ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΑ ΟΦΕΛΗ;

Παιχνίδι μαζί με τα παιδιά: Γνωρίζεις τα οφέλη;

Είναι συχνό φαινόμενο, λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας και πολλών υποχρεώσεων, οι γονείς να μην έχουμε τον απαραίτητο χρόνο για να συμμετέχουμε στο παιχνίδι των παιδιών. Εκείνα μας προσκαλούν πολλές φορές, αλλά οι αντοχές μας, μας εγκαταλείπουν και τα προτρέπουμε να παίξουν με τα παιχνίδια τους, μόνα τους, ή με τα αδέρφια τους. 

Επιλέγοντας παιχνίδια ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού, μας δίνεται η ευκαιρία για σύνδεση και αλληλεπίδραση.

Τα διαδραστικά παιχνίδια, τα παιχνίδια ρόλων, οι κατασκευές, τα τουβλάκια, και πολλές άλλες επιλογές, μας δίνουν την δυνατότητα να αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη (μικροί και μεγάλοι) και να δημιουργήσουμε! Μπορούμε να φτιάξουμε μαζί με το παιδί ιστορίες και να δώσει ο καθένας την πινελιά του!

Διαβάστε επίσης

Γιατί να παίξω μαζί με το παιδί μου;

 Παίζοντας, σε συνεργασία με το παιδί, το βοηθάμε στην ανάπτυξη των κοινωνικών του δεξιοτήτων, καθώς εκείνο μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού μαθαίνει να μοιράζεται, να ακούει, να περιμένει και να δίνει χώρο και επιλογή στον «συνεργάτη» του! Μέσα από την συνδημιουργία μίας ιστορίας ή μίας κατασκευής, μαθαίνει να συνεργάζεται και να επικοινωνεί τις δυσκολίες του, όπως και να αποδέχεται την παρουσία και τις ανάγκες του άλλου.️ Μαθαίνει να επιλύει προβλήματα που προκύπτουν στην συνεργασία, να τα εκφράζει και να τα διαχειρίζεται μέσα από το καθρέφτισμα των συμπεριφορών του και την άμεση έκφραση των συναισθημάτων που μπορεί να προκαλούν στο περιβάλλον του.

Και όλα αυτά συμβαίνουν μέσα από μία ευχάριστη δραστηριότητα που εξασκεί τη φαντασία και τη δημιουργικότητα του!

Συμβολικό παιχνίδι και ενσυναίσθηση

Εκτός λοιπόν από τα αναπτυξιακά οφέλη, το παιχνίδι, μπορεί να μας προσφέρει μία νέα εμπειρία ενσυναίσθησης και κατανόησης και να μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τις  ανάγκες ενός παιδιού. Μέσα από τα παιχνίδια ρόλων, εκείνο θα μας οδηγήσει στον κόσμο του, θα μοιραστεί μαζί μας με συμβολισμούς τις δυσκολίες του και θα χτίσουμε μαζί μία σταθερή σχέση εμπιστοσύνης. 

Ένα άλλο σημαντικό όφελος του συμβολικού παιχνιδιού, μέσα από τους ρόλους, είναι η ευκαιρία που μας δίνεται να δείξουμε στο παιδί πως κάποιες συμπεριφορές μπορεί να στεναχωρήσουν ή να πληγώσουν κάποιον και να του επιτρέψουμε μέσα από την ταύτιση να ενσυναισθανθεί τον κάθε ήρωα, ακριβώς όπως και με ένα παραμύθι. Θα τα βοηθήσουμε να έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματα τους, είτε θετικά, είτε αρνητικά.

Διαβάστε επίσης

παιχνιδι μαζι με τα παιδια
Πάτησε επάνω στην εικόνα για να κάνεις δικό σου το παιχνίδι

Γινόμαστε μαζί τους παιδιά!

Πέραν όμως από τα πολλά οφέλη που μπορεί να προσφέρει στο παιδί το διαδραστικό παιχνίδι με έναν ενήλικα, και ακόμα περισσότερο με τους γονείς, αυτή η διαδικασία μπορεί να μας ωφελήσει και εμάς. Αρκεί να τους επιτρέψουμε να μας προσκαλέσουν στον μαγικό κόσμο της φαντασίας τους και θα καταφέρουμε και εμείς να αποσυμφοριστούμε από τα άγχη της καθημερινότητας, να αφήσουμε ελεύθερο το παιδί που κρύβουμε μέσα μας και να απολαύσουμε τη χαλάρωση που προσφέρουν οι στιγμές γέλιου και ξεγνοιασιάς με τους μικρούς μας ήρωες.

Διαβάστε επίσης

Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας | Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια

Παιδοψυχολογία & Ψυχολογία Εφήβου 

Μέλος Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP)

Υπερείδου 6, Ηλιούπολη | 6945494044

mariafounda.com

Περισσότερα άρθρα