειθαρχημένο μυαλό αποτελεί πλεονέκτημα στις περισσότερες ανθρώπινες δραστηριότητες, από το σχολείο μέχρι τη δουλειά και τις ανθρώπινες σχέσεις. Η απάντηση όμως στο ερώτημα «πώς θα μεγαλώσουμε έξυπνα παιδιά» είναι πιο απλή από ότι φανταζόμαστε και δεν αφορά μόνο τις ακαδημαϊκές επιλογές και τα εκπαιδευτικά ερεθίσματα.

Διαβάστε επίσης

Με βάση τα τρέχοντα ερευνητικά ευρήματα για τη νοημοσύνη και τον εγκέφαλο, σας παραθέτω μερικές πρακτικές ιδέες για εσάς που επιθυμείτε να υποστηρίξετε την ανάπτυξη της νοημοσύνης του παιδιού σας:

Έξυπνα παιδιά = Ενεργοί & Παρόντες Συναισθηματικά Γονείς

1. Φροντίστε τον εαυτό σας

Φροντίστε τον εαυτό σας για να μπορέσετε να φροντίσετε το παιδί σας. Όταν επιτρέπετε στον εαυτό της να είναι ατελής και καλωσορίζετε τα λάθη σας ως ευκαιρίες μάθησης, βοηθάτε το παιδί σας να ανθίσει με κάθε τρόπο.

2. Ακούστε πραγματικά τι σας λέει το παιδί

Απαντήστε στις ερωτήσεις του παιδιού σας, δώστε προσοχή στην περιέργειά του, ας είστε παρόντες στις ανησυχίες του.

3. Δείξτε στο παιδί σας γενναιόδωρη αγάπη στην πράξη

Να είστε αξιόπιστοι και στοργικοί, με σταθερότητα. Να είστε ευγενικοί και υπομονετικοί. Να είστε παρόντες και διαθέσιμοι!

4. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει πολύς χρόνος για παιχνίδι

Να θυμάστε ότι η δουλειά του παιδιού είναι το παιχνίδι! Να είστε σίγουροι ότι για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μικρού σας αυτό είναι πιο ουσιαστικό από τον χρόνο που αφιερώνετε σε πράγματα που μοιάζουν περισσότερο με ακαδημαϊκή μάθηση. Ο χρόνος αφιερωμένος στο ελεύθερο παιχνίδι δεν είναι ποτέ χαμένος στην προσπάθειά σας να γίνει το παιδί σας έξυπνο.

5. Ερεθίστε & τονώστε όλες τις αισθήσεις του παιδιού σας

Από τη γέννηση κιόλας, δώστε στο παιδί σας ευκαιρίες για εξερεύνηση, χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις του. Όταν δείχνει να ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για κάτι, βοηθήστε το να βρει τρόπους να μάθει περισσότερα γι’ αυτό. Γίνετε οι «διευκολυντές» του.

6. Δώστε προσοχή στη σωματική ανάπτυξη του παιδιού σας

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας θρέφεται σωστά, κοιμάται αρκετά και γυμνάζεται επαρκώς, κατά προτίμηση σε εξωτερικούς χώρους. Όλα αυτά συμβάλλουν δημιουργικά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του.

7. Γίνετε πρότυπο διαχείρισης των συναισθημάτων

Η ρύθμιση των συναισθημάτων, ο αυτοέλεγχος, η επιμονή και η υπομονή είναι πολλές φορές πολύ πιο σημαντικά χαρακτηριστικά από το IQ του ατόμου για την επιτυχία του σε κάθε τομέα της ζωής. Διδάξτε στο παιδί σας τεχνικές χαλάρωσης, όπως η συνειδητή αναπνοή και βεβαιωθείτε ότι έχει αρκετή ισορροπία στη ζωή του. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και ο χρόνος στη φύση, αλλά και ο «κενός» χρόνος στον οποίο δε θα χρειάζεται να κάνει τίποτα παρά να ονειρεύεται και να αναπτύσσει τη φαντασία του.

8. Καλλιεργήστε τη δημιουργικότητα του παιδιού σας

Η δημιουργικότητα όχι μόνο κρατά ζωντανό τον άνθρωπο σε όλη του τη ζωή καλλιεργώντας τη μάθηση, αλλά αποτελεί και ένα καταπληκτικό όχημα για την επούλωση συναισθηματικών πληγών και την έκφραση του εαυτού.

Διαβάστε επίσης

Πολλοί γονείς εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι τα μυστικά για να μεγαλώσουν έξυπνα παιδιά είναι τόσο «μη πρακτικά» ή «μη εκπαιδευτικά». Μπορεί να ακούγεται παρωχημένο, αλλά αν πραγματικά δείχνετε αγάπη στο παιδί σας με τον τρόπο που το ίδιο έχει ανάγκη, αν είστε ευγενικοί και υπομονετικοί μαζί του, αν επενδύετε χρόνο στο παιχνίδι, αν κοιμάται καλά κ.λπ. ωφελείτε εις βάθος την ανάπτυξη της νοημοσύνης του, τόσο σε πρακτικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο. Φαίνεται ότι το «κτίσιμο» του εγκεφάλου και η «οικοδόμηση» της ανθρώπινης προσωπικότητας μοιράζονται κοινά «οικοδομικά εργαλεία». Αξιοποιείστε τα! 

Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting

Ψυχολόγος

Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια

Δόκιμο Τακτικό Μέλος ΙΣΟΨ

Μέλος της Διεθνούς  Ένωσης Σχεσιακής

Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP)

& της Αμερικάνικης Ένωσης Ομαδικής Ψυχοθεραπείας (AGPA)

Περισσότερα άρθρα