Πώς το παιδί ανακαλύπτει τον κόσμο μέσα από το παιχνίδι

Παιχνίδι: Πώς βοηθάει το παιδί να ανακαλύψει τον κόσμο;

Το παιχνίδι ορίζεται ως εκείνη η δραστηριότητα όπου το παιδί είναι ελεύθερο να επιλέξει, να δράσει αυθόρμητα και να αναπτύξει την προσωπική του βούληση. Μέσα από το παιχνίδι το παιδί εξελίσσεται, ανακαλύπτει και διαμορφώνει την προσωπικότητά του. Είναι μία φυσική ανάγκη και δίνει στο παιδί την επιλογή να μπορεί να δημιουργήσει ένα δικό του κόσμο και σταδιακά να μάθει να εντάσσεται στον κόσμο των άλλων.

Παιχνίδι και ανάπτυξη του εγκεφάλου

Σύμφωνα με έρευνες, έχει αποδειχθεί πως το παιχνίδι ενισχύει την αύξηση και ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου, εγκαθιστώντας  καινούριες νευρωνικές συνάψεις και κυκλώματα. Ενισχύει τη φαντασία των παιδιών, την αντίληψη τους, την ικανότητα προσαρμογής τους σε νέες συνθήκες και την συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Παιχνίδι και συναισθήματα

Μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον συναισθηματικό τους κόσμο. Αντιλαμβάνονται τα ερεθίσματα που δέχονται και μαθαίνουν να τα διαχειρίζονται. Μέσα από το παιχνίδι, ένα παιδί είναι σε θέση να διαχειριστεί τους φόβους του, το άγχος που βιώνει και την ευερεθιστότητα του. Να καταφέρει να επικοινωνήσει στους φροντιστές, κάθε δύσκολο συναίσθημα και μαζί να βρουν τρόπους διαχείρισης και επίλυσης.

Διαβάστε επίσης

Εκτός από την αναγνώριση, τη διαχείριση και τη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων, το παιχνίδι δίνει χαρά στα παιδιά. Νιώθουν ελεύθερα, δημιουργικά, μαθαίνουν να εμπιστεύονται τον εαυτό τους, να εκτιμούν τις δυνάμεις τους και να θέτουν στόχους. Τα βοηθά να αντιλαμβάνονται τις αλλαγές, να τις διαχειρίζονται και να προσαρμόζονται.

Παιχνίδι και κοινωνικοποίηση

Μέσα από το ομαδικό παιχνίδι, τόσο με συνομίληκους, όσο και με άλλα μέλη της οικογένειας, τα παιδιά μαθαίνουν να ακούν και να συναισθάνονται τους άλλους. Αντιλαμβάνονται την έννοια της ήττας, της νίκης, του μοιράσματος και αυξάνουν την ενσυναίσθηση τους. Δημιουργούν φίλους, επικοινωνούν, τόσο λεκτικά όσο και μέσα από τις εκφράσεις του σώματος και του προσώπου. Έρχονται σε επαφή με το πώς τους βλέπουν οι άλλοι, αλλά και με το πόσο καλά μπορούν τα ίδια να αναγνωρίσουν και να εκτιμήσουν τη μη λεκτική επικοινωνία των άλλων.

Το παιχνίδι και η εξέλιξη του στα ηλικιακά ορόσημα

Καθώς το παιδί αναπτύσσεται, αλλάζει και το παιχνίδι του. Από το πρώτο παιχνίδι αλληλεπίδρασης με τους φροντιστές στη βρεφική ηλικιά, προς το πρώτο του μπουσούλημα, το παιδί επιλέγει το αυτόνομο παιχνίδι, μέσα από την εξερεύνηση του περιβάλλοντός του.

Σταδιακά, εντάσσει το παιχνίδι των ρόλων, όπου στη νηπιακή ηλικία το παιδί αρχίζει να μοιράζεται. Μαθαίνει να κατασκευάζει, να δημιουργεί, να δίνει λόγο και εικόνα στη φαντασία του. Και καθώς αναπτύσσεται συμπεριλαμβάνει και νέα παιχνίδια, νέους τρόπους αλληλεπίδρασης, που ανταποκρίνονται στις δικές του ικανότητες και επιθυμίες.

Αν επισκεφτούμε tokopeli.gr , θα ανακαλύψουμε μία μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών, αναλόγως την ηλικία του παιδιού. Μέσα από το εύχρηστο μενού του, μπορούμε να επιλέξουμε το παιχνίδι που θέλουμε, βρεφικά, ξύλινα, δημιουργικά, δεξιοτήτων, κλπ.

Το παιχνίδι, αποτελεί, τον τρόπο των παιδιών να εκπαιδευτούν, να κοινωνικοποιηθούν, να βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα, να αναπτύξουν την αυτοεκτίμηση τους και το πιο σημαντικό, να διασκεδάσουν.

Διαβάστε επίσης

Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά είναι ελεύθερα! Τους δίνεται ευκαιρία να εξελιχθούν, να αυτονομηθούν και να επικοινωνήσουν. Να αναγνωρίσουν την εσωτερική τους πραγματικότητα και με την συμβολή του περιβάλλοντος, να βρουν τον χώρο να δημιουργήσουν το δικό τους αποτύπωμα.

Σε μία εποχή, που οι οθόνες κατακτούν όλο και περισσότερο χρόνο στη ζωή μας, που οι ρυθμοί μας στερούν την ευκαιρία, να είμαστε ελεύθεροι και δημιουργικοί, ας μη στερούμε από τα παιδιά μία μοναδική ευκαιρία εξέλιξης.

Ως φροντιστές, αποτελούμε το παράδειγμα για τα παιδιά. Προσφέροντας τους λοιπόν, όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες για παιχνίδι και διάδραση, θα καταφέρουμε να κρατήσουμε τα παιδιά μακριά από οθόνες και τις στείρες μορφές διασκέδασης. Επιλέγοντας μαζί τους παιχνίδια, τα προσκαλούμε να παίξουν μαζί μας και πάνω από όλα, τους δίνουμε τα εργαλεία να δημιουργήσουν ελεύθερα, να παίξουν, να τρέξουν και να γελάσουν με την καρδιά τους.

 tokopeli.gr  αποτελεί τον σύμμαχό μας για την επιλογή των κατάλληλων παιχνιδιών. Το μόνο που μένει να κάνουμε ως γονείς, είναι να δώσουμε στα παιδιά την ευκαιρία της επιλογής. Μέσα από μία μεγάλη ποικιλία, να επιλέξουμε μαζί, με τα παιδιά, τα παιχνίδια που θα ήθελαν να έχουν, νιώθοντας ασφαλής πως κάθε ένα παιχνίδι ξεχωριστά, θα αποτελέσει ένα μέσο ώστε το παιδί μας να ανακαλύψει τον κόσμο!

tokopeli.gr

Κροκιδά Σ. 57

73133, Χανιά Κρήτη

+30 2821058355

info@tokopeli.gr

Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας | Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια
Παιδοψυχολογία & Ψυχολογία Εφήβου
Μέλος Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP)
Υπερείδου 6, Ηλιούπολη | 6945494044
mariafounda.com

Περισσότερα άρθρα